Egy férfi gondoskodik az övéiről és felelősséget érez irántuk

A férfiaknak szükségük van valakire, aki legelőnyösebb tulajdonságaik felszínre hozására ösztönzi őket. Szükségük van valakire, aki méltányolja jó tulajdonságaikat és igyekezetüket.

Egy férfi szeret gondoskodni, de nem olyasvalakiről, akiről gondoskodni kell. Akkor tudnak minél többet adni, ha az nem kényszer, hanem szabad akaratukból tehetik. Mindaddig szívesen gondoskodnak, amíg a nő méltányolja és megbecsüli, amit a férfi nyújtani tud. A nő akkor boldog, ha a férfi magabiztos, felelősségteljes, és azt nyújtja, amitől ő szeretve érzi magát. A férfit az teszi boldoggá, ha a nő felnéz rá, értékeli és tiszteli őt, és szintén azt nyújtja, amitől ő (a férfi) szeretve, megbecsülve érzi magát. Ha a férfi érzi, hogy szükség van rá, nő az önbizalma, céltudatossá, felelősségteljessé válik, és ez a kapcsolódás a legelőnyösebb tulajdonságait fogja felszínre hozni: elkötelezettség, felelősségvállalás, önbizalom, szenvedély, elhivatottság, kitartás, kedvesség, odaadás, empátia.

Egy férfi akkor veszít talajt, ha senkinek nincsen szüksége arra, amit adni tud. Nincs senki, akiről gondoskodhat, akivel megoszthatja sikerélményeit, megnyert, vagy elvesztett csatáit. Akkor nincs létjogosultsága a férfias tetteknek, nincs értelme harcolni, megvédeni, fejlett igazságérzetnek hangot adni, csomót oldani, felvértezve útnak indulni. Mindez nem ér semmit, ha nincs ott a Nő, aki megbízik benne, és aki mellett, akiért jobb emberré válhat. Úgy lehet leginkább ösztönözni, hogy elismerjük és értékeljük erőfeszítéseit, megnyert csatáit. Úgy lesz egyre erősebb, ha a szeretett nő bízik benne és elismeri igyekezetét, így érzi majd magát biztonságban, így lesz helyén az önbecsülése.

Mit akar a férfi? Hogy éreztessük vele, szükség van rá. Ha azt tapasztalja, hogy a nő bízik benne, akkor egyre erősebb lesz, egyre többet tud nyújtani. Ha egy férfi érzi a bizalmat, akkor megnyílik a szeretetre, akkor mer szeretni. Akkor tud leginkább teremteni és jobbá válni egy férfi, ha a háta mögött ott van egy biztonságos és értékes bizalmi vonal: a nő elismerő, inspiráló szeretete.

Ahhoz, hogy a férfi jobb embernek érezze magát, szüksége van a lehetőségre, hogy teremtsen, tehessen a szeretett nőért. Elkötelezettsége nem azon múlik, hogy a nő mit tesz érte, hanem sokkal inkább azon, hogy ő, a férfi mit akar megtenni, vagyis a kapcsolat hatására milyen emberré válik. Amikor a mindennapokban felajánlja a segítségét bármilyen gyakorlatias dologban, akkor azt tudattalanul azért teszi, hogy jobb legyen, a nő pedig csupán annyit tehet, hogy engedi őt jobbá válni. Még akkor sem utasítja el a férfisegítséget, ha ő maga is képes a feladatok megoldására. A férfi a párkapcsolatban határozott, magabiztos társ akar lenni, aki védelmez, gondoskodik, teremt, az ilyen férfihoz a legjobb tartozni. A férfi másképp szeret. Gondoskodni akar, de nem olyasvalakiről, akiről gondoskodni kell. A nőre vigyázni akar, és már nem csak a felszínes külsőségek érdeklik, hanem a szeretett ember érzelmi és fizikai komfortja. Egy érett férfi olyan társat választ, akinek jelenlétével jobb embernek érzi magát és még inkább jobbá válhat. Nekünk nőknek engedni kell, hogy ez megtörténjen, ehhez azonban a viszontszeretet és a feltétlen bizalom mellett az önszeretetünk, az egészséges önbecsülésünk ugyanúgy fontos.


Cikkajánló: Férfi és nő érintés nélküli, finom tánca
 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Olyan nő mellett köteleződik el, aki őt nem lehúzza, hanem emeli. Aki látja a hibáit, de nem hagyja azokat rá, nem keres mentséget a gyengeségeire, botlásaira. Olyan nő mellett marad, aki nem a cinkosa a passzivitásban, az ígéret megszegésben, a tétlenségben, hanem mindig sokkal feljebb, és sokkal messzebbre néz, és kimondva, vagy kimondatlanul üzeni, hogy változzon, legyen jobb, több, lépjen feljebb önmagánál.

A Férfi gondoskodik az övéiről, és felelősséget érez irántuk. És igen, lángoló szerelemmel szeressen, de nem várjuk el, hogy csak ő küzdjön egyedül, fújtatva, kaparva, folyton életet lehelve a kapcsolatunkba. A láng szítása, a szenvedély, a ragaszkodás fenntartása mindkettőnk felelőssége.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Love photo created by freepik - www.freepik.com

Edward Cisneros on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk