Óráról órára, apáról fiúra épül a magyar világsiker

Családban maradó, apáról fiúra szálló hivatásokat bemutató „sorozatunk” különleges epizódjához értünk. Becsei Áron független órakészítő – Magyarországon egyedüliként – páratlan órákat épít, egy-egy példányon akár másfél éven át dolgozva. Szakmájában a szűk világelithez tartozik, 2008 óta tagja a Független Órakészítők Akadémiájának, munkáiért – melyekből eddig alig húsz készült, és az mind prototípus – világszerte odavannak a gyűjtők és a szakmabeliek. Áron nem az első a Becsei családban, aki időmérőkkel foglalkozik: már nagyapja és édesapja is órákat javított, restaurált.

Az elismertségéhez képest rendkívül szerény mester ma már jellemzően karórákon dolgozik, ezek alkatrészeinek megtervezését, kidolgozását az első lépéstől az utolsóig maga – illetve ma már bizonyos részfeladatokat egy-egy munkatársa – végzi. Az első saját műve 2003-ban még egy asztali ketyegő, egy miniatűr ingaóra volt. Az édesapjával egy bécsi múzeumban járva látta meg azt a Zappler típust, amely ennek elkészítésére ihlette. Minden apró részletet, díszítést ő álmodott meg hozzá, a mindössze egyeurós pénzérme-nagyságú (!) szerkezetnél kisebbet azóta sem látott a világ.

Nem csoda, hiszen világviszonylatban is kevesen – legfeljebb tíz és húsz között lehet a számuk – képesek egyáltalán saját óraszerkezetet kifejleszteni, Áron kreativitása tehát ritka kincs. – Édesapám eleinte féltett, amiért az általa bejáratott órajavítói utat a bizonytalanabb saját fejlesztésekére cseréltem, de ma már büszke rám – meséli a Bexei saját márkanév alatt alkotó fiatalember, majd azt is hozzáteszi: édesapjának nyugdíjasként is van otthon egy kis gyűjteménye, amit folyamatosan újítgat, e hivatás tehát, úgy fest, élethosszig szól. – Állami órásképzést, majd gépészmérnök szakot végeztem, az így szerzett tudást egészítették ki a felmenőimtől tanultak, így indultam el az úton.

Az úton, amely a családi műhelyből az önállóság és az egyediesítés felé vitt: Becsei Áron keze alatt még nem készült két egyforma darab. Pedig a legegyszerűbb óra megépítése is minimum kétezer művelet, a munka ezredmilliméteres precizitást követel. Egy-egy modell tervezése a megrendelővel együtt történik, aki büszke rá, ha később – Svájctól Szingapúrig – kiállításokon is csodájára járnak az órának, amit a mester személyesen neki készített. A mester, akit a „lehetetlen kihívások” éltetnek.

Cikkajánlók: • Fiúból borász, szőlőből díjnyertes bor 
 • Messze zeng a hagyomány – Öröklődő férfimunka Gomboséknál 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A vállalkozást pedig a család: a céget is már a feleségével, Eszterrel közösen alapították, aki az irányítással járó feladatokat viszi, így a családfő csak az órakészítésre koncentrálhat. Valamint a gyermeknevelésre: egy lányuk és egy fiuk van, utóbbi egyszer akár tovább is viheti a hagyományt. Ez persze Becseiéknél sem kényszer, csak lehetőség, ám annak szuper. Ahogy Áron példája is mutatja: az apáról fiúra szálló értékek bizony megalapozhatják a következő generáció sikerét, boldogulását.

Dr. Szász Adrián

*

Itt az idő! Kérdezz a nagyszüleidtől már MA! Addig tanuljuk meg, amit tudnak, ameddig velünk vannak! Részletekért kattints a képre:

Elindítottuk az Értéklánc – készíts saját Családi legendáriumot! című kezdeményezésünket! Nézzétek és OSSZÁTOK MEG, hogy sokakhoz eljusson! Hisszük, ezzel az egyszerű dologgal felbecsülhetetlen értéket hoznunk létre a saját életünkben és közösen is! Életigazságok, bölcsességek, tapasztalatok, közös élmények, nevetések, jó sztorik, megható történetek – Értékláncod kincsestára! Kérdezd meg a nagyszüleidet, vedd fel, amit mondanak, illetve írd meg a legjobb beszámolókat, és küldd el nekünk az info@ferfiakklubja.hu –ra. Ha a szerkesztők szűrőjén átmegy, mi közzétesszük a Férfiak Klubja Férfiérték történetek rovatában, hogy azokból mások is tanuljanak.

*

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Fotók: www.facebook.com/bexeiwatches

heightofhorology.blogspot.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk