Hős vagy bukott angyal? – Dokumentumfilm Diego Maradonáról

Az isteni Diego, mondják rá sokan. Pedig, ha megnézzük a róla – Diego Armando Maradona exfutballistáról – készült friss dokumentumfilmet, sokkal inkább emberinek láthatjuk a bálványozott argentin klasszist.

Asif Kapadia brit rendező 2010-ben Ayrton Senna brazil Formula-1-es pilótáról, 2015-ben Amy Winehouse angol énekesnőről készített hasonlót, és most Maradona útját mutatja be 130 percben. Ő az első, akit még életében megfilmesített, hiszen a másik két sztár történetét sajnos már csak a haláluk után dolgozhatta fel. Maradonát viszont élő legendaként „csupaszítja le”.

A Diego Maradona című alkotás 1991-ig követi a szegénységből indult, majd második hazájában, Nápolyban szó szerint bálványstátuszba emelkedett labdarúgó karrierjét és magánéletét. A mozi tanulsága: abból a mélységből érkezve, ahonnan Maradona jött, szinte lehetetlen teljesen ép ésszel és személyiséggel feldolgozni azt a magasságot, ahová az argentin és olasz szurkolók tömegei felemelték ezt a neveltetésében, gondolkodásában hétköznapi srácot. El is dobták, amikor emberi hibáira fény derült, és a népnek új idolra volt szüksége a régi, megtépázott helyett.

De vajon tényleg lehetetlen a hirtelen jött sikert, pénzt, csillogást a helyén kezelni, lelki sérülések nélkül megélni? Hullajthat-e könnyeket az egész világ szeme láttára a férfi – nemcsak örömében vagy meghatottságában, hanem akkor is, amikor rájön: alulmaradt a démonjaival (Maradona esetében például a drogokkal) folytatott harcban? Mert a már nem isteni, sokkal inkább emberi Diego a filmben a kamera előtt sírva néz szembe a valósággal. Akkor volt-e ő példakép, amikor a csúcsra ért, vagy akkor, amikor felállt a padlóról, netán akkor, amikor – ismét a padlón kikötve – beismerte, hogy valamit valahol elrontott? Férfias kérdések egy férfihős hullámvasútszerű életútja kapcsán…

Dr. Szász Adrián

Cikkajánló: Ben Affleck: „Nem akarom, hogy a gyermekeim fizessenek az én bűneimért”
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

*

Kedves Férfiak és Nők! Kedves Olvasók!

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

*

Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Fotó: Unknown author / Public domain

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk