Segítő kezek

Ha azt írom segítő kezek, akkor sokan egyből a rokoni segítségre gondolnak – helyesen. De most mégis egy más segítségnyújtás kerül előtérbe.

Kezdetek után a folytatás: Segítő kezek

Amikor az ember önismeret, tudás és megoldóképletek hiányában éli a napjait, ápolná emberi kapcsolatait, házasságát, neveli gyermekeit (azaz gyermekként nem avatódott be saját létezésének mikéntjébe és hogyanjába), előbb vagy utóbb törés következik be az életgörbe azon szakaszaiban, amelyekben minőségi ugrásoknak kellett volna bekövetkezniük.

Sajnos ilyenkor a legkevésbé szokott az előfordulni, hogy az érintett személy a felmenőihez fordul segítségért. Hogy azt mondja, „nem jó döntést hoztam, mert olyan mintát követek, amellyel nem jutok előrébb az életemben”, és ezt a legilletékesebbel osztja meg, beszéli át: aki felnevelte őt.

Így maradnak a pszichológusok és a mostanság nagyon népszerű életvezetési tanácsadók, coachok.

Úgymond szakemberek.

És mit vársz el a szakembertől? Hogy oldja meg a problémákat. És mit tesz a szakember? Hogy arra vegyen rá téged, lépj rá az önismeret rögös útjára és old meg a feladataidat. A probléma nem egyenlő a feladatokkal. Te problémának tartod, mert érzelmileg benne vagy bizonyos szituációkban, melyek fájnak. A segítőd feladatnak tartja, mert mindennél előrébb helyezi az önismeretet, amely nyomán az érzelmi válságok kezelhetőek lesznek, és ott marad pőrén a feladat, amely megoldásra vár.

Mennyire vagyunk ma elveszve saját drámáinkban (érzelmi viharainkban) és emberi játszmáinkban (bizonyos, nem működő megoldóképletek összessége)?

Azt gondolom, teljesen öntudatlanul élünk bennük. Innentől vajon mit örökítünk át a gyermekeinknek? Rájövünk-e ennek óriási felelősségére, hiszen amit teremtünk, létrehozunk, az kihat a világra, és formálja azt. Tehát saját létünknek mekkora jelentőséget tulajdonítunk, és az ehhez kapcsolódó felelősséggel, következményvállalással tisztában vagyunk-e?

Ott ülsz a pszichológusnál. Olvasod a coach könyvét, Facebook-bejegyzéseit, blogjait, vagy ülsz sokadmagaddal egy teremben hallgatva őt. Az előbbi szépen és finoman próbál elvezetni önmagadhoz. Az utóbbi kissé drasztikusan a képedbe vágja: ideje ébredni, Barátom! Kinek mi jön be...

A lényeg: mindkettő arra próbál rávenni téged, hogy változz!

Na de miben és hogyan?

Miként lehetünk jobb vagy másabb anyák és apák, társak, férjek és feleségek...?

Először is, mit tartunk értéknek? Hogyan építjük fel ezen értékek rendszerét? Egyáltalán építünk-e tudatosan bármit is az életünkben, vagy csak áramoltatjuk magunkat a történesekkel, sodródunk velük, mindig keresve és találva okot a külvilágban bajainkra és problémáinkra?

Tégy egy próbát! Nézz belülre! Aztán nézd meg magad kívül, és a kettőt vesd össze. Mit érzel, látsz? Ami bent van, az van kint is? Vannak elterelő hadműveleteid, védekező mechanizmusaid, hogy ami bent van, és nem működik, azt elkendőzd ahelyett, hogy szembenéznél vele, és megpróbáld  átformálni? Hogyan állsz az értékekkel? Felismered őket és használod bátran, magabiztosan? Tudtad, hogy a gyereked egy szivacs, aki beissza minden egyes rezdülésedet és utána az életnek hívott batyujában tovább viszi azt hamuba sült pogácsaként. Útravalóul, hogyha megéhezik, azzal táplálja önmagát?

Ezek óriási dolgok! Ezek a legfontosabb dolgok az életben. Hogy ki vagyok én, tudatosan felismerem-e magam, és ezt hogyan közvetítem le, hogyan hatok ki a világra, hogyan teremtek és alkotok ezáltal, és miként örökítem át!

Ott ülsz a pszichológus előtt és meséled a drámádat, alkalmazod a játszmáidat. Ő pedig próbál utat mutatni, hogy rájöjj: az élet nem ennyire komplikált, sőt, nagyon is egyszerű. Mindössze önismeret kérdése. „Benyomogatja a gombokat”.

Ott ülsz a népszerű coach előadásán és a szembesülsz a működési elveiddel, amelyek nyomán a saját „nyomorodban” toporogsz. Benyomogatja a gombokat.

Bármelyiket is választod, ezek után veszed a bátorságot, félre teszed irreális félelmeidet, hogy leülj a felmenők elé (ha még élnek), társad, házastársad, gyereked elé, és azt mondd: „Ez így nem működik. Beszéljük meg, és változtassunk!”

Mi lenne az optimális megoldás? Nyilván, ha prevenciós jelleggel a nevelés együtt járna a tudatos, univerzális értékrend mentén járó beavatásokkal, azaz az életre való felkészítéssel.

Félreértés ne essék, ehhez nem kell tökéletesnek lenni. Ehhez ismeret szükséges.

Önismeret – nem kerül semmibe, viszont ha nincs, utána nagyon sokba fog!

A szakember feltárja a jelentőségét annak a ténynek, hogy létezel, és ezzel hatsz, örökítesz. A jelentőséget annak, hogy a létezésed a nagybetűs felelősség. Nem dráma, nem játszma. Egyszerű, analóg történések halmaza, amiben ha felismered önmagad, akkor a felelősségtől való félelem örömmel teli alkotó, uralt belső erővé válik. Akár Apa, akár Anya vagy. Akár Férj, akár Feleség.

Napjainkban annyi a dráma, a játszma, a feszültség. Az emberek „izzó fájdalomfelhőben” élik mindennapjaikat. Virágkorát éli a segítő szakma. Minden tizedik ember valamilyen tanácsadó. Az egyetemi jelentkezéseken az első helyen áll a pszichológia szak. Gomba módjára nőttek ki az elmúlt évtizedekben az újabb segítő, alternatív technikák: agykontroll, theta healing és kismillió társaik.

Azt gondolom, az élet egyik legszebb történése, érzelmileg legnagyobb örömforrása a gyermek születése. Heroikus és felemelő a pillanat. Az ezt követő rövid időszak szinte delíriumban telik. De a feladat ezután jön: mikor az érzelmi cunami lecsitul, és ott maradnak a hétköznapok.

Azt kívánom mindenkinek, hogy minden pillanatban legyen képes öntudattal és önismerettel jelen lenni immáron nem csak saját, hanem gyermeke életében is.

Az életnek hívott jelenség egy közös kreálmány, teremtmény. Mindenki benne van. Mindenki ereje és energiája benne van. Teremtsük hát együtt a jót!

Olvasd el a korábbi részeket is (kattints a címekre):

Kezdetek

A kezdetek folytatódnak: Beavatás 1.

A kezdetek folytatódnak: Beavatás 2.

Kezdetek után a folytatás: Ha fiú lennék…

E. A. K.

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: Anemone123 via Pixabay.com

sasint via Pixabay.com

PublicDomainPictures via Pixabay.com

geralt via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk