Hogyan és miért változik meg a kapcsolatunk, amikor szülővé válunk?

A nő a férfival kapcsolódva válik igazán befogadóvá, boldogságmegőrzővé. A nő táplálja, vigyázza a növekvő magzatot, aki az anya lelkével érez, átéli hangulatait. A magzatvíz közvetíti az anya szívverését, aki a járásával ringat, és légzése jólesőn, finoman érinti a magzat bőrét. „Ciróka terápiával” ösztönözi életre a koraszülött babát, és hiába az inkubátorok steril biztonsága, ha nincs ott az anya simogató keze.

A várandós időszak befelé fordulása, majd az anyaság gyermek felé fordulása természetesen szép és helyénvaló folyamat. A várandós nő egyfajta módosult tudatállapotban van, egyrészt a hormonoknak köszönhetően, másrészt az anyaságra való lelki készülődés során ösztönösen tágítja énhatárait, így készül anyaszerepére, hogy szívvel-lélekkel rá tudjon hangolódni a babára és szükségleteinek megértésére. Ez különösen extra érzékenységgel ruházza fel őt, minden sokkal erősebben hat rá és érinti meg érzelmileg. Fokozott igénye van a támaszra, több jelenlétet, figyelmet, és több empátiát is vár el a mellette társként álló férfitól. Ösztönösen fizikai, érzelmi biztonságra törekszik, és a férfi emiatt érezheti azt, hogy korlátozva van, „kritizálják”, „piszkálják”, hirtelen felerősödnek a vele szemben támasztott elvárások. Természetes, hogy mindketten megrémülnek a konfliktusok hosszú távú fennmaradása miatt, mégis nagyon fontos, hogy merjék felvállalni szorongásaikat.  A viták feloldása csak őszinte beszélgetéssel, együttérzéssel, megértéssel, és ami a legfontosabb szeretettel érhető el. 

A „nem-vagyok-egyedül” érzés, a fokozott, ösztönös támaszigény lép első helyre a nő mindennapjaiban, jobban vágyja az érzelmi és fizikai komfortot mint valaha, szeretné, ha a férfi szavakkal, gyengédséggel, figyelemmel, tettekkel erősítené biztonságérzetét.   

Mivel a leendő apukákkal nem történnek fizikai változások, és befolyásuk sincs a történésekre, előfordulhat, hogy kirekesztettnek érzik magukat. A babával nincs közvetlen kapcsolódása, ezért fontos, hogy a kismama bevonja őt megéléseibe, együtt figyeljék a baba mozdulatait, együtt járjanak a vizsgálatokra. Ez az időszak most az édesanyáról szól, és a férfi részéről belátásra, rengeteg türelemre elfogadásra, alkalmazkodóképességre van szükség. Ne most harcoljon az igazáért, ne most akarjon dominanciaharcokat vívni.

A baba már az anyaméhben felismeri az apa hangját és érintését. Az apa gyakori simogatása, közelsége, hangjának tónusa, a rendszeres kontaktusfelvétel a babával, elengedhetetlenül fontos mindkettőjük számára. A baba érzékeli az érintést, reagál is rá, például közvetlenül az apa keze alá „bújik”. Azt is megkülönbözteti, ha az apa közvetlenül hozzá beszél. Császármetszések után a babát az apuka kezébe adják, az újszülött felismeri a hangját, nyugodt, szemlélődő, nem sír. Az apa szerepe már a csecsemőkorú gyermek életében is fontos.

A baba megérkezésével tanulja a férfi az apaságot, és nincs más dolga, mint „engedni” a feleségét anyának lenni, és szeretettel, felelősségteljesen hagyni, hogy helyette más lépjen első helyre a nő szívében. Mindeközben nem szűnik meg vágyni az intimitást, érintést, szexualitást. Ez nehéz folyamat különösen akkor, ha a férfi érzelmileg éretlen, aki még mindig arra vágyik, hogy szerelmének ő legyen az első és egyetlen. A férfinak itt kell végleg felnőnie és tovább engedni önmagát az apaszerepbe. El kell fogadnia, hogy élete mérföldkőhöz érkezett, fel kell vállalnia élete soron következő fontos ciklusát: a felelősségteljes gondoskodást a családról. Mindez fizikai és érzelmi terhet is jelent. Ha nem kap ebben érzelmi támogatást, megbecsülést a mellette élő nőtől, hogy társként és szeretőként is mellette áll, akkor a kapcsolaton rés támad, kifelé fordulhat a kapcsolatból, menekülést remélve munkamániában, függőségekben, vagy a figyelem, az elismerés, a szenvedély, a szex morzsáit keresve más nők karjaiban.

Előfordul, hogy a nő az idő múlásával megreked az anyaság egyébként gyönyörű és nemes szerepében, ez marad majd első és legfontosabb feladata. A férjéről is „anyaként” kezd gondoskodni. Az elbizonytalanodás, az anyaságba menekülés, a rutinba csontosodás, a megfakult színek, a nőiesség vibráló energiáinak eltünedezése, érzelmi diszkomfortja mind annak a jele, hogy a nő nem éli a szerető funkcióját. Itt fontos a férfi jelenléte, hogy időben érzékelje a folyamatot, és legkésőbb ekkor kezdje ismét értékelni a feleségében a Nőt. Ha ez nem történik meg, a nő magára marad a párkapcsolat három lábon álló, billegő asztalával, és lehet, hogy viharos vággyal ugrik bele egy külső szenvedélykapcsolatba, érzelmileg még inkább távolodik, mert jelenleg már valaki más ragyogtatja. Minden nő érezni akarja a Szeretőt is önmagában. Azért, hogy ne veszítse el a „színeit” persze ő is ugyanúgy felelős, mégis olyan férfira vágyik, aki még inkább felszínre hozza az izgalmas, szexi, sziporkázó énjét. Fontos, hogy beszéljen az érzéseiről. Még lényegesebb, hogy ezeket az érzéseket egy kiteljesedett, minden síkon működő, boldog kapcsolatban, egyetlen férfi oldalán tudja megélni.

Cikkajánló: Egy kapcsolat próbája, hogy bár nem értünk egyet, mégsem eresztjük el egymás kezét

Megváltozik a kapcsolat, ha belép a pár életébe egy harmadik szereplő, a gyermek. Sokszor már a terhesség alatt megjelennek a nehézségek, megváltozik a kommunikáció, túl sok lesz az elvárás, csökken a tisztelet. A kötelékünk azonban folyamatosan fejlődik, változik, stabilitását nem stagnálás, hanem hullámzó dinamika adja. Kapcsolatunk szakaszaiban számos természetes krízisfolyamat játszódhat le, mert ez az élet normális rendje, ám ha ezeket nem sikerül jól kezelni, az könnyen, tégláról téglára érzelmi falakat építhet. Nem az a cél, hogy örökké az idilli szerelem állapotában lebegjünk, hanem hogy minden  életszakaszunkban, életciklus-változásban megtaláljuk az egymáshoz vezető visszautat.

A gyermek örökre megjelöl, és újabb szerepkörökkel gazdagít. Semmiképpen nem akar elvenni tőlünk bármit is, sokkal inkább csodálatos szerepgazdagodást ad ajándékba, családdá válunk. A legnehezebb talán, hogy időben megtaláljuk egymás felé a visszautat, visszatérjünk a férfi-nő kapcsolatba, hogy újra lássuk egymásban a Nőt és a Férfit, a szerető társat.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, képzésben mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Background photo created by senivpetro - www.freepik.com

Baby photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

People photo created by senivpetro - www.freepik.com

People photo created by senivpetro - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk