Az egészséges függés a párkapcsolatok lényege

Ha a másik felemet kutatom, törött darabjaimba illeszkedő, passzoló embertársamat keresem, aki éppen ott van darabjaira hullva, ahol én, ezért pontosan illeszkedünk. Talán nem vagyok önálló, kiteljesedett személyiség? Kiegészítést keresek? Nem is lennék képes nélküle élni? Ha nem tudok a társam nélkül élni, akkor ő a létfenntartásomhoz nélkülözhetetlen tartozékom lett…

Minden érzelmi függés eredete a gyermekkorban elszenvedett sérelmek, elhanyagoltság, erőszak intenzív, fájdalmas emlékeiben keresendő. Egy érzelemfüggő tudat alatt mindig abban reménykedik, hogy majd a párkapcsolat megvédi őt a múltjától, a múlt sérüléseitől. Meggyőződéssel hiszi, hogy egy társ a megoldás minden problémájára, ez sehová sem vezető út. Az ilyen kapcsolat folytonos érzelmi hullámvasút, és nem hoz megnyugvást, egy korlátokkal és szenvedésekkel megterhelt szerelemben nem lehet kiteljesedni.

Mikor beszélünk érzelemfüggésről, túlszeretésről?

Amikor valaki csakis kizárólag egy párkapcsolaton belül érzi magát teljesnek és boldognak. Önbecsülése, saját értékeiben való hite, jókedve, testi-lelki jólléte kizárólag a társa ítéletétől, vagy aktuális hangulatától függ, mániásan csakis a másikra gondol, megfeledkezve önmagáról. Túlságosan szeret, de nem szeret jól. Társának megerősítő, támogató jelenléte akárcsak bármilyen „szer”, letompítja a szorongást, és eltereli a figyelmét az élet más aspektusairól. Ebben a kötődésben folyamatosan szenved. A párkapcsolati konfliktusok miatt önmagát okolja, bűnösnek érzi magát, mert ő maga nem elég szerethető, nem érdemel szerelmet. Magánytól, kirekesztettségtől, alkalmatlanságtól való félelem gyötri, ráakaszkodik valakire, akit nélkülözhetetlennek képzel, aki nélkül nem létezhet. Határtalanul „szereti” abban a reményben, hogy a másikban majd riadalmat ébreszt az ő elvesztésének gondolata. Mindez ördögi körbe kényszeríti, egyre többet és többet kell, hogy adjon.

A hosszú távon működő párkapcsolatokban nem egy túlszerető, érzelemfüggő, térdre boruló, méltóságát vesztett társat szeretnénk magunk mellett látni, aki egyre csak arra vár, hogy testi-lelki komfortérzetét biztosítsuk. A túlszeretés, az érzelmi függőség megöli a vonzalmat.

Amikor valaki a szerelemtől akar boldog lenni, akkor a párkapcsolat terápia, és egyik kapcsolatból a másikba sodródik, sóváran és szeretetéhesen újabb megerősítő, pozitív visszajelzésre várva: „szerethető, értékes ember vagyok, megérdemlem, hogy valaki a karjaiba zárjon és megossza velem a mindennapjait”. Pedig egy párkapcsolat nem gyógyító eljárás önértékelési zavarok leküzdésére, nem önbizalomnövelő tréning, nem terápia, és nem gyógyszer a múltbeli traumák feldolgozására. Mindenkinek valóban készen kellene állnia egy párkapcsolatra, mégpedig úgy, hogy az egyedüllétben már megszerezte a megfelelő szintű önismeretet, önbecsülést, és önbizalmat. Csak az tudja önmagát szívvel-lélekkel, mélyen átadni, aki elért már egyfajta önállóságot és érzelmi függetlenséget. Csak az tud  építő módon, egészségesen függő viszonyba kerülni a társával, aki a saját életét egyedül is irányítani tudja. Szeretnél boldogan élni valakivel? Akkor először meg kell tanulnod, egészséges önszeretettel, önbecsüléssel egyedül élni.


Cikkajánló: Mire NINCS szükségünk, hogy hiteles legyen a kapcsolatunk? 

További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az egészséges függés a párkapcsolatok lényege. A szeretetteljes, biztonságos kötődés során az oxitocin, szeretethormon, kötődést elősegítő hormon árasztja el a szerelmesek testét, amelynek hatására megnyugvás, örömérzés tölti el őket. Létünk, lényünk ilyen kapcsolódásra van teremtve, így lelhetünk hosszú távon lelki és fizikai egészséget.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Priscilla Du Preez on Unsplash

Andrik Langfield on Unsplash

People photo created by drobotdean - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk