Empátia nélkül nincs meghitt párkapcsolat

Az empátia, a valódi jelenlét, az értő figyelem hozza el leginkább az érzelmi biztonságot, melyre kapcsolatainkban olyannyira vágyunk. Mert akire figyelnek, az tudja, hogy ő fontos, szerethető, alkalmas, törődnek vele, és tudja, hogy a társa megérti, elfogadja, és jöhet bármi, érzelmileg támogatja.

A támogató együttérzés, az értő hallgatás, a másik iránti érzékenység a szeretetkapcsolatokat működteti. Egy empatikus ember ösztönösen, érzékenyen, és hitelesen olvas a szívben, képes ráhangolódni társának rezgéseire, megérti a testtartás, hangszín, gesztusnyelv üzenetét, hogy ezek mit árulnak el az ő érzelmi állapotáról. Nem esik nehezére a másik szemével látni, a cipőjét is felvenni, végig járni az útját, múltját, és csak ezután ítélkezni. Ez a fajta érzékenység, a helyes ítélkezés felbecsülhetetlen ajándék egy párkapcsolatban. Empátia nélkül nincs meghitt párkapcsolat. Ahol nincs empátia, ott valójában egyedül vagyunk, ott meg nem értettnek érezzük magunkat, ott lassan bezárjuk egymás előtt lelkünk ablakait, végül beáll a csend, és a társas magány felé sodródik az egykor eleven, életteli kapcsolat. Amellett hogy képes vagyok felismerni és kifejezni a saját érzéseimet, ugyanilyen fontos a társam érzelmeinek, jelzéseinek „dekódolása”. Amikor a viselkedésemet kifogásolja, bírálja, valójában visszajelzést ad, miben kell fejlődjek, csiszolódjak, hol tartok odaadásban, szeretet adásában, elfogadásban, türelemben, az indulatok, a konfliktusok kezelésében. Valójában a szeretet iránti igényét próbálja közvetíteni felém. Igazi egyensúly a párkapcsolatban csak úgy tud kialakulni, ha képessé válok teljes szível belehelyezkedni a társam világába, és nem sajnálom erre az időt, figyelmet, tanulást.

Egy empatikus társ tudja a legjobban, milyen a valódi, odaforduló figyelem. Ha megszeret, ha fontos leszek számára, akkor ott van, jelen van, figyel és meghallgat, minden idegszálával, minden rezdülésével jelen van a beszélgetésben. Ha meghozta az elköteleződés döntését, akkor eltökélt szívvel működteti a kapcsolatot. Az érzelmi intelligenciával rendelkező emberek könnyebben alakítanak ki kapcsolatokat, és mások is szívesen töltenek velük időt, hiszen az értő, érző, odaforduló  figyelem mindannyiunk vágya. Az érzelmi intelligencia azt jelenti, hogy eljutok olyan önismereti szintekre, ahol képes vagyok önkritikával szemlélni a saját gyengeségeimet, így a kapcsolatunk réseit, hibáit is, és hajlandó vagyok fejlődni. Fel tudjuk ismerni, ki merjük mutatni, meg tudjuk élni a bennünk zajló érzelmi folyamatokat, és ezekért felelősséget tudunk vállalni.

Az empátia értő hallgatást is jelent, ilyenkor pontosan az empátia eszközével belépek a társam világába, belebújok a bőrébe, az ő szemével tekintek életünk aspektusaira. Ilyenkor arra ösztönzöm, hogy bátran nyíljon meg előttem, ne féljen megmutatni a sebezhetőségemet, beszéljen a legmélyebb, legsötétebb vívódásairól is, mert jelen vagyok és figyelek rá. Magasszintű tudatosság, érzelmi érettség és rengeteg szeretet kell ahhoz, hogy saját sérelmeinkre, nézőpontunkra görcsösön fókuszáló, egocentrikus, „közbevágó” hallgatástól eljussunk az értő, empatikus hallgatásig, amikor a másik ember igazán képes megnyitni a szívét felénk. Sokszor a másiknak csak egy érzelmi válaszra van szüksége, hogy értjük, látjuk, mi van a lelkében. A párkapcsolatok leggyakoribb betegsége, hogy végig sem hallgatjuk, meg sem halljuk egymást, túlságosan el vagyunk foglalva saját magunkkal, pedig sokkal többet nyerhetünk azokból a pillanatokból, amikor a másikra figyelünk. Mégis sokszor csupán néhány másodpercig vagyunk képesek arra, hogy meghallgassuk egymás szempontjait, aztán hirtelen késztetést érzünk a közbevágásra, az önkifejezésre.

Elzárkózunk tulajdon érzelmi életünktől, mert  túl nagy a sérülés kockázata, az empátia gyakorlása azonban kettőnkről szól. Ha szeretünk valakit, akkor elkerülhetetlen, hogy érzelmileg kiszolgáltatottá váljunk, és talán ijesztő, de ez az élet normális rendje.

Cikkajánló: Egy kapcsolat a legtöbb esetben akkor marad tartós, ha a férfi hódítja meg a nőt

Ha valaki nem tudja megfelelően kifejezni, vagy egyáltalán nem fejezi ki érzéseit, akkor nehéz vele empatikusnak lenni. Ha valaki nem engedheti meg magának, hogy lebontsa érzelmi falait, gyengeséget, szomorúságot, sebezhetőséget mutasson, akkor nem engedi meg azt sem, hogy együtt érezzenek vele. Sokszor semmi másra nem vágyunk, mint egy együttérző szóra, egy erőt adó érintésre, ölelésre, hogy a másik ember a karjaiba zárjon.  Sokszor az ölelés is elég az empátia kifejezésére, felold, felmelegíti a szívet, és nem engedi kihűlni kapcsolatainkat.

Egy empatikus társ esélyt ad, hogy mellette jobb emberré váljak. Ő az, aki mindig valós, tiszta képet kell, hogy mutasson rólam. Tükröt tart, amelyben olyannak látom önmagam, amilyen valójában vagyok, a tükör tisztasága pedig a kölcsönös őszinteségünk és odaadásunk függvénye, mennyire fordulunk valóban egymás felé, van-e igazi, egymás szemébe tekintő, teljes elmével odaforduló kommunikációnk, ami empátia nélkül nem lehetséges.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, képzésben mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Tree photo created by bristekjegor - www.freepik.com

Background photo created by freepik - www.freepik.com

Background photo created by teksomolika - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk