Édesapa, édes példa – Szamosék receptje nem csak a marcipánról

Decemberben jobban fogynak a cukrásztermékek, mint máskor, még ha idén nem is ülhetünk be cukrászdába, s a vásárlási lehetőségek is korlátozottak. Azt azért nem árt tudni, amikor egy-egy tradicionális hazai cukrászmanufaktúra termékét majszoljuk majd a karácsonyfa alatt vagy az óévbúcsúztató estén, hogy nem egy közülük úgy lett sikeres, hogy apáról fiúra szállt. Jó példa erre Szamos László szentendrei cukrászmester és édesapja története, amelyből az is kiderül: mely erényekkel jó, ha rendelkezik egy férfi, aki a következő generáció példaképévé szeretne válni.

Becsület

László így mesél szerb származású édesapjáról, Mátyásról és annak ifjúkoráról, az 1940-es évekről: „Apám először egy budafoki cukrászdába jelentkezett cukrászsegédnek. Nem tetszett neki a hely, ezért jó magas fizetést kért, nehogy felvegyék. A főnök viszont meglepetésre utána kiabálta, hogy megadja! Mivel az adott szónak súlya volt, apámnak vállalnia kellett. Ott ismerte meg anyámat…”

Alázat

Igazán elismert helyre azonban Szamos Mátyás is csak kellő alázattal juthatott el tanulni: „Amikor felkereste Auguszt E. József cukrászmestert, hogy tőle tanulhassa ki a szakmát, mondták neki, hogy nincs felvétel, ám az egyik lány lehívta a nagytekintélyű főnököt. Amint leért, apám összecsapta a bokáját, illedelmesen meghajolva bemutatkozott, és elmondta, miért jött. A mester megerősítette, hogy nincs felvétel, de mivel ilyen alázatosan viselkedett, maradhatott. Nemsoká be is iskolázták.”

Kitartás

Mondanunk sem kell: a kitartás is azon értékek közé tartozik, amelyek nélkül nincs hosszú távú siker: „Auguszték műhelyébe szakmai csereprogram keretében egy dán cukrász érkezett, aki megmutatta, hogyan lehet marcipánból rózsát formázni. Apám elcsent egy darabot, felment vele a műhely feletti szobájába, ahol hajnali háromig kísérletezett, amíg el nem készített ő maga is egy gyönyörű rózsát.”

Példamutatás

A jó példát nem elég mások előtt csillogtatni, otthon, a saját családunkban is érdemes megmutatni: „Rengeteget mesélt, sütött otthon, így akarva-akaratlanul is belém ivódott a hivatása szeretete. Úgy éreztem, tovább kell mindezt vinnem, hiszen ő olyan szakmai ívet futott be, ami nem szakadhat meg. Minden szülő vágya, hogy a gyermeke örökölje azt, amit elkezdett, én pedig nem sokat hezitáltam!”

Cikkajánló: Csúcsgasztronómia Erdély szívéből – Veres István Michelin-csillagos séf édesapjának is bizonyít 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Büszkeség

László is tiszteli – mindkét oldali, mert édesanyja, Margit magyar volt – gyökereit: „A magyarság sem csak ötven, hanem ezer százalékkal tombol bennem. Szeretem a magyar vidéket, az anyanyelvet, a humort, a piros-fehér-zöldet… De a szerbség is bennem él, hiszen, ha meghallok egy szerb kólót, azt is a sajátomként élem meg, sőt bármikor jöhet egy jó csevapcsicsa! Imádom a magyaros leveseket, a töltött káposztát, a töltött paprikát, és a nagyanyám kapros-túrós pitéjének ízét sem feledem…”

Mit is fűzhetnénk mindehhez hozzá? Karácsonykor ebben a sorrendben jöhetnek, lefojtva egy kis marcipánnal, szaloncukorral, vagy marcipános szaloncukorral! Az apáról fiúra szállt recept szerint.

Dr. Szász Adrián

Itt az idő! Kérdezz a nagyszüleidtől már MA! Addig tanuljuk meg, amit tudnak, ameddig velünk vannak! Részletekért kattints a képre:

Elindítottuk az Értéklánc – készíts saját Családi legendáriumot! című kezdeményezésünket! Nézzétek és OSSZÁTOK MEG, hogy sokakhoz eljusson! Hisszük, ezzel az egyszerű dologgal felbecsülhetetlen értéket hoznunk létre a saját életünkben és közösen is! Életigazságok, bölcsességek, tapasztalatok, közös élmények, nevetések, jó sztorik, megható történetek – Értékláncod kincsestára! Kérdezd meg a nagyszüleidet, vedd fel, amit mondanak, illetve írd meg a legjobb beszámolókat, és küldd el nekünk az info@ferfiakklubja.hu –ra. Ha a szerkesztők szűrőjén átmegy, mi közzétesszük a Férfiak Klubja Férfiérték történetek rovatában, hogy azokból mások is tanuljanak.

*

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Fotók: borsonline.hu Bánkúti Sándor; vorosvariujsag.pilisvorosvar.hu

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk