Egymást nem megérteni, hanem szeretni kell

Minden párkapcsolat feltétele a férfi és nő különbözőségének tisztelete. Ma sokan állítják, hogy egyformák vagyunk, ugyanolyanok vagyunk, mégis elfelejtik a tényt, hogy a világ egyik csodája az, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.

Aki Férfi, az még mindig olyan társra vágyik, aki azokkal a pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek belőle éppen hiányoznak: nőiesség, lágyság, fészekrakó ösztön, nőies prioritások alapján vezetett élet. Gyakran nőként olyasmit akarunk a férfiaknak mutatni, amivel ők már eleve rendelkeznek: keménység, pénzügyi függetlenség, sikeresség, versenyszellem, egzisztencia. Jogosan teszik fel a kérdést: hol a Nő? Olyan tulajdonságokkal próbáljuk vonzóvá tenni magunkat, amelyek bennük is ugyanúgy megvannak. Másra vágynak. Női energiákra vágynak. Nőies tulajdonságokat, befogadást, lágyságot, finomságot keresnek. 

A nők sokszor azért félnek gyengének, esendőnek, „megmenteni valónak” mutatkozni, mert ez egyben a kiszolgáltatottság, a ráutaltság érzésével is szorosan összekapcsolódik számukra.

Majdhogynem mindenre képesek vagyunk férfijelenlét nélkül, mégis a nagybetűs Férfi, a férfias, hagyományos értékeket és férfiszerepet képviselő partner dobogtatja meg a szívünket, aki pontosan olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek belőlünk hiányoznak. Aki kinyitja az ajtókat, felsegíti a kabátot, aki kiáll mellettünk, gondoskodik, felelősséget vállal, elköteleződik, döntést hoz, a konfliktushelyzeteket felvállalja, aki nőként bánik velünk, és férfiként viselkedik. Egy férfit ne kelljen terelgetni, hanem legyenek ambíciói, teremtse meg a világot, amiben élni akar, és nem a státusz számít, hanem a férfias erő, a felelősségvállalás, az ambíció, a tenni, teremteni akarás. Csak így nézhetünk fel egy férfira. Kölcsönös tisztelet nélkül pedig nem lehet a kapcsolatunkból szövetség. Egy férfi pedig nem azért gondoskodik, hogy női gyengeséget hangsúlyozzon, hanem éppen ellenkezőleg, férfias erőt mutat, és azt a fajta fontos felelősséget, hogy törődik a szeretett emberek jóllétével, érzelmi és fizikai komfortjával.

A férfi látásmód olyan, mint egy szép kifestőkönyv megrajzolt vonalai.

Egyszerű rajzok, letisztult, jól átlátható keretekkel, melyek önmagukban is megállják helyüket. Talán kissé híján vannak tónusnak, színnek, mélységnek, árnyalatnak. Majd jön a nő és kiszínezi a rajzot, energiát, vibrálást, mélységet, színt, ragyogást, életet visz bele. Egy férfi akkor cselekszik jól, ha nyitottan és örömmel fogadja ezt a kiegészítést, semmint értetlenkedjen, vagy bosszankodjon rajta. Mi nők emocionális lények vagyunk, a női kommunikációt is az érzelmek színezik, akkor is, ha a férfiak ezt időnként nyűgnek érzik. A döntések meghozatalában is sok esetben az érzelmek vezérelnek, a logikus érveket, a pro és kontrát bár szépen felsorakoztatjuk, végül mégis sokszor szívünkre tett kézzel mondjuk ki a végszót. Különbözőek vagyunk, mert uniszex agy nem létezik, nem a férfiak magassarkúban járó változatai vagyunk.

Nekünk magabiztos, határozott férfi kell, akire nyugodt szívvel rábízhatjuk magunkat!

Akármennyire is dívik az egyenjogúság, a nő akkor érzi nőnek magát, ha nem kell mindig erősnek lennie, és mindenben egyedül döntenie. Ha lezajlott bennünk az elköteleződés csendes belső ünnepsége, a biztonságot keressük, a férfi ölelő, szerető, védelmet nyújtó karjának biztonságát, csak így teljesedhetünk ki női szerepeinkben. A férfiak sokszor kijelentik, hogy nem értik, egyszerűen nem értik a nőket, mert számukra a nő az univerzum második rejtélye, örök talány, végtelen misztikum, titkok tárháza. Egymást nem megérteni kell, hanem nagyon szeretni. És a szeretet szemüvegén át, amikor a szív diadalmaskodik az ész felett, már nem lesz fontos érteni bármit is, mert a megértés helyett az elfogadás az, ami összekovácsol. Csak azért, mert szeretem őt, nem kell olyanná válnia, amilyennek én akarom. Az erősségeit és gyengeségeit egyformán látom, el is fogadom. Szeretem őt, mert ismerem. Ismerem, és mégis szeretem. Egy érzelmileg érett ember szembenéz a különbözőségekkel, és elfogadja, hogy a másik másmilyen, és pontosan ezért is lehet őt annyira szeretni. Az elfogadás azt jelenti, hogy megértettük, a másik nem tökéletes, és nem fogja beteljesíteni minden álmunkat, mégis úgy próbáljuk a közös életünket élni, hogy együtt többek legyünk, feljebb léphessünk önmagunknál és támogató megjegyzésekkel, dicséretekkel, szeretetteljes, építő kritikákkal, pozitív visszacsatolásokkal, együtt fejlődve a legjobbat tudjuk kihozni egymásból.

„Aki el akarja kerülni a vihart, az ne is legyen tengerész” – Wilfred Bion angol pszichoanalitikus

Aki szeret hajózni, annak el kell fogadnia a vihart is, örökké csendes vizeken mi értelme van a létezésnek? A hajóknak nem az a dolga, hogy mozdulatlanul vesztegeljenek a kikötőkben, hanem hogy átéljenek vihart, szelet, emelkedést, süllyedést, hányattatást, a létezés dinamikáját. Aki el akarja kerülni a vihart, az ne legyen tengerész. Aki nem szeret vitatkozni, ne fogjon párkapcsolati építkezésbe, ne akarjon szerelmes szövetségre lépni senkivel. Mert a hosszú távú szerelem, a boldog kapcsolatok titka nem a konfliktusmentes élet. Az elfojtott feszültség ott bujkál majd alattomosan minden pillanatban, minden jóreggeltben és jóéjszakátban, minden köszönésben, mozdulatban, és látszólag ártalmatlan megnyilvánulásokban. Minden emberi kapcsolat legnagyobb ellensége a csend, a megfagyott, üres kommunikáció. A konstruktív veszekedés elfújja a rossz, becsontosodó rutinokat, kiszellőzteti a kapcsolatot, friss levegőt, életet visz bele, a vitatkozás  gyümölcse pedig az a pillanat lesz, amikor már nem kell vitatkozni. Az igazi együtt-létért keményen meg kell dolgozni, és ha végül túléltük a viharokat, az azt jelenti, hogy képesek voltunk kihozni a legjobbat valami rosszból, mert mindvégig együtt tartottuk azt a tépett esernyőt.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

*

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét: BEDŐ IMRE, a Férfiak Klubja alapítója, A megbízható férfi című új sikerkönyv és a Férfienergia bestseller írója március 7-én A férfinak vagy a nőnek nehezebb a családi felelősségvállalás? címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre. 

Fotók: Wedding photo created by v.ivash - www.freepik.com

Nyana Stoica on Unsplash

Unsplash via Pixabay.com

Wedding photo created by v.ivash - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk