Női önbecsülés – kincs, ami nincs?

Az önbecsülés csendes, nyugodt magabiztosság, belső stabilitás, és a megingathatatlan tudat, hogy erősségeimet, és gyengeségeimet tárgyilagosan látom, ki tudok állni az érdekeimért, képes vagyok nemet mondani, és elsétálok onnan, ahol már semmi keresnivalóm. Az önbecsülésem, az alap, a gerinc, a tartás, ami ha nincs, összecsuklok, összeomlok, és lehet rajtam bármilyen drága dizájner hacuka, csak szomorú, magányos, alaktalan madárijesztő leszek benne. Ha van önbecsülésem, akkor belső szépségem, békém, csendes magabiztosságom ragyog, akkor egy lepedőbe csavarva is gyönyörű leszek.

A nőket ma az alacsony önbecsülés kínozza leginkább, és teszi őket boldogtalanná. Soha nem indult ennyi női önismereti kurzus, melyen szép, szomorú, színeit vesztett nőknek oktatják az önszeretetet, az önelfogadást, és ha szerencséjük van, valóban megtanítják őket „nőül”, hogyan engedjék szabadon szárnyalni női energiáikat. Óriás csomagokat cipelünk, fel nem dolgozott életszakaszok fekélyes sebeit nyalogatjuk, de kezeletlenül minduntalan kifakad, mert magunkba zárjuk a frusztrációt éveken át, befelé sírunk. És aki befelé sír, annak a mosolya sosem lesz valódi, az értő szemek mindig látják majd a hiteltelenséget, a diszharmóniát. A mai modern világ súlyos elvárásokat kényszerít a nőkre, akik fogcsikorgatva próbálnak minden szerepükben megfelelni. A női energiák érezhetően gyengülnek, és a ránk zúduló agyonretusált nőideál csak még inkább összezavar, és valódi azonosulásra méltatlan. A mai nők elfelejtenek spontán, ámde méltóságukat megőrizve nők maradni, pedig nőnek lenni kiváltság, megbecsülni és megélni a nőiességét is privilégium. Egy egészséges önbecsülésű nőnek saját, önmaga által felállított céljai vannak, és nem azt teszi, amit elvár tőle a család, vagy a társadalom. Nem akar megfelelni egyáltalán senkinek, saját elveihez kíván hű maradni, a saját tempója szerint él, nem sietteti a dolgokat, nem kapkod, és nem dolgoz ki teljesítési időt diplomához, karrierhez, családhoz, gyerekvállaláshoz. Kapcsolatok indulásánál nem ő a kizárólagos kezdeményező, a férfiaknak szükségük van a vadászat, a hódítás érzésére. Provokál, flörtöl, mosolyog, finom gesztusai beszédesebbek ezer szónál, átengedi a férfinak a kezdeményezés jogát. Képes gyenge nő lenni, engedi, hogy „megmentsék”, és tudja, hogyan kell fogadni egy bókot. Nincs szüksége állandó ingeráradatra, semmitmondó, üres „kagylóhéjkötelékekre” csak hogy ne legyen egyedül, és nem topog egy helyben mérgező, lehúzó kapcsolatok szorításában.

Önértékelésünket rombolják a szimpla, mindennapi életben kapott kritikák, párkapcsolati kudarcok, vagy gyermekkorban elszenvedett traumák, szeretetlenség, elhanyagolás, vagy családi terror. Az a felnőtt, aki gyerekként nem tapasztalta meg saját értékét, abban lehet, hogy mindvégig ott bujkál majd latensen a szeretetlenség, az alkalmatlanság negatív élménye. Kínzó megfelelési vágy, párkapcsolati függőség, gerinctelen szolgalélek, gyötrő, végtelen szeretetkoldulás lesz a keresztje, és a nő egyedül már nem ragyog, csak akkor, ha egy férfi ragyogtatja.

Az önbecsülést veszített nő prostituálja önmagát. A közösségi oldalakon szegény kis „lájkkoldus”, aki a végre ráirányuló figyelemért pózol, kipakol, villant, és megmutat. A képek provokatívak, zavarba ejtők, és érkezik a fizetség, dől a sok „lájkgaras”, ami meghozza a pillanatnyi endorfinlöketet, de valójában olyan szegény, mint a templom egere. Figyelemért, szeretetért, elismerésért könyörög némán, az önértékelés szó régen nincs a szótárában, az értékeit azon keresztül méri, mit gondolnak róla mások. A nő, akinek van önbecsülése, az szexi, akinek nincs, az lelombozó. Utóbbit csak használják, aztán eldobják égve, mint a hamvadó kis cigarettavéget. Aki kétségbeesésből szexel, az csak szeretetéhes, „szegény gyufaárus lány az érzelmek sikátorában”, aki azért adja oda a testét, hogy végre valaki simogassa a lelkét. Ha párkapcsolatot kezd, szájzáras harapással vigyázza komfortzónáját, identitást veszít, és gyorsan a férfi képére formálja önmagát. Az erőszak nem férfierő. Ő mégis eltűri a bántalmazást, a kemény, ütlegelő verbális és fizikai agressziót. Jönnek a szívlövésként sajgó, „toxikus szavak”, és a „lélekmonokli” ugyanúgy fáj, mégis az önbecsülést veszített nő még mindig elvárásoknak próbál megfelelni, és elfogadásért könyörög a kapcsolat látszólag komfortos burkában.

Ami a nőknél szépség, az a férfiaknál a pénz, a hatalom – tartja a mondás. Sok nő úgy gondolja, miért ne lehetne a kettőből egy remek fúzió, ezért aprópénzre váltja a lelkét hírnévért, érvényesülésért és luxus életszínvonalért, hiszen Marilyn Monroe is megmondta, a gyémánt a nő legjobb barátja. A „cukorpapák” mind kompenzálnak, vagy életkorból, vagy testi fogyatékosságból fakadó önbizalomhiányt palástolnak. Kevés az a nő, aki képes nemet mondani a biztonságra, ezért önként, szemrevaló dekorációk lesznek befolyásos hírességek, fizikailag és mentálisan hendikepes iparmágnások, esetleg minimum harminc évvel idősebb üzletemberek mellett. A biztonság, a sérthetetlenség, az érinthetetlenség nagy úr, ettől fogva a nő védett zónában van. Csak le kell húzni a kártyát a terminálon és máris építheti maga köré a védelmi vonalat ruhából, cipőből, ékszerből, ingóságból és ingatlanból, ettől tolul az endorfin, dolgozik a boldogsághormon. Pedig a kiszolgáltatottság mennyire aláaknázza az önbizalmat! Egy „kapcsolatprosti” sosem lelkizik, nem néz vissza, elfogadja, amit kap és természetben fizet. Valójában azonban az álmai, a szabadsága, az önbecsülése és önmagába vetett hite módszeres feladásával is fizet. Ki nem mondott, és soha írásba nem foglalt megállapodás jön létre közte és „kenyéradó gazdája” között, aki egyetlen pillantással, vagy egy jól irányzott és célba találó mondatával képes őt figyelmeztetni, soha ne felejtse el, hogy honnan jött, honnan kaparták ki. Az a férfi újratervezi őt, egy teljesen új egyéniséggé formálja. Mint a szobrász, aprólékosan vesz el belőle és ad hozzá, így lesz kész, így lesz a szemében tökéletes. My fair lady, mondhatná, mint Higgins professzor az ő virágáruslányának, ahányszor csak elégedetten végignéz a művön.

Egy igazi férfi tisztában van a férfiszereppel, senki megmentője, cukorpapája, apapótléka, vagy támasztéka nem akar lenni. Nem támaszkodó kapcsolatra vágyik, hanem tudatos, egyenrangú, saját értékeivel tisztában lévő női társra. Olyat, aki ugyanazokat a masszív értékeket képviseli, amit ő, és akinek segítségével talán még jobb emberré válik. A nőnek ne szüksége legyen rá, hanem akarja őt. Ne használja gyerekszüléshez, anyagi biztonsági hálóhoz, a biológiai óra csörgésének elhallgattatásához, hanem akarja őt önmagáért, úgy, ahogy van. Egy érzelmileg érett nő legyen önmaga pénzügyi stratégája. És ha netán olyan szerelemre talál, amelyben a gondoskodó, felnőtt, felelősségvállalásra képes férfi fontosnak és megtisztelőnek érzi, hogy ő legyen az elsődleges kenyérkereső, az csak egy bónusz, nem az egyetlen lehetséges opció a túléléshez.

Hová lett a női önbecsülés? Van fájdalom, szívtörés, romboló életesemény, ami az önszeretet elvesztéséhez vezet. De túl kell lépni mindazon, ami volt, és le kell rúgni, mint egy sáros, elhordott bakancsot. Ha megbocsájtottam önmagamnak, akkor megtanultam a leckét, akkor többé nem ostorozom önmagam, hogy mi lett volna, ha... Nem függök, nem támaszkodom, nem vagyok csorbult, csonka félember. Egyedül is egész, hiteles, önszerető nő vagyok, nincs másik felem, nem adom a boldogságra való képességem, a jólétem egy másik ember kezébe. Ne ruházom át saját boldogságom felelősségének súlyát valaki másra.

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Lif... via Foter.com / CC BY-NC-ND

Taken via Pixabay.com

aftab. via Foter.com / CC BY-NC

RobertCheaib via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2017. június 12 08:12
    A nők önbecsülését az ilyen és az ehhez hasonló írások rombolják, nem pedig támogatják. Nem biblikus alapokra épülő, igen csak "fog csikorgatott" írás, ami jól megmutatja, hogy szívből szól a száj !
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk