Messze zeng a hagyomány – Öröklődő férfimunka Gomboséknál

Erdély, Felvidék, Izrael, Dél-Korea, Tanzánia és a pápua új-guineai Mánusz szigete. Tudják-e, mi a közös a felsorolt helyekben? A megoldásért elég Őrbottyánig utaznunk, ott dolgozik ugyanis a Gombos harangöntő família, amelyben a mesterség apáról fiúra száll. És Gombosék a világ fenti szegleteibe mind készítettek már harangot! Gombos Miklós aranykoszorús mester személyesen II. János Pál pápával is találkozott, amikor Magyarország harangot adományozott a Vatikánnak. A család életútja újabb szép példa arra, micsoda tudást és értékeket képes férfi a férfira örökíteni.

Szlezák László a huszadik század elejétől az egyik legkiválóbb magyarországi harangöntő volt, nevéhez fűződik az első világháború utáni harangpótlások nagy része, a budapesti, a váci és az esztergomi bazilika nagyharangjának öntése. A mesterséget László nevelt fia, Gombos Lajos vitte tovább, majd adta át az ő fiának, Miklósnak, aki 1984 óta dolgozott önállóan, mígnem 15 éve csatlakozott hozzá fiúgyermeke, Ferenc. „Halljuk”, hogyan élték, élik meg ők a családban maradó folyamatot!

– Szó szerint beleszülettem a szakmába, így tudtam elsajátítani, ahogy a kiscicák is egymáson, játékból a vadászatot – emlékezik Miklós. – Aki gyerekkorában nem tanul meg dolgozni, az később sem fog. Én azóta is alázattal teszem a dolgom, nem az órát lesve, hanem a munkám minőségére figyelve – mondja elhivatottságáról, hozzátéve, hogy az 1992-es sevillai világkiállításra készített 14 darab harangra a legbüszkébb, melyeken 36 dallamot lehetett helyben megszólaltani, és a mai napig állnak. 

– Nekem is a műhely volt a játszóterem, majd ahogy nőttem, előbb csak a szerszámokat adogattam édesapámnak, aki később már egyre bonyolultabb feladatokat bízott rám. Vigyázó szemét le nem vette rólam – idézi fel már Ferenc pályafutása kezdeteit. – Megfogott az öntöde légköre, így hiába végeztem később közgazdászként, az ott megszerzett tudást is a családi vállalkozásban igyekszem hasznosítani, miközben én is öntöm a harangokat. („Amíg pihent a gyerek, tanult is” – jegyzi meg büszkén Miklós.)

Cikkajánló: Fiúból borász, szőlőből díjnyertes bor
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Kemény munka folyik Őrbottyánban, 12 és 1500 kilogramm közötti súlyú harangok készülnek, egy-egy példány négy-öt hónap alatt. A katarzis a felszentelésük, a felemelésük a toronyba. Hamarosan akár újabb generáció élheti át ennek örömét: Gombosék „trónörököse”, a tizenöt éves Ferenc József sem marad távol a műhelytől, felmenői szerint éppen úgy össze tudja koszolni magát a helyiségben, ahogy ők. Ez pedig kezdetnek – a családi férfihagyomány folytatása szempontjából – pont megteszi!

Dr. Szász Adrián

*

Itt az idő! Kérdezz a nagyszüleidtől már MA! Addig tanuljuk meg, amit tudnak, ameddig velünk vannak! Részletekért kattints a képre:

Elindítottuk az Értéklánc – készíts saját Családi legendáriumot! című kezdeményezésünket! Nézzétek és OSSZÁTOK MEG, hogy sokakhoz eljusson! Hisszük, ezzel az egyszerű dologgal felbecsülhetetlen értéket hoznunk létre a saját életünkben és közösen is! Életigazságok, bölcsességek, tapasztalatok, közös élmények, nevetések, jó sztorik, megható történetek – Értékláncod kincsestára! Kérdezd meg a nagyszüleidet, vedd fel, amit mondanak, illetve írd meg a legjobb beszámolókat, és küldd el nekünk az info@ferfiakklubja.hu –ra. Ha a szerkesztők szűrőjén átmegy, mi közzétesszük a Férfiak Klubja Férfiérték történetek rovatában, hogy azokból mások is tanuljanak.

*

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Fotók: www.szeretlekmagyarorszag.hu

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk