Az őszinteség azt jelenti, hogy kezdettől fogva van bátorságunk vállalni önmagunkat

Érett érzelmekre vágyunk, melyben biztonság, bizalom és otthonosság van, ahol letehetjük a múltcsomagot, és ahol ott van ő, aki óvatos kezekkel, szeretettel segít kicsomagolni…

Érett érzelmekre vágyunk, melyben biztonság, bizalom és otthonosság van, ahol letehetjük a múltcsomagot, és ahol ott van ő, aki óvatos kezekkel, szeretettel segít kicsomagolni.  Mindannyian ilyen őszinte, maszkok nélküli, kitakart arcú szerelemre vágyunk. Ám felnőtt emberi kapcsolataink gyakran csak lazák, felszínesek, és egyre inkább nyomaszt a felismerés, hogy az érdek, az érzelemmentesség, a sekélyesség, a felszínesség megszállta ezt a kort, és az őszinteség, a tiszta érzelem csak ritka madár. Az emberi kapcsolatok illékony érdekkötelékek lettek, a szerelmek csupán ideiglenes, sebgyógyító ámokfutások, és ha egyikünk őszintén megnyitja a szívét, kezdődik a héjanász, a drámai összeveszések és nagy kibékülések, a se veled, se nélküled viszonyok,  melyekbe valamiért mégis invesztálnánk. Ádázul átlépnénk a kapcsolat beszűkült határait, minőségi időt, figyelmet, kedves szavakat, beszélgetést, intimitást, egymásra figyelést, igazi érzéseket várnánk, hiába. Kell ez nekünk? Akkor inkább szívet zárunk, és semmiségeket, üres frázisokat, hazugságokat puffogtatunk önvédelemből, és a másik legyen inkább szabadidőpartner, barát extrákkal, vagy akármi más, közben szögesdróttal védjük a szívünket, ne is próbálkozzon összetörni.

Már az induló kapcsolatokban is az őszinte, tiszta, világos szavak hiányoznak leginkább

Félünk megnyílni, óvatos közeledéseinket átjárja a bizonytalanság. Pedig ideje lenne végre álarcok nélkül, szelíden, de határozottan kimondani, amire vágyunk, amit keresünk, és nem azon aggódni, hogy a másik majd hanyatt-homlok menekül az „érzelemlavina” elől. Aki ugyanazt akarja, aki elkötelezettségre, társra, otthonra vágyik, az soha nem fog megriadni az őszinteségtől. Aki pedig nem akart maradni, annak inkább hálával tartozunk, hiszen lehetővé tette az utat azok számára, akik felé végre szívet nyithatunk. Mégis, a rengeteg időhúzó felszínességgel ahelyett, hogy meggyógyítanánk, még sérültebbé tesszük egymást. Ne bújjon meg a kétség, minden egyes találkozásban. Ne legyünk egymásnak sebgyógyító, időrabló, vagy önbizalom-izmosító megállóhelyek, ahonnan bármikor tovább léphetünk egy másik, ígéretesebb lehetőség kedvéért.

A cikk még nem ért véget! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét: BEDŐ IMRE, a Férfiak Klubja alapítója, A megbízható férfi című új sikerkönyv és a Férfienergia bestseller írója március 7-én A férfinak vagy a nőnek nehezebb a családi felelősségvállalás? címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre. A kép után folytatódik a cikk, további jó olvasást!

Az őszinteség azt jelenti, hogy kezdettől fogva és mindvégig van bátorságunk vállalni önmagunkat. Lecsupaszított lélekkel, semmit sem rejtve érkezünk meg egymás elé, ám mégsem leszünk egészen nyitott könyv a másik számára, nem akarjuk egymás történelmét újra és újra átlapozni, nem elemzünk ki semmit, nem várunk magyarázatot, és nem ítélünk meg.

Ahol nincs őszinteség, ott valódi szeretet sincs

A megtévesztéssel, hazugsággal, csalással kapcsolatunk megreked, nem fejlődik, a bizalom sérül, majd teljesen eltörik. A kötelékünknek így nincs értelme, nincs célja, mert elveszett az ártatlansága, „sóhajnyi borzongása”, csipetnyi izgalma”. Méltatlan teherré válik, hatalmi harc, belülről feszítő, kimondatlan szitokszavak, éles felszólító mondatok, számonkérések, folytonos ellenőrzés, bizalmatlanság lengik majd át, ami végül közönnyé csontosodik. Ahol nincs őszinteség, ott a legfontosabb, legértékesebb emberi kapcsolatok, szeretetkapcsolatok vesznek a semmibe. Aki folyton hazudik, még egy éretlen, időhúzó konfliktuskerülő ember, lélekben pedig egy rémült, büntetéstől rettegő gyermek. Egy felnőtt ember megőrzi tartását, fejlődni vágyik, másoknak és önmagának tett ígéreteit betartja.

Egy őszinteségen alapuló kapcsolatban lelki és testi komfortérzetet élünk meg együtt. Igazi énünket mutatjuk, nincs másik arcunk, sem bilincs a nyelvünkön, magabiztosan osztjuk meg negatív érzéseinket egymás felé. Lehetünk erősek, de időnként nyugodtan kimutathatjuk bizonytalanságunkat, megoszthatjuk problémáinkat, tudva, hogy a másiktól feltétlen érzelmi támogatásra számíthatunk. Az őszinteség azt jelenti, hogy a párkapcsolatunkban is van bátorságunk vállalni hibáinkat, félelmeinket, zavaró gondolatainkat, önmagunkat. A kommunikáció mindkettőnk számára felszabadító, bátran osztjuk meg érzéseinket egymással. Nincsenek felszínes üresjáratok, de van csendigényünk, ami nem zavaró, hanem inkább a saját gondolatainkban való, privát barangolás.

Cikkajánló: Mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk tartós és boldog kapcsolatban élni?

Egymás iránti teljes elkötelezettségben élő emberek közt semmi nem lehet tabutéma

Tiszteletben tartjuk a másik kéréseit, tekintettel vagyunk egymás igényeire, képesek vagyunk megnyílni, és legmélyebb félelmeinket, vívódásainkat egymással megosztani. Egymás iránti teljes elkötelezettségben élő emberek közt semmi nem lehet tabutéma. A feszélyezettségnek, elkendőzésnek nincs helye közöttünk, létezzünk inkább együtt egy mindig megújuló, érzelmileg és értelmileg folyamatosan fejlődő, őszinte szerelemben. Csak olyan társ mellett élhetjük meg a szeretet, az összetartozás, a biztonság valódiságát, aki nem játssza el a bizalmunkat, aki őszinte, aki nem hazudik, szava nem szél, ami elrepül, és ha ígéreteire, tetteire úgy lehet számítani, mint arra, hogy egyszer megszűnünk lélegezni.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: People photo created by yanalya - www.freepik.com

Parker Whitson on Unsplash

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk