Egy kapcsolat nem működhet bocsánatkérés és megbocsátás nélkül!

Az igazságérzethez való megrögzött, kérlelhetetlen ragaszkodás egy párkapcsolatban soha sem hoz megnyugvást, megbékülést…

Az igazságérzethez való megrögzött, kérlelhetetlen ragaszkodás egy párkapcsolatban soha sem hoz megnyugvást, megbékülést. Hozhat pillanatnyi elégedettséget, önigazolást a sértett félnek, de csupán az igazság nem állítja helyre a békét, nem hozza vissza a bizalmat. Mégis, a legreménytelenebbnek tűnő helyzetekben is képesek vagyunk megbocsátani, vagyis minél mélyebb, elkötelezettebb, intimebb egy kapcsolat, annál erősebb a megbékélésre való törekvésünk. Amikor megbántjuk egymást, akkor pontosan az igazság elnyerése és a megbocsátás utáni vágyunk között tipródunk.  Szeretnénk, ha a másik vezekelne a vétkeiért és tanulna belőlük, közben pedig szívünk mélyén újra békességre, harmóniára áhítozunk, hogy egyikünk végre ölelésre tárja a karját és rendben legyen a közös világunk. Ilyenkor csak az ő őszinte bocsánatkérése hozhat nyugalmat, csak így állítható helyre a bizalom és a szeretet.

Bocsánatot kérni csak érzelmileg érett, kellő határozottságú és öntudatú ember képes!

A bocsánatkérés azt jelenti, hogy valaki felnőtt módon képes felelősséget vállalni a saját tetteiért. Bocsánatot kérni csak teljes elmével, szívvel, odaforduló szeretettel, a másik fél hibáztatása, a felelősség áthárítása nélkül lehetséges. Ha nem így történik a bocsánatkérés üres szótömeg, elveszti hitelességét.

„Nálunk a bocsánatkéréssel, és ennek fogadásával voltak gondok. Én békülni próbáltam, de úgy tűnt, mintha békülési kísérleteimet szándékosan nem ismerné fel” – hangzik el a szinte szóról szóra mindig ugyanaz a mondat a terápiás beszélgetéseken. „Ő soha nem kért bocsánatot. A bocsánatkérés nekem is nehezen ment, mégis megtettem, de ő később mégsem tudta elengedni a sérelmeket, mindig minden apró botlásomat felemlegette.” Miért nem tudunk bocsánatot kérni? A bocsánatkérésnek valóban nincs kultúrája, különösen a sérült családokban nincs mintája. Gyakran tévesen a megalázkodással, behódolással, az önfeladással azonosítjuk.  „Kérj bocsánatot!” – ripakodik rá a szülő mérgesen a gyerekre, aki, bár igazságtalannak érzi a helyzetet, mégis kisajtolja magából a bocsánatkérést, ami inkább hoz megaláztatást, mint feloldozást, megkönnyebbülést számára. A bocsánatkérés így észrevétlenül összekapcsolódik az elvárások, a kényszerűség, a párkapcsolati hatalomgyakorlás, dominancia élményével, éppen ezért sok ember számára felnőttként is kihívás  őszinte szívvel bocsánatot kérni. A bocsánatkérésnek pedig nem kell az angyalok nyelvén szólnia, senki nem hódol be, és nem csorbul a büszkesége.

„Miért bocsássak meg? Miért adjak új esélyt? Hogy újra megsebezzen?”

A bocsánatkérés fogadása szintén problémát jelent. A megbántott társ érezheti úgy, hogy a bocsánatkérés elfogadásával semmibe lesz véve, a szőnyeg alá lesz söpörve a fájdalma, vagy esetleg a másik felmentésként fogja fel a megbocsátást, így bármikor újra előfordulhat a fájdalmas epizód. Vannak, akik azért nem bocsátanak meg, hogy így láncoljanak valakit örökre önmagukhoz. Újra és újra felemlegetik a sérelmeket, folytonos maró bűntudatot keltve a másikban, aki akár évek múltán is vezekel, és azon igyekszik, hogy jóvá tegye egykori botlását.

„Jól van, ezt megjegyeztem.” „Ezt sosem felejtem el neked.” „Megbocsátok, de nem felejtek.” „Mindenre emlékszem.” Ilyen és hasonló frázisokkal dobálózunk. A felejtés és a megbocsátás között éles a párhuzam. Hogyan bocsátom meg valaki ellenem elkövetett bűnét, ha az idő múlásával folyamatosan felhánytorgatom, hogy valahol, valamikor a múltban mit művelt velem? Csak kétféle döntés létezik, valóban megbocsátani és újra az életembe, a világomba engedni őt, vagy végleg hátat fordítani és elengedni, hátrahagyni, levedleni mindent, ami ő volt és hozzá kötött. De mi értelme van a folyamatos szembesítésnek? Ha megbocsátottam, akkor elhúztam a felejtés paravánját. Fátylat borítottam rá. Újra a közelembe engedtem, mert szeretem, mert mi ketten mindennél fontosabbak vagyunk.

A bocsánatkérés és megbocsátás érzelmileg közelebb hoz

A szeretet alapú, asszertív kommunikáció megtanít jól szeretni, ha hibáztál bocsánatot kérni, ha megbántottak, a megbocsátást megadni. A bocsánatkérésnek pozitív hatásai vannak: érzelmileg közelebb hoz, akitől bocsánatot kérnek, bizonyosságot szerez arról, hogy szerethető, az érzései számítanak, és hogy a másik ember jelen van, elkötelezett, és hajlandó erőfeszítést tenni a meglazult kötelék megerősítéséért. A megfelelő bocsánatkérés és megbocsátás óriási lehetőség kapcsolataink rendbehozatalára, amivel élnünk kell! Mert lebontja a sérelem, a düh és az elégtétel vágyának falait, és ezzel megnyílik az út a bizalom helyreállítására. A megbocsátás is csak teljes odafordulással, figyelemmel, empátiával lehetséges. Mert nem elegendő a szó, a bennem zajló lelki méregtelenítési folyamatoknak be kell végződniük, hogy ő valóban feloldozást nyerjen általam. A megbocsátás valóban a keserű emlékek elengedését jelenti, egészen addig, amíg begyógyulnak a sebek, szertefoszlik a düh, és feledésbe merül a sérelem. Egy jól működő kapcsolatban ahogyan a bocsánatkérést, a megbocsátást is vágyni kell, szív repesve várni, majd engedni, hogy ő átsétáljon a demarkációs vonalon, és végre ölelésre tárja a karját. Így van rendben a világ.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Designed by Freepic.diller

ivanovgood on Pixabay.com

StockSnap on Pixabay.com

Designed by Senivpetro

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk