A társam

Ha valaki nem tudja elviselni, hogy a társa az ő folytonos tükre lesz, akkor ne reméljen harmonikus közös életet, ne kezdjen párkapcsolati építkezésbe. Mert ha a másik ember mellettem dönt és szívből szeret, akkor jelképesen és valóságosan szüntelenül ott lesz a közelemben, mindig a szemembe néz, és bármit teszek, mindig látni fogja az igazi arcomat.

Ha bárki számára nehezen elviselhető, hogy ezentúl lesz egy ember mellette, akivel folyton relációba kerül, és mindig ott halad vele együtt az úton, szimultán, vagy kissé lemaradva, de akkor is együtt, akkor ne készüljön szerelmes életközösségre. Mert lesz valaki, aki elől majd nem képes elrejteni igazi énjét, erényeit, gyengeségeit, egy ember, aki úgy ismeri majd, mint a tenyerét, és lehet, hogy néha kellemetlen lesz belenézni abba a tükörbe, amit a másik tekintete tart felé. Bárki elől elrejthetem gyengeségeimet, de a társam elől soha.

„Tudnom kell, hogy a társam olyan erő mellettem, akihez bármikor fordulhatok, akitől bármikor, bármire választ kapok, és akit nem lehet csak úgy átugrani, mert ha igen, akkor el fogok menni tőle” – így fogalmazta meg Törőcsik Mari. A társam az, aki figyelmeztet ballépéseimre, tévedéseimre, pontosan látja a hibáimat, de nem legyint, nem hagyja azokat rám, nem keres mentséget a gyengeségeimre, botlásaimra. Nem a cinkosom, a bűntársam a gyengeségben, a passzivitásban, az ígéret megszegésben, a tétlenségben, hanem mindig sokkal feljebb, és sokkal messzebbre néz, mint ahogyan én szemlélem magam. Látja bennem, amilyen lehetnék, kimondva, vagy kimondatlanul üzeni, hogy változzak, fejlődjek, lássam én is többnek magam, mert több is vagyok. A társam az, aki mellett jó lehetek, és aki mellettem, értem, miattam lesz jó. Mindezt pedig nem azért teszi, hogy a saját képére formáljon, hanem azért, hogy én mellette, érte, miatta jobb legyek, és ezáltal nekünk, a kapcsolatunknak jobb legyen. Tükröt tart, melyben olyannak látom önmagam, amilyen valójában vagyok, a tükör tisztasága pedig a kölcsönös őszinteségünk függvénye, mennyire fordulunk valóban egymás felé, van-e igazi, egymás szemébe tekintő, odaforduló kommunikációnk. A társam az, aki mindig valódi, tiszta képet kell, hogy mutasson rólam.

Társ az, akivel jó lehetek és aki velem jó lehet. Akivel nem lefelé húzzuk egymást, hanem emeljük. Velem egy irányba tekint, és nem sajnálja a kikerült utakat, amelyekre miattam, az én szerelmem miatt nem lépett rá, nem érzi úgy, hogy feladta életcéljait, beáldozta álmait. Együtt emelkedünk, fejlődünk, kreatív energiáink szárnyalnak, és úgy köteleződünk el, hogy boldogan, önfeladás nélkül tudjuk összeegyeztetni saját magunkat, céljainkat és kapcsolatunk működtetését.

A párkapcsolatban és minden szeretetkapcsolatban az egyenrangúság elengedhetetlen feltétele a kölcsönös tükörtartásnak. A tükröt dühödten, ostoba, hiú módon össze lehet törni, de együtt megérkezhetünk olyan szintekre, amelyeken képesek vagyunk önkritikával szemlélni a gyengeségeinket és a kapcsolatunk réseit, hibáit. Alárendelt szerepben nehezen tud bárki őszinte lenni. Elfuthatok a társam, a saját tükörképem elől, próbálhatok olyan látványt találni, ami új, ami más, szebb, pozitívabb színben tüntet fel, és amit el tudok viselni, de bárkihez is szaladok, idővel úgyis visszavágyom a tiszta visszatükröződést, az őszinte társszerelmet, hogy mindig lássam, ki is vagyok valójában.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: Nathan Dumlao on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk