Minden jól működő kapcsolat egyik titka, hogy elfogadjuk a tényt, kapcsolatunk folyamatosan fejlődik és változik

A párkapcsolatunk dinamikája a társastánc lépéseire rímel, amikor teljes szívvel, testtel, elmével egymás rezdüléseire koncentrálunk. Csak akkor lehet harmonikus a táncunk, ha képesek vagyunk ráhangolódni egymás mozdulataira, tudunk vezetni, de néha követni is, és ami a legfontosabb, hogy valóban jelen vagyunk abban a mozdulatban.

Ha nem kapaszkodunk össze, ha nem préselődünk össze túlságosan, akkor elegendő terünk és levegőnk marad, akkor tudunk igazán felszabadultan együtt létezni. Ha ő túl erősen szorít, örömteli lépéseimben akadályoz, egymás lábára taposunk majd, és suta, erőltetett, görcsös megfelelésbe csap át az egymást szabadon engedő, mégis egy ütemre mozduló, gyönyörű táncunk. Tudnunk kell, hogy csak az együtt fejlődésben találunk érzelmi biztonságot. Az igazi biztonság nem az állandó összepréselődött közelségben, nem a túl erős és intenzív érintésekben, nem az elvárásokban, nem a számonkérésekben, nem az örökös nyughatatlan ellenőrizgetésekben és nem a birtoklásban rejlik. Hanem a szabadságban. De nekünk, nőknek egyedül is kell táncolni. A választásunk kell, hogy legyen ő, a férfi, és nem az utolsó lehetőségünk.

Annyit adni, amennyit a másik még képes visszaadni, ezt az életszabályt kellene mindannyiunknak elsajátítanunk. Aki keveset ad bele, az nem adja át igazán önmagát, az nem vágyik szövetségre, fejlődésre, egyensúlyra, harmóniára, nem vágyik tartalmas kapcsolatra. A szeretet adásának és elfogadásának érzékeny egyensúlyát kellene csupán megtalálnunk. Éretlenül csetlünk-botlunk az emberi kapcsolatok bonyolult rendszerében. Értetlenül viselkedünk olyan helyzetekben, amikor egyetlen ölelés megoldana mindent. Vannak, akik egyenesen irtóznak a meghitt beszélgetésektől, és a kommunikációmentes, néma csöndekben elvárják a gondolatolvasást. Azt nyújtani, amitől a másik szeretve érzi magát, megadni egymás számára az egyensúly érzésének lehetőséget, így lesz a kapcsolatunkból szövetség. Lehetőséget kell adnom, hogy ő érezhesse, nem csak befogadni jó, hanem az adni érzése is bizsergetően boldog érzés.

Szerelembe esni és szerelembe emelkedni nem ugyanaz. Szerelembe esni könnyű, spontán és akarattalan. Egyetlen pillanat alatt történik meg, karunknál fogva ránt a mélyre, belezuhanunk, belecsapódunk a pogány életérzésbe, és lehet, hogy sértetlenül megússzuk, de az is lehet, hogy össze-vissza zúzzuk magunkat. Vannak, akik megbetegítenek, lehúznak, nyugtalanná, vibrálóvá tesznek, és vannak, akikkel fejlődünk, felfelé élünk, felfelé szeretünk.  Tudunk-e együtt emelkedni? Képesek vagyunk-e sokáig menetelni együtt a hosszú emelkedőn felfelé? Mindez döntés kérdése. Nincs lekötve a szemünk, pontosan látjuk a másik ember hibáit és gyengeségeit. Maradéktalanul így akarjuk őt, ezért választottuk egymást, nem szakítjuk meg az utat fölfelé. Most nem zuhanunk, nem zúzzuk össze magunkat, nem törünk darabokra, nem sérülünk. Lehet szerelembe esni és szerelembe emelkedni, és nem szerethet jobban az, mint aki képes együtt emelkedni, fejlődni valakivel. Nem áll meg, nem adja fel, pedig bármikor találhat valaki mást, akivel belezuhanhatna a pogány életérzésbe, amit szerelemként értelmezhet, és akivel végül össze-vissza zúzza magát. De szerelembe emelkedni sokkal magasztosabb, több ennél: annyi, mint úton lenni, és haladni, együtt tartani valahonnan valahová.  Azt jelenti társra találni.

A rózsaszín ködbe burkolt szerelem két-három év után átalakul, a kötődés érzése válik meghatározóvá, és bár szoros marad, mégsem marad ugyanolyan. Egy párkapcsolat nem unalmas stagnálás, hanem hullámzó dinamika, a változatosság az, ami gyönyörködtet, van benne hideg és meleg, fent és lent, közeledés és távolodás. Ha ez nincs, akkor kapcsolatunk csak kényszeredett nyugalom, kelletlen megállapodottság, unalomba fulladó, mozdulatlan állóvíz maradna. A jó kapcsolat nem statikus. A jó kapcsolat stabilitását éppen a dinamikája adja, hogy benne folyamatosan változunk, közösen fejlődünk, úton vagyunk. És egyszer csak megértjük, hogy soha senki másért nem tennénk meg ennyi mindent, nem invesztálnánk ennyi energiát, viselnénk el ennyi jellemformáló konfliktust, hullámvölgyet, hogy együtt jobb legyen. A szeretet és az elkötelezettség akkor igaz és valódi, ha a társamért ezt az energiát a kapcsolatunkba mindig belefektetem. Sérelmeket felemlegetni, elvárni a gondolatolvasást, csenddel, érzelmi befordulással büntetni, csomagolni, fejvesztve menekülni a helyszínről bárki tud, ahhoz nem kell nagy kurázsi. A laza, felszínes, temporális szerelmeket tönkreteszik, felőrölik a nehézségek, a viták, de az erős, biztos alapokra épülő kapcsolatok ezeket is túlélik.

Cikkajánló: Szeretni azt is jelenti, hogy figyelsz

Ne vágyjuk vissza folyton az első idők intenzitását, mert bármennyire szeretnénk, ez nem lehetséges. Minden jól működő kapcsolat egyik titka, hogy elfogadjuk a tényt: a kötelékünk folyamatosan fejlődik, változik. Nem az a cél, hogy örökké a kezdeti szimbiózis, a szenvedélyszerelem állapotában lebegjünk, hanem hogy minden  életszakaszunkban, életciklus-változásban, és bajban, krízisben megtaláljuk az egymáshoz vezető utat. A szenvedély, a tűz szelídül, de mégis áthozható, átemelhető a párkapcsolati szakaszokon, ha mindketten úgy akarjuk.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, képzésben mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Lauren Rader on Unsplash

Radu Florin on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk