Nem rosszak a gyerekek, csak a felnőtteket utánozzák!

Gondolkodóba ejtett, amit láttam. A szégyen, a felelőtlenség, a tettem következménye nyomasztó érzéssé állt össze bennem.

Nem működött az autó, kiszálltam dühösen és káromkodva belerugtam a kerekébe. Nem törődtem azzal, hogy figyelnek. Egy gyerek kíváncsi szempárja. Elmosolyodott a fiú, majd elszaladt.

Kipurcant a tragacs akkuja. Én pedig siettem. Busszal mentem végül. Késve érkeztem a találkozóra. Rossz nap volt.

Kicseréltem az akkut. Minden reggel szépen indult a járgány. Egy nap vékonyka, de annál mérgesebb hang ütötte meg a fülemet. Szitkozódva, bosszúsan fordult vissza egy kisfiú a táskájáért. Némán csóváltam a fejem, aztán megálltam egy pillanatra. A gyerek a lépcsőház bejáratához érve megjátszott haraggal és mozdulatokkal belerúgott az ajtóba.

Korábban én is hasonlóan viselkedtem. Azt hiszem ő volt az a fiú, aki figyelt engem, miközben idegesen, önuralom nélkül dühöngtem az autónál.

Gondolkodóba ejtett, amit láttam. A szégyen, a felelőtlenség, a tettem következménye, a gyerek viselkedésében visszatükröződő rossz példám nyomasztó érzéssé állt össze bennem. Vajon mennyi fiatal szempár láthatott még hasonló helyzetben? Amikor lusta voltam a kukáig menni, és a blokkot összegyűrve csak úgy félredobtam? Amikor előre tolakodtam, mást megelőzve siettem be az ajtón, vagy amikor a váróban a mobilomba mélyedve nem érdekelt, hogy átadjam a helyemet a nálam idősebbeknek? De miért töprengtem el ezeken annyira? Mert az élet görbe és fájdalmas tükröt tartott aznap reggel elém.

Ketchuptól halványpiros, olajtól fényesen átitatott foltokkal tarkított papírtányérokat fújt a szél a gyorsétterem előtt. Lehajoltam, felvettem négy darabot, a szabad kezemmel pedig egy összenyomott, kólától ragacsos üdítős dobozt. Megkerestem az első szemetest, és eldobtam ezeket. Éreztem a hátamon a tekinteteket. Apák, anyák, gyerekek, egymással viccelődő kamaszok. Nem voltam büszke magamra. Kompenzálni akartam.

Türelmetlen sor kígyózott a kasszánál. A percmutató kínzó lassúsággal váltott. Mögöttem egy anya a fiával. Előre engedtem. Megköszönték. Gyermeki értetlenséggel nézett rám az ifjú. „Vajon majd egyszer, később, felnőttként ő is előre enged egy nőt? Lehet, hogy a gesztus miatt telefonszámot is cserélnek?” – elmélkedtem és mosolyogtam magamban.

Csak remélni tudom, hogy az a fiú, aki aznap reggel az én szavaimat ismételte, az én mozdulataimat utánozva rugott bele dühösen az ajtóba, azóta az én viselkedésemnél sokkal jobbat látott. Olyan példát, amely türelemre, önuralomra tanította.

Amikor dühösen a buszon utaztam, azzal voltam elfoglalva, hogy elkésem. Örömmel idézem fel azt a pillanatot, aminek akkor nem tulajdonítottam nagy jelentőséget: nem messze tőlem egy tizenéves adta át a helyét egy fogyatékos férfinak. Azt mondhatnánk, ez így normális, ez a helyes. Miért kerítünk nagy feneket ennek a gesztusnak? Saját nevemben: azért tartom fontosnak, mert valaki jó példát mutatott neki, és ő követi azt, valamint azok közül, akik látták, reményeim szerint szintúgy követni fogják.

Felelősek vagyunk a viselkedésünkért. Eldobni egy üdítős dobozt ugyanannyi energia, mint felvenni, szitkozódni a forgalomban és kiengedni valakit szintúgy, de a hatása más. Döntsünk a jó példa mellett, mert az élet olyan görbe tükröt mutathat nekünk, amibe majd fájdalmas lesz belenézni.

Cs. E. F.

Kedves Férfiak és Nők! Kedves Olvasók!

A Ti történeteiteket is publikáljuk! Sőt, könyvben is ki szándékozzuk adni az összegyűjtött, honlapunkon is megjelent/megjelenő sztorikat. A Te nagyapád, tanárod, édesapád története is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek ezeket a sztorikat! Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és -értékek sokszínűségét.

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Fotó: Olichel on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk