Ki a főnök az életedben? Te, vagy a bélflórád? Ez bizony holisztikus kérdés!

Egyre többen, egyre fiatalabb életkorban szenvednek már különféle krónikus betegségekben, melyek hátterének egyik fontos eleme a bélflóra állapota és minősége. Mi a megoldás?

A holisztikus gyógyítás és életmódváltás számos fontos életviteli elemet igyekszik harmonizálni az egyensúly megteremtéséért, mely a krónikus betegségekből való gyógyulás alapját képezik. Egyre többen, egyre fiatalabb életkorban szenvednek már különféle krónikus betegségekben, melyek hátterének egyik fontos eleme a bélflóra állapota és minősége. Nem is hinnénk, milyen sokrétű hatással van ránk!

Mi a holisztikus gyógyítás? A holisztikus gyógyítás során az orvos arra törekszik, hogy a beteget ne csak a tünetei vagy a szervei állapota alapján gyógyítsa, hanem a páciens általános fizikai és pszichés állapotát, környezetét, az orvossal való együttműködésének problémáit is fel kívánja tárni – szerk. megj.

Holisztikus szemlélet és bélflóra

A holisztikus szemlélet kulcskérdés, mert a krónikus betegségektől való megszabadulás egyetlen lehetséges útja, hogy az orvosi és kiegészítő terápiák ötvözésével a beteget célzottan kezeljük és személyre szabott – az életét testi, lelki, szellemi szempontból is érintő – változtatásokhoz segítsük. Tekintve, hogy a szervezet működésében minden mindennel összefügg, egy fontos elemet sem szabad figyelmen kívül hagyni! Főleg nem egy olyan széles befolyással bíró rendszert, mint a bélflóránk!

„Élettársaink” a bélbaktériumok

Manapság egyre több szó esik arról, milyen maghatározó szerepe van a bélflóránknak a szervezetünk működésében, életminőségünk alakulásában. Érthető ez, ha számításba vesszük, hogy becslések szerint a bennünk élő baktériumok testtömegünk mintegy 5-8 %-át teszik ki. Az ún. normál flóra a testfelszínen és testüregekben velünk élő, egészséges emberben betegséget nem okozó baktériumok összességét jelenti. Bélflóránkat a beleinkben élő baktériumok alkotják, mintegy 400-500 különböző faj. Egyedi bélflóramintázatunk élő, dinamikusan változni képes rendszer, melynek szerteágazó hatásai még csak részben ismertek.

A bélflóra kialakulása, változása

A normál flóra, így a bélflóra kialakulásában is az első meghatározó tényezők a születés körülményei és a szoptatás illetve csecsemőkori táplálás. A szervezetbe így bejutott és ott megtapadt baktériumok fontos szerepet játszanak az immunrendszer aktiválásában. A későbbiek során életkörülményeink, táplálkozási szokásaink befolyásolják leginkább a bélflóránk összetételét, hiszen a bevitt tápláléktól függően előnyös környezetet teremtünk bizonyos baktériumok számára, melyek ezáltal elszaporodva túlsúlyba kerülnek háttérbe szorítva más baktériumokat. Ennek köszönhetően mindenki egy egyedi összetételű bélflórával rendelkezik, amely sajátos módon befolyásolja szervezete működését. A bélflóránkat ugyanakkor számos tényező károsíthatja, mint pl. fertőzések, tartósan fennálló stressz, emésztőrendszeri betegségek, gyulladások, daganatos betegség, sugárterápia, antibiotikumok, gyógyszerek, vegyszerek, környezeti ártalmak, nehézfémek, helytelen táplálkozás, stb.

A bélflóra jelentősége

Bélbaktériumaink jelenléte, anyagcseréje számos folyamaton keresztül befolyásolja szervezetünk működését. Többek közt segítik az emésztést, felszívódást, egyes vitaminok szintézisét végzik, megakadályozzák a kórokozó baktériumok elszaporodását, és állandó készültségben tartják az immunrendszert. A széklet szárazanyagtartalmának közel felét teszik ki.

Pszichobiotikumok

A bélflóra fenti hatásai mellett kevésbé köztudott, hogy a bélbaktériumok anyagcseretermékeik révén hatással vannak bizonyos idegrendszeri funkciókra, a viselkedésre, pszichés működésekre is, melyek közvetítő „csatornája” (idegi, hormonális és immunérintettséggel) az ún. bél-agy tengely. Az ilyen hatású baktériumokat a tudomány pszichobiotikumoknak nevezi. Intenzív kutatás tárgya, hogy a bélflóra felborulása – diszbiózis – milyen kóroki szereppel bír bizonyos betegségek esetében, mint pl. Parkinson-kór, Alzheimer-kór, sclerosis multiplex vagy az autizmus. Egyben felmerül a kérdés, lehet-e a jövőben létjogosultsága egyes baktériumok „pszichiátriai gyógyszerként” való alkalmazásának?

Hogy uralkodik rajtunk a bélflóránk, azaz ki is a főnök az életünkben?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához tekintsük át a rendszert! Kiindulásként van egy normál bélflóránk, amelynek összetétele és minősége (mely baktériumok vannak túlsúlyban) adott és egyedi. Ezt a bennünket körülvevő környezet mellett táplálkozásunk befolyásolja markánsan. Mindez részünkről nem tudatos, hiszen táplálkozásunk a szokásainkban gyökerezik. Vagyis amit szeretünk enni, az egyes baktériumoknak kedvez, azok sokasodását segíti elő, így ezek anyagcseréje fogja legerélyesebben befolyásolni szervezetünk működését. Az étvágyunkat, az emésztésünket, az immunrendszerünket, a pszichés működéseinket, stb. „Mókuskerékké” úgy válik a folyamat, hogy az így túlsúlyban lévő bélbaktériumok szükséglete fogja meghatározni, hogy mi mire leszünk éhesek, vagyis ezek igénye megerősíti és fenntartja a táplálkozási szokásainkat, biztosítva ezzel önmaguk megfelelő ellátását. Olyan ez, mintha függőséget okoznának számunkra. Mi pedig a szokásaink rabjaként kiszolgáljuk ezt a rendszert, ami ezáltal állandósítja a többségben lévő baktériumoktól eredő pszichés és egyéb kihatásokat is. Így uralkodik rajtunk a bélflóránk, és irányítja szervezetünk megannyi folyamatát, komoly szerepet játszva egyes krónikus betegségeinkben. S, hogy lehet szabadulni ebből?

A gyógyulás kulcsa: tudatos holisztikus terápia átfogó változtatásokkal

Krónikus betegség, tünet, funkcionális zavar esetén a gyógyulás érdekében mindig széleskörű változásra volna szükség. Ennek alapja, hogy felismerjük a szervezetünk működését meghatározó törvényszerűségeket. Megértve az összefüggéseket egyszerre több fronton létrehozott változtatással lehet fordulatot elérni az adott állapotban. Mindez csak rendszerbe foglaltan tud működni, egy-egy kiragadott életviteli elem megváltoztatása nem elegendő a gyógyuláshoz.

Cikkajánló: 13+1 betegség, amelyről férfiként is érdemes holisztikusan gondolkodnod, ha meg szeretnél gyógyulni

Vagyis az orvosi terápiák és kiegészítő gyógymódok összehangolásával meg kell változtatni a táplálkozást, szükség szerint gyógyszerek, gyógynövények, célzott probiotikus készítmény fogyasztása mellett meditációval, lelki gyakorlattal kell segíteni az átmenetet és az életmódban, életvitelben meg kell lépni a szükséges, személyre szabott változtatásokat. Mindezt testi, lelki, szellemi lefedettséggel, hogy „ne maradjon rés a pajzson”!

Megtisztelő figyelmedet köszönöm! 

Dr. Darnói Tibor

holisztikus orvos

www.hop.gyogyuljvelem.com

Fotók: rezapandidan on Pixabay.com

MAKY_OREL on Pixabay.com

derneuemann on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk