Receptre írva – így főzünk a Bethesda Gyermekkórházban

A covid vírus árnyékában az idei Semmelweis-nap különös ünnep volt az egészségügyben. A Bethesda Gyermekkórház vezetői a rendkívüli helyzetre való tekintettel különös könyvkiadásra szánták el magukat: recepteken keresztül mutatják be az elmúlt – és félő, hogy az elkövetkező – időszak hőseit, az egészségügyben dolgozókat.

A nők (magán)életének természetes része a főzés és a receptcserék, de nem feltétlenül megszokott dolog ez egy (gyermek)kórházi közegben, illetve férfiak között. A családbarát munkahelyként ismert, sokszínű és összetartó dolgozói közösséggel bíró Bethesda Gyermekkórházban viszont még ez utóbbiak is gyakran előfordulnak. Ahogy dr. Velkey György, a kórház főigazgatója fogalmazott a könyvbemutatón: „Naponta együtt dolgozva hosszú órákat a gyerekek gyógyulásáért, majd leroskadva a nővérpultnál vagy az orvosi szobában, sok más mellett ezek a kérdések is vissza-visszatérnek: Mit ettél? Mit főztél? És a válaszokból élmények törnek fel sokszor messzi otthonokról, eseményekről, kultúrákról. A mesélő munkatárs leírásai és emlékei idővel közösekké, a közösségünk élményeivé válnak, hiszen az elmesélt ételek előkerülnek az ügyeleti vacsorákon vagy a közös ünnepi asztalainknál. (…) Így született meg ez a könyv. Közös beszélgetésekből, a sokféle kultúrába gyökerezett munkatársunk saját, de közössé vált élményéből. A dolgozószobáink, adventi asztalaink, közös kirándulásaink és sütős-főzős vacsoráink együtt megélt örömeiből. Az összetartozásunkból.”

A könyvben számos receptet és kapcsolódó élettörténetet férfiak mesélnek el. Ebből jó párat eme cikk írója jegyzett le, aki a kész könyvet lapozgatva szívesen idézi fel a karantén alatt telefonon zajló beszélgetéseket. Amikor a kórházi konyhafőnök büszkén részletezte a kettős díjat nyert szarvasragu és krumplifánk egész kórház számára dicsőséget jelentő eredményhirdetését a zuglói gasztrofesztiválon. Amikor a kórházparancsnok vagy a gazdasági igazgató távol-keleti országokba történő utazásairól és kulináris kalandjairól mesélt. Amikor a gyermekneurológus főorvos kürtős kalács receptje révén szépséges erdélyi tájakra történő családi utazások emlékét idézte fel. Amikor a szír származású radiológus főorvos nyári padlizsános étele vagy a délvidéki felmenőkkel bíró gasztroenterológus főorvos bácskai bablevese kapcsán gyermekkoruk helyszínét és ízeit elevenítették fel. Amikor mozambiki származású aneszteziológus édesapjától tanult afrikai csirkéjének receptje után megosztotta magyar nagymamája zserbójának titkait is, amit tőle tanulva évek óta maga készít a családjának, ahogy a francia égéssebész is a nagymamájától tanult lecsót.

Cikkajánló: Bandi bácsi és Reini néni – egy különösen erős férfi-nő szövetség ma is útmutató példája
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Gyermekkori emlékekről, hangulatokról és ízekről, a hagyományok tiszteletéről és továbbviteléről, a családon és a munkahelyen belüli egymásra figyelésről és az összetartó közösség építésének fontosságáról szól ez a könyv, amely megvásárolható a Bethesda Gyermekkórház támogatására ITT.

Antal-Ferencz Ildikó

*

Itt az idő! Kérdezz a nagyszüleidtől már MA! Addig tanuljuk meg, amit tudnak, ameddig velünk vannak! Részletekért kattints a képre:

Elindítottuk az Értéklánc – készíts saját Családi legendáriumot! című kezdeményezésünket! Nézzétek és OSSZÁTOK MEG, hogy sokakhoz eljusson! Hisszük, ezzel az egyszerű dologgal felbecsülhetetlen értéket hoznunk létre a saját életünkben és közösen is! Életigazságok, bölcsességek, tapasztalatok, közös élmények, nevetések, jó sztorik, megható történetek – Értékláncod kincsestára! Kérdezd meg a nagyszüleidet, vedd fel, amit mondanak, illetve írd meg a legjobb beszámolókat, és küldd el nekünk az info@ferfiakklubja.hu –ra. Ha a szerkesztők szűrőjén átmegy, mi közzétesszük a Férfiak Klubja Férfiérték történetek rovatában, hogy azokból mások is tanuljanak.

*

Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét. A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy külditek őket! 

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is az info@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk