Egy férfinak is szüksége van érzelmi biztonságra

Mit jelent az érzelmi biztonság a férfinak? Neki éreznie kell, hogy szükség van rá. Úgy lehet leginkább ösztönözni, hogy elismerjük és értékeljük erőfeszítéseit, férfias tetteit, megnyert csatáit. Úgy lesz egyre erősebb, ha...

Mit jelent az érzelmi biztonság a férfinak? Neki éreznie kell, hogy szükség van rá. Úgy lehet leginkább ösztönözni, hogy elismerjük és értékeljük erőfeszítéseit, férfias tetteit, megnyert csatáit. Úgy lesz egyre erősebb, ha a szeretett nő bízik benne és méltányolja igyekezetét. Így érzi majd magát biztonságban. A férfi tiszteletre vágyik. Nem is kérdés, hogy neki kell először tiszteletreméltóvá válni, hogy a nő igazán férfiként tekinthessen rá. A nő tisztelete nem jelent hajbókolást és feltétlen együtt gondolkodást, számára a tisztelet egyenlő a szeretettel, ez az egyik legszebb ösztönös érzés. Egy férfi biztonságos, megszokott hátországra, meleg otthonra vágyik. Olyanra, ahol jelképesen levetheti a páncélját, ahol nem kell már az anyagi világ hiénáival harcolni, nyerni, veszíteni, eltévelyedni és újra rátalálni a helyes útra. Ahol kipihenheti a negatív, ártó hatásokat, és ahonnan el tud rugaszkodni, mielőtt új utakra indul. Ahol esetenként magánya, belső csendje lehet, mert neki is szüksége van magában elvégezni, feldolgozni a történéseket. Ehhez belső csend és idő kell. Ha elvégezte magában, akkor már megnyugodva, tényszerűen, indulatok nélkül szavakba tudja önteni, ami a lelkét háborgatta.

Egy jó társ tehát „elhiteti” a férfival, hogy ő kiválóan teljesít. A leggondoskodóbb férj, a legjobb szerető, odafigyelő apa, és ha ezt a visszajelzést kapja a férfi, mondhatjuk, hogy megnyugszik „életszerepeiben”, tehát hagyományos értelemben biztonságban lesz, vagyis az önbecsülése, a pozitív önértékelése a helyén van. A férfit az teszi boldoggá, ha a nő felnéz rá, értékeli és tiszteli őt, és szintén azt nyújtja, amitől ő, a férfi megbecsülve érzi magát. Ha a férfi érzi, hogy szükség van rá, helyére kerül az önbizalma, felelősségteljessé válik, és ez a kapcsolódás a legjobb tulajdonságait fogja felszínre hozni: elkötelezettség, felelősségvállalás, önbizalom, szenvedély, elhivatottság, kitartás, kedvesség, odaadás, empátia.

Kapcsolatainkban igényeljük a kiszámíthatóságot, a stabilitást, a nyugalmat, ezeket a biztonságban, a tartós kapcsolatokban kaphatjuk meg, másrészt vágyjuk a szenvedélyt, a titokzatosságot, a spontaneitást, ami nem teljesen az előbbiek jellemzője. Az elkötelezett kapcsolatokban az érzelmi biztonság és szenvedély dinamikájának egyensúlyára kellene törekednünk. Az egyensúly nem terem magától, és nehéz folytonosan megújulni, új oldalunkat mutatni, mégis ez fontos ahhoz, hogy ébren tartsuk a szeretetteljes kötődést és a szenvedélyt. A kifogáskeresés, a „másfelé álmodás” csak annyit jelez, hogy nem teszünk meg minden tőlünk telhetőt ennek az egyensúlynak a fennmaradásáért.  A kíváncsiság, az éhség, a rácsodálkozás, folyamatos felfedező vágy szűnik meg sokszor egymás iránt, mert az a másik ember úgyis ott marad, mindig elérhető, mindig kiszámítható, és mindig jelen van. A kíváncsiság fenntartásán is áll vagy bukik a kapcsolat működőképessége és sikere. Egy férfinak élete végéig szüksége van a versenyhelyzetekre, a „vadászatra”, mégis a tökéletességet egy harmonikus monogám kapcsolatban, egyetlen nő oldalán találja meg. Ám ehhez fontos, hogy a nőben megmaradjon az a fajta inspiráló erő, amivel folyamatosan ébren tudja tartani a férfi érdeklődését.

Cikkajánló: A nők ma is biztonságra vágynak!
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Egy férfi akkor veszít talajt, ha senkinek nincsen szüksége arra, amit adni tud. Nincs senki, akiről gondoskodhat, akivel megoszthatja sikerélményeit, megnyert, vagy elvesztett csatáit. Akkor nincs létjogosultsága a férfias tetteknek, nincs értelme harcolni, megvédeni, fejlett igazságérzetnek hangot adni, csomót oldani, felvértezve útnak indulni. Mindez nem ér semmit, ha nincs ott a Nő, aki megbízik benne, és aki mellett, akiért jobb emberré válhat. Úgy lehet leginkább ösztönözni, hogy elismerjük és értékeljük erőfeszítéseit, megnyert csatáit. Úgy lesz egyre erősebb, ha a szeretett nő bízik benne és elismeri igyekezetét, így érzi majd magát biztonságban, így lesz helyén az önbecsülése. Mit akar a férfi? Hogy éreztessük vele, szükség van rá. Ha azt tapasztalja, hogy a nő bízik benne, akkor egyre erősebb lesz, egyre többet tud nyújtani. A biztonság fogalma a férfi életében az, hogy elsősorban önmagában bízik, a biztonság számára a helyes önbecsülés, pozitív önértékelés lehet.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Laura Fuhrman on Unsplash

Edward Cisneros on Unsplash

Kyle Bearden on Unsplash

Anthony Tran on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk