Egy apró szokás, ami szorosan tart minden köteléket

Szeretni azt is jelenti, hogy figyelsz. Az értő figyelem nem csak abból áll, hogy meghallgatom a másikat, a szemébe nézek, vagy kiegészítem valamivel a mondandóját. Bizonyos értelemben magamat kell félretennem arra az időre, az ő szemével látni, az empátia eszközével belépni a világába. Belebújni a bőrébe, és arra ösztönözni, hogy nyíljon meg előttem, ne féljen kimondani, megmutatni, beszéljen a legmélyebb vívódásairól is, mert jelen vagyok és figyelek rá.

Már nem figyel rám, nem figyelünk egymásra, kiveszett a kapcsolatunkból a romantika, ezek a mondatok hangzanak el legtöbbször a tanácsadások alkalmain. Már nincsenek apró jelzések, visszacsatolások, melyen keresztül kifejeznék, mennyire fontos és értékes a másik. A párkapcsolatok leggyakoribb betegsége a figyelem hiánya, meg sem halljuk egymást. Sokszor csupán néhány másodpercig vagyunk képesek arra, hogy meghallgassuk egymás szempontjait, aztán gyorsan késztetést érzünk a közbevágásra, az önkifejezésre. Az értő figyelem hozza el leginkább az érzelmi biztonságot, amelyre kapcsolatainkban olyannyira vágyunk.

Minden párnál megfigyelhetők az úgynevezett felhívások, amellyel kapcsolódni vágynak a másikhoz, magukra szeretnék vonni az érdeklődését, szeretetét, vagy a támogatását. Ha ezekre nem érkezik válasz, könnyen érezhetnek elmagányosodást, elutasítottságot, úgy érzik, egyedül vannak a kapcsolatban. És kinek van kedve ilyenkor romantikázni? Aki figyel, az észreveszi és értékeli, hogy a másik mit tesz meg érte, még az apróságokat is.

Amikor a nő értékeli a férfi gesztusait, akkor az egyre többet és többet szeretne nyújtani. Az elismerés ezért is nagyon fontos, mert mindenből és mindenkiből a jót hozza ki, és fejlődésre, pozitív válaszra késztet. A férfi, ha szeret, a nő szemében hős akar lenni. Ha a nő csalódott vagy boldogtalan, akkor a férfi ezt saját kudarcként éli meg. Társa boldogtalansága megerősíti legmélyebb tehetetlen félelmét: egyszerűen nem elég, amit nyújtani tud. Sokszor észre sem vesszük, milyen sebezhetők a férfiak, mennyire szükségük van nekik is az odaforduló figyelemre.

Sokszor egy mosolyból, egy kedves gesztusból, egy elismerő szóból, egy ölelésből merítjük a boldogságot és a megerősítést. Ha tényleg minden napban rejlik néhány olyan perc, amikor kifejezzük ragaszkodásunkat, szeretetünket egymás felé, segít abban, hogy ne gyengüljön az intimitás, a lelki közelség. Az apróságok kulcsai a boldogságnak, az egymás felé fordulást pedig nagyon könnyű megvalósítani. Egyáltalán nem bonyolult dolgokról van szó: ölelés, összebújás, apró ajándékok, elismerő szavak, figyelmesség, kedvesség.

Az egymás felé fordulás az érzelmi kapcsolódás, a szenvedély és a kielégítő szexuális élet alapja, és többet ér, mint két hét közös nyaralás a Bahamákon” – John M. Gottman, amerikai párkapcsolati kutató és terapeuta.

Azok a párok, akik figyelnek és ráhangolódnak egymásra, kölcsönös bizalmat építenek, akik pedig nem így tesznek, előbb-utóbb elveszítik egymást. A rendszeres lelki kapcsolódás, egymás társaságának keresése fontos lépés a harmónia felé. Megosztani, hogy mi történt aznap, neki mondani el először a sikert, örömet, vagy kudarcot, kíváncsian várni a másik reakcióit, megbeszélni, tervezni, visszacsatolni, együtt nevetni, humorral elütni a konfliktusok élét, és figyelni, hogyan enyhül a másik feszültsége, mind az egymás felé fordulást mutatja. Odafordulás az is, amikor igazi társként viselkedek és reagálok. Mindegy, hogy igazam van, vagy sem, de partner vagyok abban, hogy az adott feladatot megoldjuk együtt.


Cikkajánló: 
Az intimitás meggyengülése az oka minden érzelmi eltávolodásnak 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Szeretni azt is jelenti, hogy figyelsz. Forduljunk valóban egymás felé, legyen a figyelem elsődleges, odaadó, érdeklődő, osztatlan. Ne a sminktükör előtt pislogva, ne a kedvenc sorozatot bámulva, ne a konyhából kiabálva, hanem igazi egymás felé forduló figyelem legyen. A másik lelkiállapota iránti érzékenység a stabil kapcsolatok legfőbb kulcsa. Akire figyelnek, az tudja, hogy ő fontos, szerethető, alkalmas, törődnek vele, és tudja, hogy a társa megérti, elfogadja, és jöhet bármi, érzelmileg támogatja.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: David Thomaz on Unsplash

Ryan Graybill on Unsplash

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk