18 évesen a profik között – A fiú, aki elment világot látni

Sokan sokat kritizálják – joggal – a magyar labdarúgást, ám a focink világában is akadnak üdítő kivételek, pozitív példák, kivételt erősítő szabályok. És nem is biztos, hogy azok között kell keresnünk őket, akik hazai szinten már befutottak, és valamilyen szinten közismertek. A 18 éves Kiss Ágostonról például valószínűleg kevesen hallottak, pedig az ifjú kapus jelenleg Németországban igazolt játékos (kölcsönszerződéssel Szombathelyről). A másodosztályú Bielefeldnél pallérozódó sportember nagycsaládban felnőve, szüleitől stabil értékrendet kapva vágott neki a nagyvilágnak.

– Apai nagyapám NB III-as bajnok focista volt Nagykanizsán, és most ovis gyerekeket tanít futballozni Fehérváron – meséli Ágoston. – Nagybátyám az Albacomp csapatában kosárlabdázott, utánpótlás- bajnok lett. A szüleim is sportosan élnek, futni járnak az erdőbe Piliscsabán, ahol felnőttem. A nővérem lovagol, az ikerhúgaim magyar bajnoki szinten aerobikoznak, a legkisebb húgom pedig ezek közül mind a kettőt űzi. Mindig is focistának készültem, édesapámék ebben azzal a kikötéssel támogattak, hogy mellette a tanulást sem hanyagolhatom el. Fel is vettek az ELTE Sport és Rekreációszervezés szakára, ám a németországi szerződés miatt ennek elkezdését még halasztom.

Ágoston itthon jelenleg is a Haladás játékosa, a szombathelyi klub tavaly nyártól adta kölcsön egy évre a német másodosztályban jelenleg első helyen álló Arminia Bielefeldnek. A kapus a felnőttekkel edz, de meccseken a 19 évesek között véd. Az új környezetbe való beilleszkedését segítette, hogy előtte itthon intenzíven tanult németül, szülei felkészítették arra, hogy a háztartásban egyedül is ellássa magát, és a fiú erőt merít a család vallásosságából is. Vasárnaponként templomba jár – ez nyelvgyakorlás is számára, a prédikációt németül is egyre jobban érti –, és mivel már nincs kollégiumi menzához kötve, az étkezését is úgy alakítja, hogy például a húsvét előtti böjtöt is tartani tudja. A fiatal sportoló más téren is példát mutat: tavaly egyhavi bérét ajánlotta fel a Srí Lanka-i merényletek áldozatai családtagjainak, de árverést is szervezett már hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére.

A Férfiak Klubja értékrendje kimondottan ösztönzi, hogy az apák a nagyvilágban – akár már ilyen fiatalon – szerencsét próbáló fiaikat minden szempontból, fizikai és lelki oldalról is felkészítsék a rájuk váró kihívásokra. Ahogy azt is becsülendő és érett gondolkodásnak tartjuk, ha valaki már a felnőttkor küszöbére érve gondol arra, hogy adományozzon a rászorulóknak abból, amiből neki több jutott. Reméljük, Ágoston sokat profitál a németországi esztendőből (melynek most a felénél jár), a magyar futball pedig a hozzá hasonlóan értékes sportembereket egyre inkább megbecsüli.

Dr. Szász Adrián

*

Kedves Férfiak és Nők! Kedves Olvasók!

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

*

További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk