Az allergiás betegség „megtévesztő jelenség”, de meg lehet gyógyulni

Egyre nő az allergiás betegek száma a civilizált országokban, s bővül azon anyagoknak a köre, amelyekkel szemben kialakul az allergia.

Oki terápia hiányában tüneti kezelésekkel igyekszünk féken tartani az állapotot és próbáljuk kiiktatni az életünkből az ellenséges – egyébként békés – allergéneket. Sajnos gyakran a folyamat előrehaladtával szélesedhet azon anyagok köre, melyekre allergiás reakcióval reagálunk, így egyre szűkül az, amivel még zavartalanul együtt tudunk élni. Egyre több dolgot kell kerülnünk, egyre több pótmegoldásra kényszerülünk, és az egyre uralkodóbb szintetikus környezet mellett napról napra sorvad kapcsolatunk a természettel. Az allergiás betegség egyik alapvető problémája éppen az, hogy mindennapjaink során egyre távolabbra sodródunk a természetességtől.

Korábban miért nem volt allergiád?

Az allergiás betegség kapcsán mindenképpen el kell gondolkodni azon, hogy élete korábbi szakaszában az illető nem volt allergiás. Viszont egyszer csak megjelentek a tünetek és azóta gyötrelmet okoznak. Szezonálisan vagy állandóan. A beteg retteg tőle, megkeseríti az életét, élhetetlenné teszi a mindennapjait, nem tud tőle pihenni és számos programját teszi tönkre.

Az allergia vonatkozásában egyaránt meg kell vizsgálni magát a beteget és a környezetét. Mi történt, hogy a szervezet – látszólag váratlanul – túlzott reakcióval válaszol egy őt ért, azelőtt ártalmatlan ingerre? Mivel az esetek többségében a környezet adott és csak viszonylag lassú változást mutat, azt, ami érdemben megváltozott, magában az emberben kell keresni. A változás pedig nem más, mint egy fokozatos elhangolódás. A szervezetet ért külső és belső hatások, terhelések nyomán az immunrendszer működése (is) felborul, és ez vezet idővel a kóros reakcióhoz.

Ártatlan allergének

Tisztában kell lennünk tehát azzal a ténnyel, hogy az allergiát kiváltó anyagok (allergének) korábban is jelen voltak az életünkben. Együtt éltünk ezekkel anélkül, hogy bármilyen zavart okoztak volna. Ártatlan létezésükkel azelőtt nem voltak terhünkre, így ezeket tenni felelőssé az allergiánk miatt és bűnbakként tekinteni rájuk helytelen következtetés, mert távolra visz a megoldástól. Bár jelenlétük számunkra zavaróvá vált, többségük a környezetünkből nem tüntethető el, vagyis az allergénekkel való találkozás és együttélés elkerülhetetlen. Mert amíg például macskaszőr allergia esetén az érintkezés megszüntethető, a pollenek esetében ez már nem valósítható meg.

Eltávolodás a természettől

A modern világ és életmód egyik szembetűnő jellemzője, hogy egyre inkább eltávolodunk a természettől és a természetességtől. A mesterséges életterek, a rohanó életvitelből fakadó időhiány, a közlekedés, a zárt téri elfoglaltságok oda vezetnek, hogy egyre kevesebb időt töltünk a szabadban. Erre pedig egészségünk érdekében égető szükségünk lenne minden nap. Mindezt tetézi a környezetünk szennyezettsége, a több szempontból sem ideális táplálkozás, a fizikai aktivitás hiánya. De ezek mellett meghatározó jelentőséggel bírnak a bennünk zajló lelki, szellemi folyamatok is, és a felsoroltak – genetikai hajlam esetén – együttesen vezetnek a szervezet elhangolódásához, aminek egyik lehetséges megnyilvánulása az allergiás reakció.

Az allergia beszűkíti az életet

Az allergia megjelenése az életminőséget jelentősen rontja, amit az allergén kerülése mellett a tüneti kezelések ellensúlyozhatnak. Sajnos azonban a háttérben zajló elhangolódás ettől nem változik, sőt, a szervezet további terhelésével ennek mértéke fokozódhat. Így gyakori jelenség, hogy egyre több újabb anyaggal szemben mutat a szervezet allergiás reakciót. Ha továbbra sem történik érdemi változás, a tünetek kezelése mellett egyre több mindent kell kerülnünk, egyre szűkül az életterünk, egyre kevesebb dolog lesz, amivel zavartalanul lehetünk együtt.

Visszafordulás a zsákutcából, azaz a gyógyulás lehetősége

Holisztikus megközelítéssel, a klasszikus orvostudomány és a kiegészítő gyógymódok összehangolásával tünetmentessé válhatunk, vagy akár meg is szabadulhatunk az allergiától. Ennek kulcsa, hogy azt a folyamatot meg kell szakítani, amely az elhangolódást létrehozta. Vissza kell terelni a szervezetet abba az egyensúlyi állapotba, amelyben zavartalanul működhet.

Mindehhez változtatásokra van szükség testi, lelki, szellemi síkon egyaránt, a természeti törvényeknek megfelelően. Azaz a tüneti szerek védettségében mielőbb be kell vezetni a szabadtéren végzett, mindennapos fizikai aktivitást, az egészséges és egyben célirányos táplálkozást, az ideális folyadék-, vitamin- és ásványianyag-bevitelt, minőségi probiotikum fogyasztását, különböző gyógynövények és gyógymódok alkalmazását. Biztosítani kell a megfelelő pihenést és alvást, és számos dolgot javasolt elhagyni (például cigarettát, alkoholt, drogokat, energiaitalokat, tejet, tejtermékeket, tartósított élelmiszereket, stb.), míg másokat (például a szervezetbe jutó szintetikus anyagokat) lehetőleg kerülni kell.

A gyógyulás egyik legfontosabb pillére a lelki egyensúly kialakítása. A belső egyensúly megteremtése, a fenti változások létrehozása és megtartása csak tudatos szellemi munkálkodással érhető el. Ennek alapja a mindennapos célzott meditáció, mely a fentieken túl segít abban, hogy az életünkben megjelenő stressz ne kezdhesse ki az egészségünket. Kivezet a megszokások börtönéből, és harmonikus rendbe tereli a szervezet működését. Az egyénre szabott, holisztikus gyógymóddal tehát a gyógyulás elérhető. És ez nem puszta ígéret – nekem is sikerült!

Megtisztelő figyelmedet köszönöm!  

Dr. Darnói Tibor holisztikus orvos

www.hop.gyogyuljvelem.com

Fotók: bekirtayfuntokucu on Pixabay.com

Curriculum_Photografia on Pixabay.com

LwcyDesign on Pixabay.com

geralt on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk