Egy kapcsolat próbája, hogy bár nem értünk egyet, mégsem eresztjük el egymás kezét

Az elhallgatások, kételyek, ki nem mondott vágyak alattomosan hálózzák be kapcsolatainkat… Az elégedetlenség ott lappang közöttünk, de képtelenek vagyunk megosztani egymással.

Az elhallgatások, kételyek, ki nem mondott vágyak alattomosan hálózzák be kapcsolatainkat. Az elégedetlenség ott lappang közöttünk, de képtelenek vagyunk megosztani egymással. Egyszer csak elveszítjük a hangot, minduntalan eltévedünk az egymáshoz vezető visszaúton, és elbeszélünk egymás mellett, a szavak félúton felé végzetesen megbotlanak, el sem jutnak a másik emberhez.

Hogyan kommunikáljuk szükségleteinket egymás felé? Sok olyan pár van, akik képesek mindenről beszélni, tiszteletben tartják egymás kéréseit, tekintettel vannak egymás igényeire, képesek megnyílni, és legmélyebb félelmeinket, vívódásainkat egymással megosztani. Nem szégyellik egymást újra és újra megtanulni. Egymás iránti elkötelezettségben élő emberek közt semmi nem lehet tabutéma. A feszélyezettségnek nincs helye, egy mindig megújuló, érzelmileg és értelmileg folyamatosan fejlődő szeretetben léteznek. Megértették, hogy idő kell, amíg megtanulunk egymás érzelmi húrjain szépen játszani, amíg megtanulunk jól szeretni. Ők konstruktívan és egymást nem megbántva, határaikat meghúzva, szelíden, de határozottan (asszertíven) kommunikálják érzéseiket,  mások azonban vádlóan, minősítve, sok feszültséget és fájdalmat okozva, destruktívan. És vannak, akik egyszerűen képtelenek mélyebb érzéseikről beszélni, akár negatívak (elégedetlenség, hiány, harag, bizalmatlanság), akár pozitívak (ragaszkodás, büszkeség, öröm, elismerés, hála).

Csak akkor tudunk fejlődni, változni, egymásért jobbá válni, ha visszajelzéseket kapunk. A társam az én kegyetlen, igazmondó tükröm, ami nem hazudik, őszintén mutatja a gyarlóságomat, miben kell fejlődjek, csiszolódjak, hol tartok odaadásban, szeretet adásában, elfogadásban, türelemben, az indulatok, a konfliktusok kezelésében. Ki más látna engem ennyire közelről? Maga a kapcsolat is akkor tud fejlődni, ha visszajelzéseket adunk és kapunk, hiszen az őszinteség és sebezhetőségünk megmutatása érzelmi biztonságot teremt, közel hoz minket.

Akik negatív érzéseiket nem kommunikálják, attól félnek, hogy a kapcsolat nem bírná el a negatív visszajelzés feszültségét, illetve az ebből eredő konfliktust, a másik biztosan megsértődne, csenddel, érzelmi befordulással reagálna, vagy éppen védekezésből visszatámadna és kész a veszekedés. Ha egy kapcsolat még számít, akkor beszélgetünk. Megosztjuk negatív érzéseinket, panaszkodunk, kérdőre vonunk, magyarázatot várunk. Nem burkolózunk némaságba, nem hagyjuk, hogy a kényszeredett látszatharmónia kommunikációmentes, különálló, „közönyszigetekre” sodorjon bennünket. A félelmünk jogos, ezért lenne fontos énállításokkal kommunikálni érzéseinket (pl. „Nekem fontos lenne…”, „Engem bánt…, „Nekem segítene…”, „Nekem rosszul esik…”), ahelyett, hogy a másik személyét minősítjük, ami persze, hogy feszültséghez, sértődéshez, beforduláshoz, eltávolodáshoz, érzelmi falakhoz vezet.  („Unalmas vagy”, „Igénytelen vagy”, „Figyelmetlen vagy”). Így könnyen félresiklik a közlésünk, és csupán védekezést, passzivitást, vagy visszatámadást váltunk ki. A hiány hangsúlyozása helyett beszéljünk arról, milyen szükségleteink, vágyaink vannak. Meg akarod menteni a kapcsolatot? Akkor ne vonulj el, ne büntess csenddel, érzelmi befordulással, hanem beszélj, állj bele a konfliktushelyzetekbe! A hosszú távú szerelem, a boldog kapcsolatok titka nem a konfliktusmentes élet. Mert az elfojtott feszültség ott bujkál majd alattomosan minden mozdulatban, és minden látszólag ártalmatlan megnyilvánulásban.

Akik pozitív érzéseiket sem kommunikálják, attól félnek, hogy túlságosan kifordítják lelküket, kiadják magukat, ami a kiszolgáltatottság, ráutaltság érzésével kapcsolódik össze számukra.  Tudattalan parancsokat cipelünk gyerekkorunktól, például egy férfi nem sír, nem mutatja ki gyengéd érzelmeit. De a nők ugyanúgy hordozzák az erős nő látszatának maszkját, nem gyöngülhetnek el, nem engedhetnek át senkit sebezhetőségük rétegjein. Merjük végre megélni és kimutatni egymás felé a szeretetet, gyengédséget, az elismerést és a hálát is! A kedvesség, a hála kifejezése, egyetlen ölelés, a szívből jövő „köszönöm”, „bocsáss meg” és „elfogadlak” szavak nagyot tudnak lendíteni egy kiüresedő kapcsolaton.

Cikkajánló: Adjuk magunkból a legjobbat egymásnak, és ne a maradékot, amikor mindenki másnak már osztogattunk

Ahhoz, hogy párkapcsolatunkban sikeresen jussunk túl egy krízisen, arra van szükség, hogy ne vagdalkozva, vádaskodva, hanem a szeretet nyelvén tudjunk kommunikálni egymással. Ha énállításokkal, megfelelően fogalmazzuk meg szükségleteinket, akkor végre igazán elindulhatunk egymás felé, megérthetjük a másik szempontjait, visszajelzést adhatunk és kaphatunk.  Csupán a társam cselekedetét helytelenítem, és nem a személyében sértem meg, ez fontos különbség. Nem értünk egyet, de továbbra sem engedjük el egymás kezét, az úton is együtt haladunk, tudjuk, hogy melyik kikötőbe tartunk, ki tudjuk kerülni a kedvezőtlen széljárást, kihasználjuk a jó, kedvező szeleket. Ahogy Seneca írta: „semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart”. Az elköteleződés döntése a mi kikötőnk, tudjuk, merre tartunk.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Pablo Heimplatz on Unsplash

Korney Violin on Unsplash

Priscilla Du Preez on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk