Ha egy férfi passzív szereplővé válik a párkapcsolatban, akkor a nőnek nincs más választása, mint erősnek lenni, dominánssá válni

A férfi hosszú távon csak azt a nőt imádja, akivel ő potens maradhat, hamar az ellenkezője történik, ha nem érezheti férfinak magát, ha nem talál kapcsolódási pontot a nő rendszerében, ahol ő férfias szerepviselkedést mutathat. Ha a nő rálegyint, ha lemond róla, ha szavaival földbe döngöli, „verbálisan kasztrálja”, ledominálja, ha kapcsolatuk létjogosultságát megkérdőjelezi, ha nem bízik kompetenciájában, akkor már régen nem tartja őt hiteles férfinak.

Az argentin tangóban a férfi hódít és vezet, a nő pedig csábít és követ, és nem is lenne olyan kaotikus a modern párkapcsolatok rendszere, ha mindenki ezt az egyszerű, tiszta sémát követné a táncparketten kívül az élet színterein is. A nő azonban ma úgy próbál ebben a „táncban” vezetni, hogy közben várja, hogy vezetve legyen, miközben kimondva, vagy kimondatlanul ellenáll a lépéseknek. A férfi ölelésében révbe érne már, hiszen ő is ugyanúgy vágyik egy inspiráló kapcsolatra, mégis hatalmas iramban lépeget előre, pedig versengeni, és fel is nézni a férfira egyszerre lehetetlen. A nő így szépen lassan megsemmisítheti azt a férfit, akire a szíve mélyén vágyik.  

Senki nem tud a végtelenségig erős lenni. Nem is kell mindig olyannak lennie. Csak követnie kellene a „tánclépéseket”, bízni, hogy a férfi tudja és teszi dolgát. Szembe kell néznie a belső gyenge nővel, nem tehet mást, el kell ismernie a létezését. Be kell vallania őszintén önmagának, hogy mégse jó mindig, mindenben rettenthetetlen, megingathatatlan erőt sugározni. Egy férfira hosszú távon riasztóan hat, ha egy nő egyedül próbálja megváltani a világot. Nem kér, nem szól, ha segítségre van szüksége, nem tesz utalásokat. Pedig minden nőnek van gyenge, gyámolításra, gondoskodásra szoruló női oldala. Tehetséges, türelmes odafigyelő az a férfi, aki a megfelelő pillanatban olyan határozottsággal képes színre lépni, hogy a nő elfogadja a felajánlott támaszt. Minden nőnek szüksége van becéző, szép szavakra, bújásra, bátorító ölelésre, lelki támogatásra, és arra, hogy nőként bánjanak vele. Miközben a nő kifelé sziklaszilárdnak, sérthetetlennek mutatja magát, ott él benne a férfigondoskodásra vágyó, törékeny, gyenge nő.

Ha azonban egy férfi passzív szereplővé válik a párkapcsolatban, akkor a nőnek nincs más választása, mint erősnek lenni, dominánssá válni. Ha nem foglal állást, nincs saját véleménye, éppen ezért mindig mindenben a nő hozza meg a döntéseket, az ő vállát nyomja a felelősség súlya, az fárasztóvá válik, egy ilyen kapcsolatban jogosan érzi a nő, hogy magányos, nincs mellette férfi. Megváltozik a kapcsolat dinamikája, mintha lenne még egy gyereke, a férfi pedig passzív, nagyra nőt kisgyerekként kezd létezni, és ezzel a viselkedéssel a szexuális élet is megpecsételődik, hiszen nem két egyformán kompetens, egyenrangú, autonóm személyiség él együtt párkapcsolati kötelékben. A nő egy ilyen dinamikájú kapcsolatban szülőként nyilvánul meg, és egyre inkább megerősödik, miközben egyre kényelmetlenebbül érzi magát, mert hiányzik mellőle a férfienergia.

A megerősödött nő is képes újra nőies szerepviselkedést mutatni. Csak meg kell újra tanulnia elgyengülni, nőként létezni, érvelni, az életet vezetni, kiengedni a kezéből az irányítást. Egy férfi számára soha nem a nő ereje, tartása, karrierje, ambíciója a probléma, hanem a kommunikációja: az arrogancia, a férfias kisugárzás, a férfivirtus, a férfias önérvényesítés, a megváltozott dinamika a kapcsolatban.

Mit akar a férfi? Hogy a nő folyamatosan éreztesse vele, szükség van rá. Ha azt tapasztalja, hogy a nő bízik benne, és méltányolja erőfeszítéseit, akkor lesz egyre erősebb, egyre többet képes és akar majd nyújtani. Egy férfit úgy lehet leginkább ösztönözni, ha a nő engedi a választott férfit férfiként létezni, és elismeri igyekezetét.


CikkajánlóA társszerelem kialakulásához idő kell
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Ha a férfi érzi, hogy szükség van rá, javul az önbizalma, céltudatossá, felelősségteljessé válik, és ez a szeretetteljes kapcsolódás a legelőnyösebb tulajdonságait fogja felszínre hozni: elkötelezettség, felelősségvállalás, önbizalom, szenvedély, elhivatottság, kitartás, kedvesség, odaadás, empátia. Egy férfi akkor veszít talajt, ha senkinek nincsen szüksége arra, amit adni tud. Nincs senki, akiről gondoskodhat, akivel megoszthatja sikerélményeit, megnyert, vagy elvesztett csatáit. Akkor nincs létjogosultsága a férfias tetteknek, nincs értelme harcolni. Mindez semmit nem ér számára, ha nincs ott a nő, aki megbízik benne, és aki mellett, akiért teremthet és jobbá válhat. Akkor tud teremteni és jobbá válni, ha a háta mögött ott a nő,  bizalommal, inspiráló szeretettel.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: City photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Designed by Teksomolika

Nathan Dumlao on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk