Mindig úton, hogy az álmok célba érjenek

Az Életrevalók című filmben egy gettóban felnőtt fiatalember lett egy kerekesszékbe kényszerült gazdag arisztokrata állandó segítője, majd a legjobb barátja. A valóságban, köztünk is élnek igazi Életrevalók, s nekik is van segítőjük, sőt legjobb barátjuk: Budapesten Brandt Viktor trolibuszsofőr személyében például. Viktort sokan Álomszállítóként ismerik, aki a fogyatékossággal élőket és az ő álmaikat (házhoz) szállítja. Mert vannak férfiak, akik egy családnál szélesebb közösség támaszai is.

Viktor nagymamája mozgáskorlátozott volt, s az unokáját kisgyerekként zavarta, hogy nem tud rajta segíteni. Ezért felnőttként, a szeretett nagyi elvesztése után úgy döntött: figyelmét és szabadidejét a hasonló helyzetű emberek felé fordítja, ezzel is enyhítve a korábbi hiányérzetén. Az akkor már fiatal férfi beszerzett hát magának egy mikrobuszt, mellyel a munkaidején túl – saját benzinköltségen, azaz térítés nélkül – a mai napig mozgássérült embereket szállít A-ból B-be, az ő kívánságaikat teljesíti. Azt mondja, ez a hobbija, a fizetése negyedét szánja rá, ám a cserébe érkező boldog mosolyokért megéri!

De ne csak egy taxist képzeljünk el nagy autóval, hanem egy afféle túraszervezőt és lebonyolítót, egy showmant és jótevőt is egyszemélyben. Vitte már sportautóval száguldani, ralizni, sportrepülni, sárkányrepülni, lovagolni, színházba, az ország legkülönbözőbb pontjaiba, sőt Erdélybe is kirándulni az Életrevaló barátait, azaz nemcsak személyeket, élményt is fuvaroz. „Eljuttatom őket, ahová kérik, legyen az ügyintézés vagy csoportos kirándulás. Sőt, eszközökkel – kerekesszékek és alkatrészeik, botok, járókeretek beszerzésével – is igyekszem támogatni a hozzám fordulókat. Ez úgy sikerülhet, hogy szerencsére mindig találok olyan embereket, akik nálam tehetősebbként megszponzorálják az adott projektet. A hírem a közösségi oldalakon terjed, így rendszeresen jönnek is a megkeresések.”

Viktor a mikrobuszát is adománygyűjtésből vásárolta, miután alapítványt hozott létre a főállású trolibuszsofőrség mellett. Kerekesszékekre csatlakoztatható elektromos vontatóberendezésekre, úgynevezett SuperTrike-okra is gyűjt az interneten, ilyenből hamarosan már az ötvenediket adja át a rászorulóknak. Olyan igényeket köt tehát össze, amelyek egymást keresik, de nélküle nem feltétlenül találnák meg. Az általa így épített közösségben – hiszen általában több személyt szállít egyszerre, akik megismerhetik egymást – szerelmek is kialakultak, némelyikből párkapcsolat, sőt családalapítás lett.

Cikkajánló: Csúcsgasztronómia Erdély szívéből – Veres István Michelin-csillagos séf édesapjának is bizonyít 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az álomszállítás igazi win-win-win szituáció tehát, hiszen a támogatók jó ügyhöz adják a nevüket és az adományaikat, a pénzösszegek biztosan azt szolgálják, amire szánják őket. Az Életrevalók pedig olyan élményekhez jutnak, mint az Álomszállító nélkül soha, vagy csak nehezen. Ő ráadásul nemcsak a sok hálás mosolyból töltekezik, hanem a saját álmai is teljesülnek, amikor például a barátaival sportautót vezethet, vagy repülővel egy gyönyörű táj fölébe emelkedik. Mondhatnánk karácsonykor, hogy mint egy angyal, de maradjunk annyiban: mint egy férfi, aki tényleg sokaknak jelent támaszt.

Dr. Szász Adrián

Itt az idő! Kérdezz a nagyszüleidtől már MA! Addig tanuljuk meg, amit tudnak, ameddig velünk vannak! Részletekért kattints a képre:

Elindítottuk az Értéklánc – készíts saját Családi legendáriumot! című kezdeményezésünket! Nézzétek és OSSZÁTOK MEG, hogy sokakhoz eljusson! Hisszük, ezzel az egyszerű dologgal felbecsülhetetlen értéket hoznunk létre a saját életünkben és közösen is! Életigazságok, bölcsességek, tapasztalatok, közös élmények, nevetések, jó sztorik, megható történetek – Értékláncod kincsestára! Kérdezd meg a nagyszüleidet, vedd fel, amit mondanak, illetve írd meg a legjobb beszámolókat, és küldd el nekünk az info@ferfiakklubja.hu –ra. Ha a szerkesztők szűrőjén átmegy, mi közzétesszük a Férfiak Klubja Férfiérték történetek rovatában, hogy azokból mások is tanuljanak.

*

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk