Nem a távolság választ el, hanem a figyelem hiánya

Az érzelmi biztonság érzelmi védőrendszer, amiben a másik fesztelenül önmaga lehet. Azt jelenti, hogy a társam megért, elfogad és érzelmileg támogat. A figyelmen keresztül lehet a legkönnyebben megadni az érzelmi biztonságot; akire figyelnek, az tudja, hogy ő fontos, szerethető, alkalmas, törődnek vele. A figyelem jelenlétet jelent: aki szeret, az jelen van. Tud, ismer, figyel, megjegyez, és nem csak társ, barát és szerető, hanem a másiknak minden szerette, jóakarója, életszövetségese egy személyben. Nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem a ráfordított figyelem és lelki energia határozza meg egy-egy párkapcsolat minőségét.

Két ember között a kötődést a figyelem, ezen belül az érzelmi elérhetőség és válaszkészség építi fel. A válaszkészség a jelenlétet, a bevonódást jelenti, hogy érzékenyen reagálunk egymás érzelmi állapotára, igényeire, hogy hajlandók vagyunk energiát invesztálni abba, hogy meghallgassuk egymást, hogy foglalkozzunk a problémáinkkal, mert fontos számunkra a másik jólléte. Ha ez megvan mindkettőnkben, megteremti a bizalmat, a lehetőségét annak, hogy igazán közel érezzük magunkat a másikhoz, hogy képesek legyünk együtt fejlődni, változni, emelkedni, és hogy átsegítsen minket a kapcsolati kríziseken. Ha nincs válaszkészség, akkor könnyen megtámadva, magányosnak, tehetetlennek érezhetjük magunkat.

Ritkán vagyunk olyan sebezhetők, és érzelmileg kiszolgáltatottak, mint amikor szeretünk és megnyitjuk a szívünket valaki felé, bízni kezdünk benne. Mert az elutasítás, a kizárás, a semmibevétel, az elhagyás, a hűtlenség, vagyis a figyelmen kívül hagyás, az alkalmatlanság érzését hozzák felszínre, hogy nem vagyunk elég jók, figyelemre, szeretetre, kapcsolatra méltók. Ilyenkor tehetetlenséget, szorongást, szomorúságot, magányt élünk át, ez szinte fizikailag fáj. A szerelmünkkel éppen az ellenkezőjét kellene megtapasztalnunk: megértést, a közelséget, támogatást, biztonságot, vigaszt, menedéket.

A valódi, értő figyelem nem csak abból áll, hogy meghallgatom a másikat, a szemébe nézek, vagy kiegészítem valamivel a mondandóját. Bizonyos mértékben magamat kell félretennem arra az időre, az ő szemével látni, az empátia eszközével belépni a világába, belebújni a bőrébe, és arra ösztönözni, hogy nyíljon meg előttem, ne féljen kimondani, megmutatni, beszéljen a legmélyebb vívódásairól is, mert jelen vagyok: figyelek rá. Tudatosság, érzelmi érettség szükséges ehhez, és jól kell szeretni ahhoz, hogy saját nézőpontomra fókuszáló, igazamat hajtogató, egocentrikus, közbevágó hallgatástól eljussak az értő figyelemig, amikor a másik ember igazán képessé válik megnyitni a szívét felém. Ahhoz, hogy elmondhassam, figyelek, rövid időre az ő tapasztalatrendszerébe kell ágyaznom a világot, az ő érzéseit, reakcióit kell átélnem.


Cikkajánlók: 
Jobb társ válik abból, aki elég bátor volt az egyedülléthez?
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Nem a távolság választ el, hanem a figyelem hiánya. Gyakran esünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, a másik ember ugyanolyan, és elvárjuk, ha szeret, akkor csak egyetlen módon reagálhat és viselkedhet, mégpedig pontosan úgy, ahogyan mi tennénk. Önismeret és egymás ismeretének hiányában a kommunikáció zsákutca lesz, az egymás mellett való elbeszélés pedig oda vezet, hogy egyszer csak úgy érezzük, egyáltalán nem kapjuk meg azt az érzelmi támogatást, amire vágyunk. Ennek oka persze is az, hogy a kérést, panaszt nem egyértelműen és magabiztosan közvetítjük a másik felé. Fontos, hogy megértsük, egy nyelvet beszélünk, mégis gyakran máshogy értjük, és ehhez kell az értő figyelem, hogy tekintettel legyünk a másik megéléseire, és megpróbáljunk ahhoz mérten viszonyulni hozzá. Ha megtanuljuk valóban azt kérni, amire vágyunk, megalkothatjuk azt a szeretetkapcsolatot, amire szükségünk van, és amit valóban megérdemlünk. Az értő figyelem, a másik lelkiállapota iránti érzékenység a stabil kapcsolatok egyik fontos eszköze. Akire figyelnek, az tudja, hogy ő fontos, szerethető, alkalmas, törődnek vele, és tudja, hogy a társa megérti, elfogadja, és jöhet bármi, érzelmileg támogatja.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Király Eszter képzésben mentálhigiénés szakember, író, a Meddig tart a kapcsolatunk? című könyv szerzője, három gyermek édesanyja. Írásainak, előadásainak témakörei a harmonikus és stabil párkapcsolat, a család, a kiveszőfélben lévő, hagyományos értékek megőrzése. Elhivatott segítője a pároknak, mottója: Két ember egy időre elfelejtheti az egymáshoz vezető utat, de hogy visszatalálnak-e egymáshoz, az legtöbbször döntés kérdése.”

Fotók: People photo created by Racool_studio - www.freepik.com

People photo created by drobotdean - www.freepik.com

People photo created by prostooleh - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk