Férfi és nő érintés nélküli, finom tánca

A bókolás és a bók fogadása pontosan abból a tényből fakad, hogy nőnek és férfinak születtünk. Hol veszítettük el a bókot? Vajon mennyiben vagyunk okai mi, nők annak, hogy nem olyan bánásmódban részesülünk, amelyet a minket körülvevő férfiaktól szívünk szerint várnánk?

A bók társasjáték, és egyedül unalmas játszani, értelmét veszíti, ha egyoldalú. Ha a bók kedvünkre van, visszafogottan, elegánsan fogadjuk, és viszonozzuk is a bókot, akkor jó eséllyel számíthatunk elismerő szép szavakra továbbra is. A férfiak könnyen leszoknak az udvarlásról, a bókolásról, és akkor mi marad nekik? A „hová tűntek a férfiak?” lemez, amit időről időre hallgatnak tőlünk. Tényleg, hová tűntek a férfias férfiak? Talán úgy fair, ha azt is megkérdezzük, hová tűntek a nőies, befogadó, feminin tulajdonságokat előtérbe helyező, igazi nagybetűs Nők? A férfiaknak ma is szükségük van a hódítás édes ízére, hogy bókokkal, udvarlással hódítsanak, és megéljék saját, hagyományos szerepeiket, a nőknek pedig arra van szükségük, hogy meghódítva érezhessék magukat. A hódítás, ismerkedés, mély beszélgetések, flört, évődés, csábítás, udvarlás, bók egyre inkább kiveszőfélben vannak, és lassan eltünedeznek, ha engedjük. Nincsenek fantáziák, vágyak, elképzelések, csalogató részletek, nem marad kézfejen felejtett finom, igéző, hívogató parfümillat, nincs várakozás. Ne hagyjuk, hogy így legyen!

A férfiak többsége még mindig hagyományos párkapcsolati szerepekben gondolkodik. Nem azért akarnak gondoskodni, hogy a nő gyengeségét hangsúlyozzák, hanem éppen ellenkezőleg: férfias erőt mutatnak, és azt a fajta fontos felelősséget, hogy törődnek a szeretett emberek érzelmi és fizikai komfortjával. Ugyanakkor gyakran a nők nem kérnek a lovagiasságból, mert ennek olyan üzenete van számukra, hogy a férfi gyengébbnek tartja őket. Pontosan emiatt sok férfi ma félénknek tűnik, óvatosabb, bátortalanabb a férfias gesztusokkal. Pedig a nők ugyanúgy vágynak a gondoskodásra, hogy egy stabil párkapcsolat biztonsága hozza meg végül a harmóniát. Egy megbízható, biztonságot nyújtó férfi jelenlétével a nő lassan megengedi, hogy rétegről rétegre lebontsák páncélját, hogy újra törékennyé, lággyá, befogadóvá válhasson. Ekkor lesz bátorsága újra gyengéd nőnek lenni, amire egyébként szíve mélyén vágyik is. Nőként nem akkor jársz jó úton, ha zavaró elfojtások közepette, frusztráltan háttérbe kényszeríted magad, és mostantól átadod az irányítást a férfinak. Inkább akkor, ha egyszerűen csak éled a benned rejlő Nőt, ha felfedezed, hogyan működsz, és találsz olyan örömforrásokat, amitől jól érzed magad, amitől vonzó, vágyott és szép vagy, amitől elégedettség jár át, amitől nőies vagy, amitől Nő vagy. És ha te megéled a Nőt, ő élni fogja önmagában a Férfit.

Ha a férfi bókol, akkor az legyen ártalmatlan, könnyű játék, nő és férfi finom, érintés nélküli tánca, legyen izgalmas kétszereplős társasjáték, és nem valami rossz szokás, társadalomra káros, ártó szenvedély, amiről le kellene szoknunk. Ha a férfi bókol, tegye azt úriember módjára. Legyen szexi, de nem szexista. A vonzó kisugárzás ne járjon karöltve tolakodó, leuraló magatartással, amikor a szavak, vagy a testbeszéd nyílt, vagy burkolt szexre utaló, egyértelmű üzeneteivel lerohanja a nőt. Ha a férfi bókol, akkor az visszautasíthatatlan, és nekünk nőknek újra meg kell tanulnunk fogadni azt. Ha annak stílusa, szókészlete, időzítése megfelel az emberek közötti érintkezés normáinak, akkor miért ne örüljünk neki csak úgy, önmagáért? Ha a bók egyébként rendben van, akkor fogadjuk pozitívan, ne tekintsük a női nem elleni támadásnak, ne diszkrimináljuk ezért a férfiakat, és ne égessük rájuk a szexizmus billogját.

A férfiak kezdeményezését, bókjait, elismerő megjegyzéseit éretten, nyugodtan kellene kezelnünk, mert a felnőtt női viselkedés egyik fontos fokmérője, hogy miképpen reagálunk ilyen helyzetekben, hogy képesek vagyunk-e egyszerre határozottan és udvariasan, méltósággal, tartással visszautasítani bárkit, és ez legyen igaz az élet minden területére. Ha a férfi bókol, akkor az elutasításokat is tudnia kell kezelni és feldolgozni, úgy, hogy ne veszítse el a méltóságát.

Cikkajánló: A hosszú távú szerelem, a boldog kapcsolatok titka nem a konfliktusmentes élet 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Férfias férfiak igenis léteznek, de ahhoz, hogy valóban lássuk egymást, felszínre kell csalogatnunk a bennünk rejtőző nőt. Ha ugyanolyanok vagyunk, elvész a játék öröme. Ha nincs vadász és vad, akkor a férfi nő kapcsolódása elveszíti dinamikáját, izgalmát, unalmassá, válik, elillan belőle a fűszer, az izgalom és cseppet sem jelent majd kihívást.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Edward Cisneros on Unsplash

Coffee photo created by ArthurHidden - www.freepik.com

Background photo created by teksomolika - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk