Nem a gyerek miatt kell együtt maradni, de a gyerek miatt is dolgozni kell azon, hogy a kapcsolat kimozduljon a hullámvölgyből

A közöttünk feszülő harcot a gyermek érzékeny szenzoraival óhatatlanul megérzi. Nem vonható be egyetlen küzdelembe sem, nem befolyásolható, nem manipulálható, nem rángatható kötélharcban. A gyerek a szemünk fénye, és nem felezendő vagyon; örökre felelősek leszünk érte mindketten, az apai és anyai felelősség minden körülménytől függetlenül örök. A gyerek életében mindkét szülő jelenléte felbecsülhetetlenül fontos része kell, hogy legyen a gyermek fejlődésének. Válás esetén az apai feladatok, az apaszerep csorbulhat, és már napi szinten nem tud valódi, teljes, jelenlévő értékmintát közvetíteni a gyermeknek. A gyerek azonban talán még intenzívebben igényli a szeretetteljes figyelmet, a minőségi időt, a lelki támaszt. Az azonosulási mintát, a nő-férfi kapcsolat megértését és kibogozását a kéthetente történő láthatás során sajnos senki nem tudja majd megmutatni. A gyerekek alapvető biztonságérzetüket veszítik el a válással, világuk kettészakad, sokan még felnőttként is érzik azt az ürességet és fájdalmat, amit szüleik válása okozott bennük. A párkapcsolatokba, házasságukba vetett hit megdől, ezekről alkotott képük eltorzul.

A válás ellen szól, ha a közös élet kizárólag a rossz kommunikáció miatt futott zátonyra. Régi sémáinktól megszabadulva, szeretetalapú kommunikációval nagyon sok mindent, szinte mindent rendezni lehet egy krízist megélő kapcsolatban. Vannak párok, akik boldogok lehetnének együtt, de mégis elköszönnek egymástól a rossz kommunikáció miatt. Ha megosztunk egy érzelmet, akkor elmélyítjük a bizalmat. Ha pedig nem engeded a szívedbe a másik embert, eltávolodsz tőle. Aki semmit nem mond a másiknak legbensőbb gondolatairól, félelmeiről, vívódásairól, vágyairól, negatív, vagy pozitív érzéseiről, szakadékot von a kapcsolatban. Ha nem beszélünk, az hosszú távon kétséget, bizonytalanságot, gyanút, szorongást kelt. Sokan azt gondolják, a konfliktus és veszekedés ugyanaz a fogalom, pedig a konfliktus két világ konfrontációja, a veszekedés pedig hatalmunk fitogtatása, hatalomszerzési vágy a másik felett. A kapcsolatokat az érzelmek megosztása teremti és tartja fenn, mindaddig, amíg eldöntjük, ameddig működtetjük. Azzal, hogy elhallgatjuk érzéseinket, cinkosai leszünk a rossz működésnek. Ha elmondjuk, amit érzünk, megváltoztathatjuk közös világunkat, és a világot magunk körül. Beszéljünk, hogy rendbe hozzuk a kapcsolatainkat, nincs erre alkalmasabb idő, mint a most.

Az elhallgatások, kételyek, ki nem mondott vágyak alattomosan hálózzák be kapcsolatainkat. Az elégedetlenség ott lappang közöttünk, de képtelenek vagyunk megosztani egymással. Egyszer csak elveszítjük a hangot, minduntalan eltévedünk az egymáshoz vezető visszaúton, elbeszélünk egymás mellett, a szavak félúton megbotlanak, el sem jutnak a másik emberhez. A párkapcsolat is egy olyan rendszer, ami belefektetett idő és energia nélkül nem működik, és ha nem vigyázunk, lassan megszűnnek az érintések, a szenvedély valóban elpárolog, mint a testünkre szórt feromonpermet. Egy kapcsolat alakulásáért mindig, mindkét fél felelős. Fel nem dolgozott, múltban szerzett sérüléseinket, elakadásainkat a következő kapcsolat falai közé is magunkkal hurcoljuk majd, amelyben rendre ugyanazokat a hibákat ugyanúgy elkövetjük.

A krízissel való megküzdés minden esetben erősen függ attól, hogyan kötődünk egymáshoz. A megküzdés hatékonysága pedig attól, mennyi erő, érzelmi tartalék van a kapcsolatunkban, és hogyan vagyunk képesek elfogadni, megérteni majd elengedni múltbeli sérüléseinket. Amíg nem látjuk át a saját részünket egy kapcsolat megromlásában, mindegy kihez szaladunk, mindegy kit rendel mellénk a sors, fel nem dolgozott, múltban szerzett sérüléseinket, elakadásainkat a következő kapcsolat falai közé is magunkkal hurcoljuk majd, amelyben rendre ugyanazokat a hibákat, ugyanúgy elkövetjük. Minden új kapcsolat csak új próbálkozás lesz, melyben derékba tört önbecsülésű, érzelmi menedékkereső lényünk némi szabadidős tevékenységet, társalkodó és szexpartnert talál.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter író, mentálhigiénés szakember, a Meddig tart a kapcsolatunk? sikerkönyv és A kapcsolat, amiért megéri című új könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotó: Family talk photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk