Fiúból borász, szőlőből díjnyertes bor

Ifjabb Figula Mihály borász 12 évvel ezelőtt örökölte meg a balatonfüredi Figula Pincészetet váratlanul elhunyt édesapjától, aki a rendszerváltozás után feleségével építette fel a családi vállalkozást. Egyik boruk, a Figula Köves 2016 bő egy esztendeje a londoni Decanter World Wine Awards versenyen – első magyar száraz borként – 100-ból 97 ponttal Platinum érmes lett. Mihályt tavaly magyarországi kollégái a Borászok borászának is megválasztották. Vajon mit gondol a még mindig fiatal vállalkozó és édesapa a hivatás családon belüli örökítésének fontosságáról?

– Reméljük, a gyermekeinknek is tovább adható lesz a borászat, ami akkor ér sokat, ha nem csak egy értékesíthető ingatlanvagyon, hanem generációkon átívelő életforma. Mert nem egy munkahelyre járunk be, hanem megfertőződtünk valamivel, amivel talán az utódaink is meg fognak” – indít egy fontos megközelítéssel, majd kifejti, hogy szerinte ezek a cégek jellemzően azért is családi alapon szerveződnek, mert a családban van meg az az összetartó erő, amely hagyja őket működni.


Néhai id. Figula Mihály (1952–2008)

– Amikor a gyerekekkel együtt vagyunk kint a szőlőben, az ugyanúgy értékes együttlét, mintha elvinném őket a strandra – vallja az apa és szakember. – Fontos, hogy legyen közös idő, ami a munkához is köthető, de fel se tűnjön nekik, hogy ez munka, inkább legyen az életük része. Ki jobban, ki kevésbé érti a mai világot, ám ha teljes tagadással lépnék fel a digitális kor ellen, csak a fiam és a lányom ellenszenvét váltanám ki. Pedig a valóság az, amikor hanyatt esnek a szőlőben, és fáj nekik.

A művészekkel, különösen Esterházy Péterrel való barátságáról is ismert idősebb Mihály örököse úgy véli, az utódoknak meg kell érezniük, milyen a semmiből létrehozni valamit. – Mert vannak területek, rajta az ültetvény, amit telepítettünk, leszüreteljük a szőlőt, lesz belőle bor. Elküldjük a világ leghíresebb borversenyére, ahol azt mondják rá, milyen jó lett! Ennek azért csak lesz hatása a gyerekekre is…

A Férfiak Klubja hisz a családi alapú vállalkozások sikerében. Véleményünk szerint az érzelmi kötődés kedvező energiákat adhat hozzá a szakmai teljesítményhez, a tradíciók megőrzése és továbbvitele pedig már önmagában is érték. Az együtt végzett, értelmes munka pedig közös öröm, ami még inkább összehozza a családot.

Dr. Szász Adrián

*

Kedves Férfiak és Nők! Kedves Olvasók!

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

*

További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Fotók: figula.hu

figula.hu/pinceszet

vinoport.hu

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk