Munka, föld, tisztelet – Ungváriék férfiöröksége

„Egyre több a pasi, egyre kevesebb a férfi. Sokszor egy villanykörtét is a nők cserélnek ki.” Fenti gondolat Ungvári Miklós Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes dzsúdós szájából hangzott el nemrég egy interjúban, s természetesen a folytatására is kíváncsiak voltunk. Éreztük, hogy Miklóst 40 évesen, sportolói pályafutása végéhez közeledve, a civil élet kapujában egyre inkább foglalkoztatja: sportemberként, férfiként mit adott, s adhat még nekünk a jövőben.

„Már egy ideje érzem: példaképekké váltunk. Küldetésünk van, hírvivői vagyunk a magyar sportnak. A gyerekek már az Ungvári Miklós Judocsarnokba járnak le edzeni. Felelősségünk van! Fantasztikus, hogy amikor olimpiáról érmeket hozunk, akkor megugrik az ifjú sportolók létszáma, mert mindenki Berki Krisztián meg Szilágyi Áron akar lenni” – elmélkedik Ungvári a mintaadás fontosságáról, ami szerinte nemcsak a sport világában, hanem a családban is fontos, sőt: „Engem a szüleim főként tiszteletre neveltek – és az életre. Tízen voltunk testvérek, én négy lány után ötödiknek érkeztem, s utánam még öt fiú jött… Apám még fogadásokat is kötött, hogy nekem már fiúnak kell lennem!”

Ahogy fogalmaz, vidéki, mezítlábas parasztgyerekként nőtt fel, aki nem félt a békáktól, egerektől, piócáktól sem (amikor például eljárt horgászni). „A vidéki ember régen megtermelte, levágta, elraktározta azt, amire szüksége volt. A nagyvárosba csak új eszközért ment be, ha elromlott a régi, amúgy nem volt rákényszerülve. Én ebbe beleszülettem, be is segítettem. A most felnövő gyerekek bemennek az áruházba, megveszik, amire szükségük van, bele sem gondolnak, az az áru hogyan került oda. Mi még a saját kezünkkel termeltük, neveltük, úgy került az asztalunkra. Valahol ebben szocializálódtunk, ezért talán egy fokkal kreatívabban állunk az élethez, megfelelünk a kihívásoknak” – vallja, s valljuk be, sok mindenben igaza lehet. Ezt már „csak” az elért eredményei is igazolják.

Cikkajánló: Törhetetlen szövetség: Ilyés Gyula egy gerinctörés után állt talpra, majd a fiával együtt lett Európa-bajnok 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Kevesen tudják róla, de Miklós a mai napig „földközeli” életet folytat – s valószínűleg ez már így is marad –, egy ceglédi tanyán él. Nem is akármilyenen! „Édesanyám Szabolcsból származik, az édesapja harcolt a második világháborúban. Az övé, a nagyapámé volt az a terület, ahol ma élek, ahol az öcsémmel együtt lovakat is tartunk. Nagy törést okozott 2004-ben elveszíteni a nagyapámat, egy hőst, egy példaképet veszítettünk. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy kell ez a föld, én itt szeretnék valamit létrehozni! Jó pár év alatt felépült rajta egy ház, ahol a pesti zajból kiszakadhatok, mégsem vagyok messze. Itt tudok csak igazán kikapcsolni. Hálás vagyok, amiért a papámtól mindez megmaradt, és a birtokomban lehet – mondja a bajnok, s a hangjából érezni, a szívéből beszél…

Dr. Szász Adrián

*

Itt az idő! Kérdezz a nagyszüleidtől már MA! Addig tanuljuk meg, amit tudnak, ameddig velünk vannak! Részletekért kattints a képre:

Elindítottuk az Értéklánc – készíts saját Családi legendáriumot! című kezdeményezésünket! Nézzétek és OSSZÁTOK MEG, hogy sokakhoz eljusson! Hisszük, ezzel az egyszerű dologgal felbecsülhetetlen értéket hoznunk létre a saját életünkben és közösen is! Életigazságok, bölcsességek, tapasztalatok, közös élmények, nevetések, jó sztorik, megható történetek – Értékláncod kincsestára! Kérdezd meg a nagyszüleidet, vedd fel, amit mondanak, illetve írd meg a legjobb beszámolókat, és küldd el nekünk az info@ferfiakklubja.hu –ra. Ha a szerkesztők szűrőjén átmegy, mi közzétesszük a Férfiak Klubja Férfiérték történetek rovatában, hogy azokból mások is tanuljanak.

*

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Fotó: IJF Media Team / International Judo Federation

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk