Ahol nincs őszinteség, ott nincs bizalom

Az őszinteség azt jelenti, hogy kezdettől fogva és mindvégig van bátorságunk vállalni önmagunkat. Őszinteség nélkül nem építhető bizalom.

Egy érett, kiteljesedett szerelemben tökéletlen önmagunkat helyezzük egymás szívébe. És eldöntjük, megfogadjuk, hogy valami nagyobbat, lélekben gazdagabbat hozunk létre annál, mint akik egyedül, egymás nélkül vagyunk. A bizalom érzése mindennél erősebb, kételyünk sincs afelől, hogy együtt többek lehetünk és feljebb léphetünk önmagunknál. Nincs más eszközünk mint az egymásba vetett bizalom. Olyan törékenyek az emberi kapcsolatok. Törékeny a szív, törékeny a bizalom. Talán azért, hogy ne tékozoljuk el, óvatosan kezeljük, és jobban vigyázzunk rá.  Mindenkinek szüksége van egy olyan kapcsolatra, amelyben nem kell félnie, hogy megbántják, nem kell bizalomvesztést megtapasztalnia.

Érett érzelmekre vágyunk, melyekben biztonság, bizalom és otthonosság van, ahol letehetjük a múltcsomagot, és ott van valaki, aki türelemmel, szeretettel segít kicsomagolni. Mindannyian ilyen őszinte, maszkok nélküli, kitakart arcú szerelemre vágyunk. Ám felnőtt emberi kapcsolataink gyakran csak lazák, felszínesek és egyre inkább nyomaszt a felismerés, hogy az érdek, az érzelemmentesség, a sekélyesség, a felszínesség megszállta ezt a kort, és az őszinteség, a tiszta érzelem csak ritka madár. Az emberi kapcsolatok gyakran csak illékony érdekkötelékek, a szerelmek csupán ideiglenes sebgyógyító ámokfutások, és ha egyikünk netán őszintén megnyitja a szívét, kezdődik a héjanász, a drámai összeveszések és nagy kibékülések, a se veled, se nélküled viszonyok, amelyekbe valamiért mégis csak érzelmeket invesztálnánk.

Olvasd tovább a cikket a felhívásunk után! Idén már csak három alkalommal, de három különleges témával várja a férfiakat és nőket BEDŐ IMRE Férfiak Klubja-alapító, bestselleríró és keresett előadó az Ötvösműhely nevű méltán sikeres előadás-sorozaton! (Alkamanként külön kell regisztrálni és támogatni!) Kattints a képre a részletekért:

Az őszinteség azt jelenti, hogy kezdettől fogva és mindvégig van bátorságunk vállalni önmagunkat. Őszinteség nélkül nem építhető bizalom. Ahol nincs őszinteség, ott a legfontosabb, legértékesebb emberi kapcsolatok, szeretetkapcsolatok vesznek a semmibe. A megtévesztéssel, hazugsággal, csalással, elkendőzéssel minden kapcsolat megreked, nem fejlődik, a bizalom sérül, majd teljesen eltörik. És ha egyszer eltörik, olykor szinte lehetetlen restaurálni. Egy őszinteségen alapuló kapcsolatban lelki és testi komfortérzetet élünk meg együtt, magabiztosan osztjuk meg negatív érzéseinket is egymás felé. Lehetünk erősek, de időnként nyugodtan kimutathatjuk bizonytalanságunkat, tudva, hogy a másiktól feltétlen érzelmi támogatásra számíthatunk. Az őszinteség azt jelenti, hogy a párkapcsolatunkban is van bátorságunk vállalni hibáinkat, félelmeinket, zavaró gondolatainkat, önmagunkat. Tiszteletben tartjuk a másik kéréseit, tekintettel vagyunk egymás igényeire, képesek vagyunk megnyílni, legmélyebb vívódásainkat egymással megosztani.

Egyszerűbb őszintének lenni, mint terelni, elhallgatni, hazudni. Nem könnyebb, de egyszerűbb. Így nem szükséges taktikázni, kegyes hazugságokon agyalni, nyugalmat ad, tiszta lelkiismeretet, így bátran, nyíltan bele lehet nézni bárki szemébe. Az őszinteség bátorságot is jelent, nyílt konfrontációt, ami tiszta helyzeteket teremt. Ha egy kapcsolat azért szakadt meg, mert a bizalom elveszett hűtlenség, vagy hazugság miatt, akkor a fel nem dolgozott bizalomvesztést tovább hurcoljuk az új kapcsolat falai közé, és a bizalmatlanság lassan, alattomosan átitatja majd az új szerelmet. Lehet új kapcsolatot építeni úgy, hogy az előzőn még nem vagyunk túl. De a hordozott sérelmek, az indulatok nagy valószínűséggel ráterhelődnek az újra.

Az alábbi lépések segíthetnek a sérült bizalom helyreállításában.

Mindenkinek át kell látnia a saját részét a kapcsolat megromlásában. Ingadozó érzelmek, hegyek és hullámvölgyek jellemzik a bizalomvesztést követő időszakot. A megbántott félnek joga van dühösnek lenni, kérdezni, és megfelelő, őszinte, együttműködő válaszokat várnia. Ne maradjanak titkok, megválaszolatlan kérdések, ez csak újra befeszülést, érzelmi bezárkózást eredményez. Ugyanakkor tükröt kell állítania önmagának, és fel kell tennie a kérdést: vajon miért történt ez? Mivel járult ő hozzá a másik eltávolodásához, „másfelé álmodásához”?

Kommunikáció. Mi az, ami nem működik, és miért nem? Mi az, amin feltétlenül változtatnunk kellene? Ha valaki ki tudja mondani: én nem eldobni akarom, hanem megjavítani, akkor mutatkozik meg igazi, tiszta emberi tartása. Ekkor visszahozható a kezdeti ártatlanság, és nem lesz zavaró a sok hajszálrepedés a kicsorbult kapcsolaton. Milyen hibákat kellene felszámolni ahhoz, hogy elkerüljék a párkapcsolat meggyengülését és az újbóli bizalomvesztést? Mire van szükség a kapcsolat megerősödéséhez? Mi az, ami fájón hiányzik hétköznapokból? A kölcsönös sértettség csökkentéséért mindent meg kell tenni, hogy új jövőkép épülhessen, és a két egymást szerető ember elkötelezettséget tudjon vállalni egymás iránt, bízva abban, hogy csalás, hazugság nem fog többé megtörténni.

Fokozott megbízhatóság, kiszámíthatóság. Amikor bizalomvesztés történik, akkor a vétkes fél legyen fokozottan megbízható, legyen nyitott könyv, nyújtson hiteles kiszámíthatóságot az élet legapróbb dolgaiban is. Lépjen ki a tagadásból, és ismerje el a tettét, vállalja a felelősséget, csak ez segítheti elő a kapcsolat gyógyulási folyamatát. A gyanakvás, a féltékenység érzése állandósulhat, ami normálisan a folyamat része, bár a hűtlen fél ezt igazságtalannak érezheti, hiszen ő megbánta tettét, és szívvel lélekkel készen állna helyrehozni, ami elromlott. Önmagába nézve komolyan azt is át kell gondolnia, mire van szüksége a jövőben ahhoz, hogy elkerülje a kísértést, és ezt nyugodtan közölje a társával. 

Cikkajánló: Szeretetteljes egyensúly a kapcsolatban csak úgy tud kialakulni, ha képesek vagyunk belehelyezkedni egymás világába

A fogadalom megújítása. Nagyon fontos az elkötelezettség döntésének kinyilvánítása egymás felé, akár házasok vagyunk, akár nem. A bizalom, a türelem, a kommunikáció és a szeretet az, ami táplálja, fejleszti a kapcsolatokat. Súlyos krízisekből is fel tudunk állni együtt, ha szeretjük egymást, ha egymás mellett a döntést valóban meghoztuk, és végül nincs más út számunkra, mint az, amelyen együtt haladunk.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, képzésben mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Dallin Hassard on Unsplash

Priscilla Du Preez on Unsplash

Analise Benevides on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk