Legyen a kapcsolatunkból szövetség!

Aki nem adja át igazán önmagát, soha nem cipel és nem kínlódik, az keveset ad bele, az nem vágyik valódi szövetségre, fejlődésre, egyensúlyra, harmóniára, nem vágyik tartalmas kapcsolatra.

Mozdulnia sem kell, csak befogadni, amit kap. Csak néznie, könnyű kézzel, könnyű szívvel, felelősség nélkül szemlélnie, hogy a másik majd megszakad, mert egyedül cipeli a hátán a kapcsolatot. Egyetlen lépést sem akar tenni. A másik tegye a dolgát, majd ő szól, ha szükség lesz rá, például ha kiürül a szeretettank, ha megszomjazik, ha elfárad, ha csalódik, ha szomorú, vagy ha társaságra lesz szüksége.

A kiteljesedett élethez azonban szövetség kell. A szövetség iránti igazi vágy akkor jön létre, amikor már ezer éve járod a társkeresés, az éjszakában üresre égett lelkek sivatagát. Nem alakul ki egyhamar. Hosszú az út a ráncos kezek egymásba kapaszkodó érintéséig. A kapcsolatunkból lehet igazi szövetség, de mindkettőnknek akarnunk kell, feltartott kezekkel, önként meg kell adnunk magunkat, pontosan akkor, amikor egyedül utazóként végre döntést hozunk, és véget vetünk magányos vándorlásainknak.

Stendhal szerint: „Nem illik szeretni azt, akit szégyellenénk házastársul kívánni.”

Az együttélés ellen ma nem sorakoztatunk fel morális indokokat, miért is tennénk, ám mégis nagyon komoly pszichológia érvek szólnak a házasság mellett. Ha nincs a világ előtt kinyilatkoztatva két ember kapcsolata, az tudattalanul is azt üzeni: „nem örökre, csak ameddig jó vagy, amíg nem találok nálad jobbat.” Azaz, az életem része vagy, mégsem élünk egymásban, nem döntés vagy, hanem egy bármikor feladható lehetőség, akármikor kiszállhatok.  Nem ígérek semmit, mert nem vagyok benne, benned, önmagamban biztos. Aki el akar köteleződni, az nem törheti a fejét szökési terveken, menekülési útvonalakon, és nem gyávaságból, vagy kényelemből marad benne a kapcsolatban. Annak nem lehet B terve.

Olvasd tovább a cikket a felhívásunk után! Folytatódik a Férfiak Klubja Ötvösműhely nevű teltházas sikerrendezvénye, a férfi-nő őszinte párbeszédének helye: október első csütörtökén, azaz 4-én BEDŐ IMRE Férfiak Klubja-alapító tart előadást Párkapcsolatokat szétrobbantó „programok“ és ezek semlegesítése címmel. Részletek a képre kattintva:

A házasság örökre szóló ígéretet hordoz, és azok, akik szerint csupán egy papír, ami megszeghető, összetéphető, vagy a rajta szereplő nevek bármikor jelképesen áthúzhatók, és máséra cserélhetők, nos, ők talán önmaguknak sem ismerik be, hogy nem a megfelelő ember van mellettük, vagy ők maguk képtelenek megállapodni. Ők azok, akik elvannak együtt, de valamicskét mégis megtartanak önmagukból, például a jövőképüket, amiben nem biztos, hogy szerepel a másik ember. Használják egymást ideiglenesen magány ellen, és a szexuális komfortérzet biztosítására. Szükségleteinket néha tényleg párkapcsolatnak álcázzuk: az anyagi jólétet, az érzelmi és szexuális biztonságot, a minőségi életszínvonalat, a közös vállalkozást szépen becsomagoljuk a házasság színes selyempapírjába, még masnival is átkötjük, hagy lássa a külvilág a külcsínt. Pedig egy érzelmileg érett szerelemben nem létezik érdek, sem anyagi, sem másmilyen. Egy elkötelezett kapcsolatban nem lehet félig benne lenni. A házasság a másiknak való teljes önátadást jelenti, minden közeledésével, távolodásával, bajával, örömével, a jó és kevésbé jó folytonos körforgásával. Ezt a fajta elkötelezettséget igazi döntés nélkül nem lehet csak úgy eljátszani, nem lehet félig benne lenni, hogy bármikor kiszállhass. Mert vagy teljesen átadod magad, vagy nem. 
A házasság véd- és dacszövetség, és azt gondolom, a nők nagy részének van szüksége arra, hogy őt, mint feleséget, az Egyetlen szintjére emeljék fel, szüksége van erre a biztonságos védvonalra, ami egy egészen másfajta minőséget ad a kapcsolatnak.  Nem az a művészet, hogy mindenféle fondorlattal, női praktikával elérjük, Ő végre elvegyen feleségül. A művészet eljutni azokra a párkapcsolati szintekre, hogy Ő akarjon minket feleségül venni, anélkül, hogy mindez kényszer legyen számára. És ne azért tegye, hogy a nő boldog legyen a hófehér ruhában, mirtuszkoszorúban, egy hetedhét országra szó lagzin, hanem azért, hogy ő, a férfi boldog legyen, hogy mindketten azok legyenek, váljon a kapcsolatukból valódi szövetség.

Olvasd tovább a cikket a felhívásunk után! Jelölj férfipéldaképeket október 10-ig a Férfiak Klubja 2018-as II. Gránit Oroszlán Példakép Díjára, vagy jelentkezz te magad, ha példaképként tekintenek rád! Kattints a részletekért:

„Mindig is szerettem, és ha minden áldott nap újra meg kell tanulnom (őt) szeretni, állok elébe” – S.J Watson

Minden áldott nap tanulni kell a szeretetet. Csak ott lehet maradásod, ahol jól szeretnek, és ahol jól szerethetsz. Van, aki alárendelődik, behódol, megalkuszik, és mindenféle megalázó, életidegen helyzetekbe sodródik, csak hogy megtartsa a szerelme szeretetét és figyelmét. Van, aki bántalmazóvá válik, kontrollál, követelőzik, elvár, drámázik, és fura nevelési szándékkal csenddel, befordulással büntet, vagy éppen szeretetéhes polipkarokkal fonódik a másikra, szintén azért, hogy megtarthassa szerelme figyelmét. Ők nem szeretnek jól. Az erőszak, a féltékenység, az örökös kontroll is szeretethiányt tükröz, az önszeretet hiányát. Idő kell, amíg megtanulunk egymás húrjain játszani, amíg megtanulunk jól szeretni.

Cikkajánló: Jó anya, jó szerető, jó nő

Mégis korán lemondunk egymásról. „Minden válás túl korai vereség; az egymásért folytatott küzdelem ijedt fegyverletétele” – írja Vasady Péter költő, író. Pedig súlyos krízisekből, múltban szerzett sérüléseinkből is fel tudunk állni együtt, ha egymás mellett a döntést valóban meghoztuk, és nincs más út számunkra, mint az, amelyiken együtt haladunk. Sérelmeket felemlegetni, elvárni a gondolatolvasást, csenddel, érzelmi befordulással büntetni, csomagolni, fejvesztve menekülni a helyszínről bárki tud, ahhoz nem kell nagy kurázsi. De egymás szemébe nézve valóban beszélgetni, és nem sarat dobálni, egyoldalú szónoklatok során bosszúságokat ismételgetni, hanem romboló életeseményeink, tragédiáink, kibírhatatlannak tűnő, nagy viharjaink idején a bajban összekapaszkodni, és együtt tartani azt a tépett esernyőt: ez a szeretetteljes, valódi szövetség lényege.

Király Eszter

Jelölj férfipéldaképeket október 10-ig a Férfiak Klubja 2018-as II. Gránit Oroszlán Példakép Díjára, vagy jelentkezz te magad, ha példaképként tekintenek rád! Kattints a részletekért:

Fotók: Photo by Anastasiya Lobanovskaya from Pexels

Photo by Min An from Pexels

snapwiresnaps.tumblr.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk