Elcsábítani és megtartani

Honnan jön a vadászösztön? Miért mondjuk, hogy a férfi már megint csak egy újabb trófeára hajt?

A férfi amióta világ a világ azon igyekszik, hogy megszerezze a nőt. Ugyanez történik az állatvilágban is, a hím is arra törekszik, hogy a lehető legtermékenyebb, a lehető legtökéletesebb példányt kapja meg, hogy saját génjeit minél nagyobb sikerrel tovább örökítse. Jó hír, hogy mi, emberek képesek vagyunk nemet mondani ösztönkésztetéseinkre.

Egy érzelmileg érett férfi hiába érez minden zsigerében vonzalmat, nem fog kezdeményezni, ha a nő ujján karikagyűrű csillog, vagy ha ő maga érzelmi biztonságban, egy stabil, monogám kapcsolatban már elkötelezte magát. Természetüknél fogva szükségük van a vadászatra, ám szerencsére az elkötelezett párkapcsolatban élő férfiak jelentős hányada megelégszik azzal is, ha csupán felkeltheti a nő érdeklődését, kicsit bókolhat, kedveskedhet, ártatlanul udvarolhat. Bár minden férfi tagadhatatlan velejárója ez a vadászó attitűd, mégis a „tökéletességet” egy bizalmon alapuló, nyugodt, stabil, monogám kapcsolatban találják meg, és aligha kockáztatják a meglévő, boldog állapotot a pillanatnyi hódítás ízéért. A férfiak aktív, örömteli szexuális életre vágynak, és ezért nagyon sok mindenre képesek. Ha azonban megtalálják a szívük hölgyét, a fontosat, az egyetlent, akivel együtt fejlődhetnek, emelkedhetnek, és akivel ráébredhetnek, hogy az elkötelezett társszerelem, a házasság az élet legbiztonságosabb, legszebb állapota, akkor nagyon boldogan és odaadóan belefeledkeznek a stabil, monogám kapcsolatba, és nem lépnek tévutakra. Egy férfi, ahogyan a nő is mindig bensőségesebben, intimebb módon tudja megélni a szexet egy szeretett, megszokott, jól ismert társsal. 

Hogyan lehet őt megtartani? Hogyan adjak is, meg nem is? Hogyan maradjak titokzatos és nyílt egyszerre? Hogyan biztosítsam a szerelmemről, a ragaszkodásomról, hogyan adjak érzelmi komfortérzetet, miközben elég távolságot, bizonytalanságot is hagyok egyszerre, hogy érdekes, misztikus, vágyott maradjak, és ő harcoljon értem?

A rácsodálkozás, a folyamatos felfedező vágy szűnik meg legelőször egymás iránt, mert az a másik ember úgyis ott marad, mindig elérhető, mindig kiszámítható, és mindig jelen van. A kíváncsiság, az érdeklődés fenntartásán áll vagy bukik minden párkapcsolat működőképessége. A férfi a tökéletességet egy monogám kapcsolatban, egyetlen, szeretett nő oldalán találja meg. Ám ehhez fontos, hogy a nőben megmaradjon az a fajta erő, amivel ébren tudja tartani az ő érdeklődését. Nem elég magától értetődőnek, kiszámíthatónak lenni egymás számára, nem elég csak úgy jelen lenni, akár egy bútordarab a közös életünk díszletei között, aminek megszoktuk a látványát. Egyetlenné kell válni. És ehhez meg kell testesíteni a férfi számára az összes elérhetetlen, vágyott nőt, akiket ha ideje, kedve, lehetősége, férfiösztöne engedné, meg akarna szerezni magának. Azt a nőt kell megformálnunk valahogyan, akit minden férfi magáénak szeretne, mégis csak egyvalaki kaphat meg. Egy magabiztos, szenvedélyes nő mindig nagyobb kihívást jelent egy férfinak. Ha jól érzem magam a bőrömben, tisztában vagyok az értékeimmel, büszke vagyok a képességeimre, egészséges az önértékelésem, akkor ez megegyezik azzal a képpel, amelyet a társam alkot rólam.

A párkapcsolatban is meg kell élnünk saját autonómiánkat, függetlenségünket, miközben elköteleződésünket a társunk felé minden nap nyilvánvalóvá tesszük, nem hagyjuk őt kétségek között. Mindkettőnknek legyen levegője, autonóm birodalma, mert szabadon engedni nem egyenlő a hűtlenségre való felbujtással. Kell egy bizonyos távolság is, hogy vonzó maradjon bárki is a másik ember számára. Vonzani csak akkor lehet, ha az a másik nincs túl messze, de nem is fonódik rá egészen a társára. Aki kapaszkodik, előbb-utóbb elveszti a szexepiljét.

Az emberek ma egyrészt igénylik a kiszámíthatóságot, az érzelmi biztonságot, a nyugalmat, amit a tartós kapcsolatokban kaphatnak meg, másrészt vágynak a szenvedélyre, az újdonságra, a spontaneitásra, ami nem egészen az előbbiek sajátja. Ha egy kapcsolat mindig a rutinról szól, akkor nagyon nehéz vágyottnak, vonzónak maradni egymás számára. Egyszerű a megoldás az ellentmondás feloldására: hagyjuk meg egymás autonómiáját, közben ápoljuk tudatosan a kapcsolatot, gyógyítsuk kommunikációval, azonnali reagálással a sérüléseit, közben törekedjünk a szenvedély feltüzelésére és fenntartására, és akkor a vágy sem kopik ki belőle. Minden nő érezni akarja a Szeretőt is önmagában. Azért, hogy ne veszítse el a „színeit” persze ő is ugyanúgy felelős, mégis olyan férfira vágyik, aki még inkább felszínre hozza az izgalmas, szexi, sziporkázó énjét. Fontos, hogy az érzéseiről beszélni tudjon. Még lényegesebb, hogy ezeket az érzéseket egy kiteljesedett, minden síkon működő párkapcsolatban, egyetlen férfi oldalán tudja megélni.

Cikkajánló: Aki számára a győzelem fontosabb a szeretetnél, az ne készüljön szerelmes életközösségre

Hogyan lehet elcsábítani és megtartani? Elérhetetlenségünk, izgalmas nőiességünk megtartásával leszünk képesek elérni azt, hogy a szeretett férfi otthon hódítson, és végül győzzön. Ehhez azonban rá kell találnunk a bennünk rejlő Nőre. Nem az anyára, a dolgozó nőre, a feleségre, hanem a döntésképes, autonóm, izgalmas, nagybetűs Nőre.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Kaitlyn Baker on Unsplash

Dominik Vanyi on Unsplash

Radu Florin on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk