Hogyan menti meg a kapcsolatokat, ha a párok folyamatosan látják egymás értékeit?

A hála megélése azt jelenti, hogy felismerjük, megbecsüljük életünk pozitív oldalait, és nem tekintjük magától értetődőnek mindazt a jót, ami körülvesz. Hálát adni azt jelenti, hogy ki tudom mondani: megelégszem azzal, amim van, mert sokkal több, mint amit valaha reméltem.

A hála megélése azt is üzeni, ha ránézek a társamra, képes vagyok kinyilatkoztatni, szeretem őt, mert még mindig ugyanúgy látom az értékeit. Egy szeretetkapcsolat hitelességét nem a csendek és a hullámvölgy nélküli időszakok jelzik, hiszen a hajóknak sem az a dolga, hogy mozdulatlanul vesztegeljenek a kikötőkben, hanem hogy átéljenek vihart, szelet, emelkedést, süllyedést, hányattatást, a létezés dinamikáját. Szerelmi társasutazásunk is kalandos, néhol göröngyös, de soha nem engedjük, hogy járhatatlanná váljon. Hálásnak lenni azt jelenti, hogy látjuk és értékeljük azt a rengeteg szépet, ami egymás nélkül nem létezhetne. És látjuk az időnkénti árnyékos oldalt is, a szürkét, a színevesztett, mogorva, utálatos, némán lepergő napokat, amikor cseppet sem vagyunk szerethetők. Mégis, mindennek ellenére, minden nap egymást választjuk. Ám ahhoz, hogy párkapcsolatunkban sikeresen jussunk túl egy krízisen, arra van szükség, hogy ne vagdalkozva, vádaskodva, hanem a szeretet nyelvén tudjunk kommunikálni egymással.

Kevésbé látja sötéten a világot az, aki gyakran megéli a hálát

Mert nincs melengetőbb érzés, mint tudni, hogy másik ember szándékos jótette segíti az életünk menetét. A hála a megtapasztalt szeretetre és jóságra adott érzelmi reakció, aminek fontos része a jótett viszonzásának a vágya. A hálás gondolkodás képes semmissé teszi a negatív érzéseket, lecsendesíti a szívben az aggodalmat, a magányt, az irigységet, a kapzsiságot, a bosszankodást. Számos tudományos kutatás igazolja, hogy a hála boldogabbá és egészségesebbé tesz. Miért? Mert magához vonzza a pozitív érzelmeket, a reményt, az örömöt, a megelégedettséget, és összeegyeztethetetlen a keserűséggel, az irigységgel, a bosszúvággyal, vagy a sértődöttséggel. A hálatelt emberek jelenüket teljesebbnek, jövőjüket biztatóbbnak érzik. A nehézségekkel könnyebben birkóznak meg, mert minden helyzetben életük pozitív aspektusait tartják szem előtt. Jobban érzik magukat a bőrükben, mentális és fizikai immunrendszerük is rendben működik, ritkábban éri el őket a depresszió, egészségesebb az önértékelésük. Egy hálatelt ember közelében egyszerűen jó lenni, kedvesebbnek, segítőkészebbnek, empatikusabbnak érezzük, belső szépsége, pozitív kisugárzása lendíti őt előre emberi kapcsolatainak ápolásában. A hálatelt emberek megértették, hogy minden emberi kapcsolat, találkozás egy szívlecke, könnyebb, vagy nehezebb, és mindig tanulnivalót, feladatot, megválaszolatlan kérdést hordoz. Fel tudják tenni önmaguknak a kérdést: Miben volt ez a kapcsolat a tanítóm? Miért lehetek hálás? Mit köszönhetek annak, hogy éppen így alakultak a dolgok? Hogyan lesz előnyömre a változás?

A cikk még nem ért véget, felhívásunk után folytatódik: szeretettel várjuk a férfiakat, nőket Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító, író Ünnepek a kapcsolatokban – kapcsolatok az ünnepekben című előadására, a nagy sikerű Ötvösműhely rendezvény-sorozat idei utolsó alkalmára. Férfiasan, racionálisan, rengeteg felismerést és kapaszkodókat nyújtva ás a témák mélyére, biztos alapot nyújtva férfiaknak, nőknek, kapcsolatoknak, melyek ezáltal széttéphetetlen férfi-nő szövetséggé erősödnek. Ötvösműhely – a férfiak és nők őszinte párbeszédének helye, ahol stabil közösségként egy értékrend mentén gondolkodunk. Legyél és maradj a részese (kattints a képre):

A hála átélése és kifejezése erős szálakkal fogja össze a szeretetkapcsolatokat

A hála segít jobb társsá válni. Dicsérjük meg szeretteinket gyakrabban, figyeljünk a pozitív tulajdonságaikra, hiszen az az ember, aki annyi pozitív változást, szépet és jót hozott az életünkbe, még mindig ott van mellettünk, csak lehet, hogy már nem látjuk őt a szeretet szemüvegén át. Ha engedjük, hogy kiüresedett kapcsolatok csendjében létezzünk, akkor egy idő után lehet, hogy már észre sem vesszük egymást. Eljön az üres kagylóhéj-kapcsolatok stagnálása, a hozzászokás állapota, amikor már nem emlékszünk arra, miért is választottuk a mellettünk vegetáló embert. Minél kevesebb lesz bennünk a szeretet, annál több hibát találunk majd a másikban. Ne engedjük, hogy elhagyjuk önmagunkat, hogy testi-lelki nemtörődöm, szeretetlen állapotba kerüljünk, mert neki úgyis mindegy, mert jelenléte oly magától értetődő és kiszámítható, mert mindig ott lesz, mint egy bútordarab, ami mellett naponta elmegyünk szótlanul, mert megszoktuk a látványát.

Cikkajánló: A nő nem mer elgyöngülni, a férfi nem mer dominánsabb lenni – Hogyan találjuk meg az utat egymás felé?

Hogyan menti meg a kapcsolatokat, ha a párok nem felejtik el meglátni egymás értékeit?

Hogyan tudunk életet lehelni a megfáradt kötelékekbe? A hála érzése romboló életeseményeink, tragédiáink, kibírhatatlannak tűnő nagy viharjaink idején is egy hatékony konfliktuskezelő eszköz. Ha netán elfelejtjük, annak idején miért választottuk egymást, írjunk le egy papírlapra minden pozitívumot, értékes, szeretnivaló tulajdonságot, ami a társunkról eszünkbe jut. A hálának ereje van. Mert minden egyes pillanatban, amikor jót teszel és ebből a jóból Ő is részesül, hozzájárulsz ahhoz, hogy értékesebb, szebb, szeretetteljesebb legyen a közös világotok. A kedvesség, a hála kifejezése, egyetlen ölelés, a szívből jövő köszönöm, bocsáss meg, és elfogadlak szavak nagyot tudnak lendíteni egy kihűlő kapcsolaton. Minél inkább látjuk egymás értékeit, annál hálásabbak vagyunk a közös életünkért, és annál nagyobb valószínűséggel maradunk együtt egy harmonikus kötelékben. Azok az emberek, akik hálásak a szeretteikkel együtt töltött időért, és ezt ki is tudják mondani, elmélyültebb, ragaszkodóbb, intimebb viszonyban vannak, elégedettebbek a szerelmi életükkel, és törekednek is arra, hogy folyamatosan táplálják a szeretetkapcsolataik melegét.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, képzésben mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Priscilla Du Preez on Unsplash

Hean Prinsloo on Unsplash

Joanna Nix on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk