Ha a megfelelő társra vágysz, keress olyat, aki rendben van saját magával és elégedett azzal, amit az élettől kapott

Egy érzelmileg érett személyiség megéli a saját autonómiáját, függetlenségét a párkapcsolaton belül is, miközben ragaszkodását a társa felé mindig nyilvánvalóvá teszi. Mindkettőnknek legyen levegője, autonóm birodalma, saját tere, énideje, örömöt jelentő tevékenysége, legyen a magányigény teljesen természetes. Ha a megfelelő társra vágysz, keress olyat, aki rendben van saját magával és elégedett azzal, amit az élettől kapott.

A társtalan, egyedülálló, magányos szavak mind szomorúságot hordoznak, mintha az egyedüllét, a párkapcsolat-nélküliség a mai ember skarlátbetűje lenne. Nincs értelme azonban teljes erőből belevetődni valami újba felejtés, figyelem elterelés, vigasztalódás, vagy pillanatnyi önbizalomerősítés gyanánt, a „féligkapcsolatok” csak tüneti kezelések, ideiglenes fájdalomcsillapítás, mert az új kapcsolat mindaddig kudarcra van ítélve, amíg be nem jártuk önismereti utunkat és amíg el nem űztük a múlt összes démonját.

Minden emberi kapcsolat megtanít valamire. És minden istenhozzáddal acélosodik a személyiség, fejlődik az önismeret, és mindig megtanulunk egy leckét önmagunk határairól, a kompromisszumkészségről, a konfliktuskezelésről, a tűrőképességről, a büszkeségről, vagy a hűségről. Minden találkozás egy életlecke, könnyebb, vagy nehezebb, és mindig tanulnivalót, feladatot, megválaszolatlan kérdést hordoz. Gyakran ott hibázunk, hogy a meg nem oldott feladatot, befejezetlenül hagyott önismereti munkát tovább cipeljük a következő kapcsolatba, amelyben aztán rendre ugyanarra a sémára, ugyanazokat a hibákat elkövetjük.

Megfelelőbb társ válik abból, aki elég bátor volt az egyedülléthez. Mert egy fontos dolgot biztosan megtanult: egyedül lenni, az élet egyszerű és apró dolgaiban örömet lelni. Mert ha bárki azt gondolja, hogy erre a párkapcsolatban nincs szükség, akkor nagyot téved. Egy érzelmileg érett személyiség megéli a saját autonómiáját, függetlenségét a párkapcsolaton belül is, miközben ragaszkodását a társa felé mindig nyilvánvalóvá teszi. Mindkettőnknek legyen levegője, autonóm birodalma, saját tere, énideje, örömöt jelentő tevékenysége, legyen a magányigény teljesen természetes. Ha a megfelelő társra vágysz, keress olyat, aki rendben van saját magával és elégedett azzal, amit az élettől kapott.

A cikk még nem ért véget! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét: BEDŐ IMRE március 5-én Mi tesz ma Férfivá a városi rohanó világban? címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre:

A végén tényleg nagyot zuhan az, aki egészen alárendeli önmagát, ha egy éretlen, támaszkodó személyiség a párkapcsolatot terápiaként értelmezi. Akivel megtörtént már, hogy egyedül nézett szembe a kihívásokkal, egyedül kellett megküzdeni, felállni, új erőre kapni, az óhatatlanul megerősödik, és később sem kényelmesedik bele a kapcsolatok puha, komfortos fészkébe, mint az, aki teljes ráutaltságban, passzív kiszolgáltatottságban éli életét.

Cikkajánló: Jobban szeretlek téged, mint az igazamat

Mindenkinek valóban készen kellene állnia egy párkapcsolatra. És úgy, hogy az egyedüllétben már megszerezte a megfelelő szintű önismeretet, önbecsülést és önbizalmat. Csak azok tudják önmagukat egészen, szívvel-lélekkel, mélyen átadni, akik elértek már egyfajta önállóságot és érzelmi függetlenséget. Csak azok tudnak építő módon függő viszonyba kerülni egy társsal, akik egyedül is életképesek, és a saját életüket egyedül is irányítani tudják. Szeretnél boldogan élni valakivel? Akkor először meg kell tanulnod emberismerettel, önismerettel egyedül is élni. Persze ne túl sokáig, és ne bezárt szívvel, mert hozzászokást eredményez, szomorú életstílussá válhat. Elérhetővé kell válni egy kapcsolat számára, lelkileg téve önmagad elérhetővé, kisugárzásod megváltozik; már nem csakis kizárólag egy párkapcsolaton belül érzed magad teljesnek és boldognak, és nem azt üzeni minden megnyilvánulásod, hogy még mindig múltbeli, levetett kapcsolataid el nem varrt szálait rendezgeted.  Akik elég bátrak voltak az egyedülléthez is, azokra kevésbé jellemző, hogy elsietnék a dolgokat, és össze-vissza vetnék bele magukat tiszavirág életű kapcsolatokba. Ez a tudatosság dicséretes, de közben kell a nyitottság, az elérhetőség érzése, hogy valaki ki tudja mondani a következő szavakat: készen állok, hajlandó vagyok, kíváncsi vagyok. Ezek nélkül nem lehet új párkapcsolatot kezdeni. Egy boldog kapcsolat először saját magad fejlesztésében rejlik. A társad, aki talán örökre veled halad majd az úton, megérdemli, hogy egy rendben lévő embert adj neki ajándékba.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, képzésben mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Analise Benevides on Unsplash

Joanna Nix on Unsplash

Carly Rae Hobbins on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk