Ne csak értsd, amit mond, hanem érezd is, amit ő érez

Miközben meghallgatom, nem a saját, énközpontú, őt földbe döngölő mondandóm dobol a fejemben, hanem felé fordulok, és teljes, odaforduló figyelmet ajándékozok neki. A problémák megtárgyalhatók úgy is, hogy közben a másik érzi, nem veszítettük el rajongásunkat irányában. Még mindig a szerelmünk, a kapcsolatunk áll életünk piramisának legtetején, és ez a beszélgetés most kettőnkért zajlik, mert szeretem őt, és mert fontos nekem.

A támogató együttérzés, az értő figyelem, a másik lelkiállapota iránti érzékenység a szeretetkapcsolatokat működteti. Egy empatikus társ hitelesen olvas a szívben, ráhangolódik a másik rezgéseire, megérti a testtartás, hangszín üzenetét, és hogy mindezek mit árulnak el az ő érzelmi állapotáról. Nem esik nehezére a másik szemével látni, a „cipőjét is felvenni”, végig járni az útját, múltját, és csak ezután véleményt formálni. Ez a fajta érzékenység felbecsülhetetlen egy párkapcsolatban. Empátia nélkül valójában nincs meghitt emberi kapcsolat. Ahol nincs empátia, ott egyedül vagyunk, ott meg nem értettnek érezzük magunkat, az elhúzódásra távolodással reagálunk, minek eredménye a csend, a teljes elzárkózás. „Mit tehetnék? Ha valaki bezárja lelkének ablakát előttem, én is bezárom.” Mindig ezt mondja az ego nagy sértődöttségében. És onnantól fáj a csend, megbetegít, lelassít, megöregít, erőtlenné tesz. Az emberi természet és az idő azonban együttesen bámulatos kombináció, a fásultság csendje is enyhül idővel. Továbbra sem találjuk egymás felé az utat, de már nem is keressük.

Amellett hogy képes vagyok felismerni és kifejezni a saját érzéseimet,  ugyanilyen fontos a társam jelzéseinek megértése. Amikor a viselkedésemet kifogásolja, bírálja, valójában visszajelzést ad, tükröt tart, miben kell fejlődjek, csiszolódjak, hol tartok odaadásban, szeretet adásában, elfogadásban, türelemben, az indulatok, a konfliktusok kezelésében. Az egyenrangúság elengedhetetlen feltétele ennek a kölcsönös tükörtartásnak, mert alárendelt szerepben nehezen tud bárki őszinte lenni. A társam figyelmeztet ballépéseimre, tévedéseimre, és szeretettel változásra buzdít. Látja a hibáimat, de nem legyint, nem hagyja azokat rám, nem keres mentséget a gyengeségeimre, botlásaimra.

Ne csak értsd, amit mond, hanem érezd is, amit ő érez. Egyensúly a párkapcsolatban csak úgy tud kialakulni, ha teljes szível bele tudok helyezkedni a társam világába, és nem sajnálom erre az időt, figyelmet, tanulást. Miközben meghallgatom, nem a saját, énközpontú, őt földbe döngölő mondandóm dobol a fejemben, hanem felé fordulok, és teljes, odaforduló figyelmet ajándékozok neki. A problémák megtárgyalhatók úgy is, hogy közben a másik érzi, nem veszítettük el rajongásunkat irányában. Még mindig a szerelmünk, a kapcsolatunk áll életünk piramisának legtetején, és ez a beszélgetés most kettőnkért zajlik, mert szeretem őt, és mert fontos nekem. Az odafigyelés művészetét kellene elsajátítani, mert a kommunikáció nem zsákutca, és nem lehet egyoldalú. Én, én, én hajtogatjuk bőszen, és közben nem érdekel, hogy a „telefonvonal” végén mit próbál közvetíteni a másik. Magasszintű tudatosság és rengeteg szeretet kell ahhoz, hogy a saját sérelmeinkre, nézőpontunkra görcsösön fókuszáló, egocentrikus, „közbevágó” hallgatástól eljussunk az empatikus hallgatásig, az értő figyelemig, amikor a másik ember igazán meg tudja nyitni a szívét felénk. „Már nem figyel rám, nem figyelünk egymásra”, ezek a mondatok hangzanak el legtöbbször a tanácsadások alkalmain. A párkapcsolatok leggyakoribb betegsége a figyelem hiánya, végig sem hallgatjuk, meg sem halljuk egymást. Sokszor csupán néhány másodpercig vagyunk képesek arra, hogy meghallgassuk egymás szempontjait, aztán gyorsan késztetést érzünk a közbevágásra, az önkifejezésre. Az értő figyelem hozza el leginkább az érzelmi biztonságot, amelyre kapcsolatainkban olyannyira vágyunk. Mert akire figyelnek, az tudja, hogy ő fontos, szerethető, alkalmas, törődnek vele, és tudja, hogy a társa megérti, elfogadja, és jöhet bármi, érzelmileg támogatja.

A cikk még nem ért véget! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét: BEDŐ IMRE február 6-án Ez motiválja ma a nagybetűs férfiakat! címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre:

Ha én-közléssel, megfelelően fogalmazzuk meg szükségleteinket, akkor végre igazán elindulhatunk egymás felé, megérthetjük a másik szempontjait, visszajelzést adhatunk és kaphatunk.  Csupán a társam cselekedetét helytelenítem, és nem a személyében sértem meg, ez fontos különbség. A sértő szándékú kritika, verbális agresszió, személyeskedés, a másik érzékeny pontjainak állandó feszegetése persze hogy feszültséghez, sértődéshez, beforduláshoz, eltávolodáshoz, érzelmi falakhoz vezet. Nem értünk egyet, de továbbra sem engedjük el egymás kezét, az úton is együtt haladunk, tudjuk, hogy melyik kikötőbe tartunk, ki tudjuk kerülni a kedvezőtlen széljárást, kihasználjuk a jó, kedvező szeleket. Seneca írta: „semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart”. Az elköteleződés döntése a mi kikötőnk, tudjuk, merre tartunk.

Cikkajánló: Ha a gyerek elfogadással találkozik, önmaga szeretetét tanulja

Egy empatikus társ esélyt ad, hogy mellette jobb emberré váljak. Ő az, aki mindig valós, tiszta képet kell, hogy mutasson rólam. Tükröt tart, amelyben olyannak látom önmagam, amilyen valójában vagyok, a tükör tisztasága pedig a kölcsönös őszinteségünk és odaadásunk függvénye, mennyire fordulunk valóban egymás felé, van-e igazi, egymás szemébe tekintő, teljes elmével odaforduló kommunikációnk, ami empátia nélkül nem lehetséges.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter párkapcsolati tréner, képzésben mentálhigiénés szakember, író, tanár, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: Pavel Chusovitin on Unsplash

NeONBRAND on Unsplash

freestocks.org on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk