Szeretlek, de a kedvemért megváltozol?

A párkapcsolatba ma gyakran kompromisszumot kötve érkezünk, és csak később tudatosul, hogy mennyire súlyos engedményeket tettünk annak érdekében, hogy valaki jöjjön, zárjon a karjaiba, és lelkünkből „rázza ki a port”, hiszen olyan fájó már az egyedüllét, a társtalanság érzése...

A párkapcsolatba ma gyakran kompromisszumot kötve érkezünk, és csak később tudatosul, hogy mennyire súlyos engedményeket tettünk annak érdekében, hogy valaki jöjjön, zárjon a karjaiba, és lelkünkből „rázza ki a port”, hiszen olyan fájó már az egyedüllét, a társtalanság érzése. Emiatt senki nem hibáztatható, hiszen alapvető érzelmi igényünk az alkalmasság, a szerethetőség átélése, és a boldog tudat, hogy mindezt megérdemeljük. Később áltatjuk magunkat, azt gondoljuk, majd összecsiszolódunk, majd megbarátkozunk a negatív jellemvonásaival, romboló szokásaival, majd hozzáedződünk, és kezelni tudjuk, hiszen ahol igazán szeretik egymást, ott nincsenek elvárások, a másik megváltoztatására irányuló törekvések, nem létezhetnek a „neked ilyennek, vagy olyannak kellene lenni” kezdetű, szembesítő gondolatok, ott csak feltétel nélküli elfogadás és szeretet van. 

Ez mennyire nincs így! A szeretetnek valóban nincs feltétele, de a kapcsolatoknak igenis van. Egy szeretetkapcsolat feltétele, hogy mindkét fél önként, önzetlenül „lepakolja” a másik ember elé azokat az értékeket, ami nélkül egyetlen emberi kapcsolat sem lehet működőképes: tisztelet, őszinteség, gondoskodás, lojalitás, együttérzés, figyelem, tapintatosság, a szeretet kimutatásának képessége.

Minden jól működő szövetségben léteznek elvek, énhatárok, kritériumok, íratlan szabályok.

Ezek azonban nem a másik lényén, egyéniségén buldózerrel pusztító, irreális elvárások. Mert valóban nem várhatom el, hogy süssön a nap, ne essen az eső, ne legyen forgószél, hó, vagy csontig hatoló fagy, de a másik embertől sem várhatom el, hogy lépjen ki egyéniségének meglepő, vagy éppen hétköznapi jelmezéből, és köszönjön el örökre kialakult világképétől, vezérlő értékeitől, erkölcsi nézeteitől, hozott viselkedésmintáitól, és álljon előttem jelképesen meztelenül, magasra tartott karokkal, majd én felruházom nekem tetsző, új tulajdonságokkal, és értékekkel az én elvárásaim szerint. Mindez lehetetlen. Ez a kapcsolat soha nem lesz képes érett érzéssé, társszerelemmé válni. Ott nem lesz spontaneitás, megnyugvás, őszinte mozdulatok, senki nem szemlél majd csodálattal, nem gyönyörködik tökéletlenségünkben, másmilyenségünkben, és senki nem szeret minket önmagunkért.

Nehezen tudjuk elfogadni, hogy nem létezik „szeretlek, ha…” , mert mindannyiunkban ott bujkál a kimondatlan mondat, amellyel feltételeket szabnánk, elvárásainkat sorolnánk, és szép csendesen teljesen átformálnánk a másik embert. Nem kell egészen más emberré válnom a társam kedvéért. Nem szerethet az, aki ezt várja tőlem, csupán egy elérhetetlen ideált vetít rám, és kezeletlen fabábuként olyanná akar formálni, amilyennek ő a tökéletes társat elképzeli. Ez súlyos zavarokat idéz elő bárki önértékelésében, a túlzott dominanciától egy idő után menekülni kell, egy ilyen kapcsolatban képtelenség kiteljesedni. Van, amiben az ember nem változik lényegesen, ezt kell fogadni, és vagy megtanulunk együtt élni a gondolattal, vagy nem. Ha mégis akkor csakis önszántából, sokszor kínkeserves módon, szívós munkával és hosszú, önismereti út során változtat bárki is. A személyiségünk megváltoztatásába, viselkedésünk korrigálásába gyakran csak fájdalmas élettapasztalatok után vágunk bele, például, ha sokadszorra zajlik ugyanaz a párkapcsolati konfliktus, magánéleti sikertelenség ugyanazzal az indoklással.

Különbözőek vagyunk, eltérő habitussal, világnézettel, családi háttérrel. Nem kell, hogy összemossuk egyéniségünket a másikéval, hiszen hosszú távon

nem az a cél, hogy teljesen felolvadjunk egymásban, majd kétségbeesve keresgéljük, hová lettem én, és hol hagytam el őt.

Eltérő a kontroligényünk is, ha egyik, vagy másik fél nem enged időnként, akkor örök vita lesz az élet legbagatellebb kérdéseiben is, mint például, milyen színű legyen az előtér fala, vagy hol legyen a kutya helye. Eltérő, otthonról hozott értékek és tradíciók is vezethetnek vérre menő vitákhoz. Ezekben muszáj arany középutat találni, máskülönben csak a sérelmeket, és a meg nem értettséget gyűjtögethetjük egy egész életen át.

A változás ritkán sikerül pusztán egy másik ember óhajára, mégis a harmónia érdekében sokat tehetünk azért, hogy együtt fejlődjünk, emelkedjünk.

Való igaz, olyannak szeretem őt, amilyen, de tekintettel vagyok rá, és igenis érte akarok tenni, változni, előrébb vinni a kapcsolatunkat, mert szeretem, mert a kettősünknek számomra eszmei értéke van, és bármit megadok, hogy működtessem. A valódi szeretet tényleg nem kötődik feltételekhez, és nem ismeri a „ha” és a „de” kötőszavak spekulatív rendszerét, csupán egyet ismer: szeretlek és pont. De mégsem élhetek vissza senki feltétlen szeretetével. Akkor szeretem és tisztelem a társamat, ha nem élek vissza azzal, hogy ő úgyis mindig elfogad olyannak, amilyen vagyok, és szeret engem, bármit is teszek, bárhogy viselkedem, és bárhogyan is élem az életet. 

Király Eszter

Köszönjük szépen a Férfiak Klubja Női Támogató Körének az aktivitását!

Fotók: lounisproduction via Pixabay.com

nouveaumonde34 via Pixabay.com

ljcor via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2017. november 11 12:01
    Ha értelmi megközelítésből nézzük a bejegyzést, akkor azt kell mondanunk, hogy "Minden jól működő szövetségben léteznek KÖZÖS elvek, KÖZÖS határok, KÖZÖS kritériumok, ÉS ÍROTT szabályok." Az írott szabályokat a Biblia útmutatásai határozzák meg. Szomorú látvány, hogy a felnőttek jelentős része is a mesék világában él. Ezért van az, hogy korunk embere fokozódó mértékben szenved párkapcsolati zavarokban, és házassági válságokban, ahelyett, hogy élnének a lehetőséggel, és a Biblia útmutatásai alapján felelősséget vállalnának tetteikért. Van az a mondás, hogy a remény hal meg utoljára, de jól válasszuk meg a remény valódiságát.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk