Férfihős olasz módra – Camilleri zsaruja könyvben és filmen is menő

95 éve született, 42 éve – azaz 53 esztendősen – kezdett el könyveket írni, és tavaly júliusban hagyott itt minket Andrea Camilleri olasz író, a hamisítatlan szicíliai zsaru, Montalbano felügyelő alakjának megálmodója.

95 éve született, 42 éve – azaz 53 esztendősen – kezdett el könyveket írni, és tavaly júliusban hagyott itt minket Andrea Camilleri olasz író, a hamisítatlan szicíliai zsaru, Montalbano felügyelő alakjának megálmodója. A Montalbano főszereplésével készült krimisorozatot Magyarországon is vetítették, és az odakint legendának számító szerzőnek összesen öt olyan könyve – négy regénye és egy novellagyűjteménye – jelent meg magyar nyelven, amelynek főhőse az olasz férfiak körében igen népszerű felügyelő. Hogy miért bírják őt ennyire Itáliában az urak? Mert sokan magukat vagy a vágyott énjüket látják benne, Montalbano ugyanis ízig-vérig férfi, és a tetejében még vicces is.

A víz alakja, Az agyagkutya, Az uzsonnatolvaj és A hegedű hangja: ezek az ezredforduló után magyarul megjelent Camilleri-regények, a Montalbano – Egy hónap a felügyelővel pedig a 2017-ben kiadott novelláskötet. A szerző a fentieken túl még több tucatnyi Montalbano-sztorit hagyott ránk, ami remek alapanyagnak bizonyult egy tévésorozathoz is. Ez a széria immár két évtizede fut nagy sikerrel Olaszországban, és az is a különlegessége, hogy Camilleri mielőtt felcsapott volna írónak, színházi és filmes szakemberként (dramaturgként és forgatókönyvíróként) dolgozott, így a saját regényei mozgóképes feldolgozásából sem maradhatott ki, sőt. A hűséges olvasói sem unatkoznak egy percig sem a képernyők előtt, miután a számos díjjal kitüntetett mester kedvenc történeteit a televíziónézők számára gyakorlatilag újraírta, azaz összevissza kevergette, melyik sztoriban ki a tettes, de olyan is volt, hogy bizonyos szálakat a különböző részek között megcserélt, összekuszált.

Főhőse, Montalbano pedig azért egyfajta férfiideál, mert amellett, hogy a munkájában tisztességes és eredményes – Szicíliában mindkettő fontos erény –, magánemberként mindig őszinte (ettől is humoros). Számos életveszélyes helyzetből keveredik ki szerencsésen, miközben az étkezéseit szertartásos csendben, odafigyeléssel és élvezettel tölti el, napjai központi témája a bűnügyek megoldása mellett az, hogy mi lesz a menü. Az ízek mellett élete szerelme Lívia, akihez nagy küzdelmek árán igyekszik hűségesnek maradni, hiszen rendre vonzó hölgyek társaságába keveredik, ám a világért sem tévelyedne el. Nagy erénye még a kalandjait bemutató könyveknek és sorozatnak, hogy a szerzőjük előszeretettel csempészett társadalomkritikát is a sorok közé. Montalbano alakja úgy marad hű a férfias elveihez, hogy közben csípőseket mond, mégis ügyesen lavíroz a különböző kultúrák, rétegek között. Minket pedig csodásan bevezetnek e történetek a szicíliai lélek rejtelmeibe.

Cikkajánló: Hős vagy bukott angyal? – Dokumentumfilm Diego Maradonáról • Ben Affleck: „Nem akarom, hogy a gyermekeim fizessenek az én bűneimért” 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

További érdekesség, hogy Montalbanónak ma már szobra is van a szigeten, amely dús hajjal és bajusszal ábrázolja őt, ahogy a könyvekben is szerepel. Igen ám, de Camilleri itt is bevitt egy csavart: a filmsorozat főszereplőjének – ő maga – már egy kopasz, bajusztalan úriembert választott, Luca Zingaretti színművészt, mert szándékosan játszott azzal, hogy mi az, ami papíron, és mi az, ami a tévében működhet jobban. A férfias állhatatosság, a rezzenéstelen arccal nyomott poénok, a hősszerelmes szavak és cselekedetek, a nagy lakomák persze mindkét fronton egyformán ülnek. Ahogy mi is izgulva és mosolyogva, miközben olvassuk vagy nézzük Andrea Camilleri alkotásait.

Dr. Szász Adrián

Fotó: giornale-oggi.blogspot.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk