Nemet mondani hozzátartozik a harmonikus kapcsolatokhoz

Megtanulhatunk úgy nemet mondani egy adott helyzetre, hogy közben magára a kapcsolatra nem mondunk nemet, az sértetlen maradhat. Egy igazi kapcsolatban tényleg az lehetsz, aki vagy, a felelős, határozott nemjeiddel együtt.

Valahonnan a gyerekkorból hozzuk magunkkal a nyomorúságos érzést, amikor meg kellett feszülnünk a szülői szeretetért. Már akkor beindul a megfelelési kényszer kínzó mechanizmusa, a szeretetért, az alkalmasság, a szerethetőség érzéséért bármit megtennénk.

Aki felnőttként nem tud nemet mondani, valószínűleg már gyerekkorában megtanulta, hogy a nem kockázatos válasz, mert pusztító és romboló egy valami, csak bűntudatot kelt, konfliktust, sértődést, veszekedést szül. Ezért a gyerek a szeretetért és látszólagos békéért, a látszatharmóniáért behódol, megtanulja, saját akarata és az önálló döntés képessége mint olyan, nem létezik. Ezt a káros beidegződést hurcoljuk tovább felnőtt lelki csomagjainkban, és képtelenek vagyunk letenni azokat. Pedig mennyivel szebb lenne egy cseperedő, fejlődő lelket nem megnyomorítani elvárásaink szörnyű súlyával, hanem alternatívákat ajánlani számára, és megadni neki a szabad választás lehetőségét, a döntés szépségét. Igen, egy ideális világban a nemleges választ mindenki elfogadná és tiszteletben tartaná. Nem firtatná, nem várna magyarázatot, és nem kérdőjelezné meg. Mert a nem önmagában is egy teljes válasz.

Jogod, lehetőséged van a nemre, mert lehetetlen, hiábavaló, meddő próbálkozás mindenkinek megfelelni. Valódi szeretet, tisztelet, empátia és elfogadás ugyanis akkor lesz kapcsolatainkban, ha mindenki képes felismerni és tiszteletben tartani saját és a másik határait. Minden egészséges kapcsolat feltétele, hogy a másik elfogadja, a nemleges válaszra jogunk, lehetőségünk és okunk van, nem firtatja azt tovább, nem sértődik meg a visszautasítás miatt, nem indít bosszúhadjáratot, kommunikációs zárlatot. Ha tiszteletben tartjuk a másik döntését, éreztethetjük vele, hogy ő fontos a számunkra.

A nemet mondás képtelensége ma alattomosan begyűrűzik párkapcsolatainkba, nagyon sokan küzdenek megfelelési kényszerrel, félnek a visszautasítástól, szeretetmegvonástól, a másik haragjától, érzelmi eltávolodásától. Eltökélten hiszik, kapcsolataikat csak konfliktuskerülő magatartással tudják fenntartani, megőrizni, így küzdenek a szeretetért, az elfogadásért, a figyelemért. Hiszen az igennel sosincs macera, az igent nem kell megmagyarázni, kifejteni, alátámasztani, mindenki elfogadja, és mindenki  boldog. Mindenki boldog? Aki képtelen kimondani, hogy nem, soha nem lehet boldog, mert lelke legmélyén folyton tipródik a kelletlen igenek miatt, saját igényeinek megtagadása, az egészséges önszeretet, a nyílt önérvényesítés hiánya miatt. Mert a nem az valójában az önbecsülésem, és a méltóságom barikádja, hogy eddig és nem tovább.

Ma nehéz tisztességesen istenhozzádot mondani, a szakításnak nincs illemtana, nagyon gyakran nem tudunk lezárni egészen semmit, félbehagyjuk, elsétálunk onnan, vagy pedig egy életen át menekülünk a kellemetlen szituáció elől. Induló kapcsolatokból egyetlen szó, vagy magyarázat nélkül eltűnünk, szellemmé válunk, pedig csak jól érthetően, szelíden, de határozottan ki kellene mondani, nem, nekünk nincs közös utunk. A ghosting, a köddé válás furcsa képessége beszédes kommunikációs forma lett a párkapcsolatokban, ugyanúgy az üzleti életben, és érezze magát nyugodtan furán, aki nem érti a néma csendet, a válasz nélkül hagyott üzeneteket, a kikapcsolt telefont, a lebeszélt és soha sorra nem kerülő találkozásokat, a látszólag nagy súlyú kimondott szavakat, ígéreteket, melyek azonban könnyedén, gyorsan pukkannak el, és vesznek a semmibe, akár a szappanbuborék. Mondhatjuk, hogy a csendből mindenki ért, és a zéró kommunikáció is egyfajta válasz. Mégis muszáj embernek maradni, éretten, karakán módon beleállni a keményebb helyzetekbe, és kimondani: nem.

Ma valahogy divat lett önzetlennek is lenni. Éjjel nappal elérhetők vagyunk, hétvégén, késő este, ünnepnapokon feladatokat teljesítünk, végrehajtunk, féltjük a státuszt, a helyet, a komfortzónát, a biztosat. Nem kérjük ki magunknak a méltatlan bánásmódot, mert a változás  járatlan út, ami ijesztő feketeségben ásít a távolban, és kegyetlenül a komfortzónát feszegeti. Újra és újra elmagyarázzuk ugyanazt a problémát a társunknak, pedig már régen közösen megoldást kellett volna találnunk. Elviseljük, ha semmibe vesz, levegőnek néz, kihasznál, érzelmileg manipulál. Miért hagyjuk, hogy ordító pszichoszomatikus tünetek kínozzanak, és végül a lélek után a test is beteggé váljon?

Az egyetlen, amit tehetünk, hogy megtanulunk a szeretet nyelvén, asszertívan kommunikálni, higgadtan érvelni, megvédeni magunkat, határokat húzni. Az asszertivitás az aranyközépút a passzív, behódoló, alárendelt, illetve a fenyegető, domináns magatartásforma között. Ezáltal úgy érvényesítem akaratomat, elképzeléseimet, szükségleteimet, hogy azzal nem bántom meg a társamat, és hozzásegítem ahhoz, hogy az ő érdekei se sérüljenek. Az asszertív kommunikációs forma teszi kapcsolatainkat leginkább megelégedetté. A nemet mondásunk mögött mindig legyen ott a másik ember iránti megbecsülésünk, empátiánk és tiszteletünk. Ily módon megtanulhatunk úgy nemet mondani egy adott helyzetre, hogy közben magára a kapcsolatra nem mondunk nemet, az sértetlen maradhat. Egy igazi kapcsolatban tényleg az lehetsz, aki vagy, a felelős, határozott nemjeiddel együtt.

Cikkajánló: A hűséget könnyűvé és örömmel viselhetővé kell tenni

Kik azok, akik képesek nemet mondani? Akik nem megúszni akarnak, hanem felvállalni, megindokolni a miérteket. Akik képesek már a kezdet kezdetén meghúzni saját határaikat, tudják, mit akarnak, és azzal is tisztában vannak, hogy mit nem. Mert elfogadjuk a tényt, vagy sem, az embert ma a nemjei minősítik. A nem gyakran kockázatos válasz, mégis hatalom, tartás, a határok meghúzása. Ideje lenne elsajátítani a szeretetteljes, gyengéd, mégis határozott visszautasítás kultúráját.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Love photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Background photo created by teksomolika - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk