Tiszteletre nevelt Miska tatám példabeszéde – egy életre

Körülbelül 13-14 évvel ezelőtt történt meg velem a következő eset, amikor a nagyszüleimnél voltam. Nagyon sokat veszekedtem édesanyámmal akkoriban – a kamaszkoromban –, vagyis inkább hangosan szóltam vissza neki, nem illendően. A nagytatám ezt meghallva szomorú lett, talán még könny is futott a szemébe. Ekkor magához hívott... (A kép csupán illusztráció – szerk. megj.)

Tatám édesanyja 1994-ben hunyt el, édesapja 1998-ban. Rendkívüli módon tisztelte a szüleit, végig ott volt mindkettőjük halálos ágyánál... Ez egy ember életében nagyon megrendítő időszak, ugyanakkor egyedi is. A szülei, vagyis az én dédszüleim a kezei között haltak meg. Mellettük volt az utolsó lélegzetvételükig. Mindazt, amit átélt, hosszan és részletesen elmesélte nekem. Ez az én kis kovácsmester nagyapám története. Ezen sorokat nem tudom úgy leírni, hogy meg ne könnyezzem.

Az édesanyámmal való veszekedésem után leültetett, és azt mondta nekem: „Fiam, látva ezt, nagyon szomorú vagyok, ahogy anyáddal beszélsz. Az én édesanyám a kezeim között halt meg több mint tíz éve. Tudd, nagyon hiányzik. Ha még beszélhetnék vele ebben az életben, az sem számítana, ha -20 fokban kellene egy szál gatyában, mezítláb 10 kilométert gyalogolnom, miközben szakad a hó, csak hogy tíz vagy akár csupán öt percig láthassam és beszélgessek vele, vagy megöleljem...”

Miközben ezt mondta Miska tata – én így hívom őt – velem szemben az asztal másik felén, el-elcsuklott a hangja, könnybe lábadt a szeme, amikor rá gondolt... Az édesanyjára.

Úgy gondolom, ez egy olyan történet, amit nem kell külön elmagyarázni. Példabeszéddel, bírálás nélkül megtanított arra, hogy soha többé ne emeljem fel a hangom, amikor édesanyámmal beszélek, aki a világra hozott.

Petrics Ákos

*

Ajánló: Vállvetve Apával 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

*

Kedves Férfiak és Nők! Kedves Olvasók!

A Ti történeteiteket is publikáljuk! A Te nagyapád, tanárod, édesapád sztorija is lehet mások hasznára. Örülünk, hogy máris külditek őket! Férfiérték történetek rovatunkat azért indítottuk el, hogy bemutathassuk a férfi-megnyilvánulások és értékek sokszínűségét.

Férfi a gyakorlatban! Mindannyiunknak vannak rövid, érdekes történetei, amelyek a különböző élethelyzetek férfias megoldásairól szólnak. Amikor az átlagemberben megvillan a Férfi. Olvasd, és ha eszedbe jut a sajátod, írj Te is a ladanyi.norbert@ferfiakklubja.hu címre. Ha szerkesztőnk szűrőjén átmegy, mi közzétesszük!

Fotó: Dieter_G via pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2017. november 05 11:16
    Világunk nagy problémája, a tiszteletlenség ! Pedig aki nem tiszteli szüleit, az se magát, se másokat nem tisztel. Méltatlanul él. Ne keverjük össze, a szülők tisztelete nem azt jelenti, hogy követnünk kellene őket akkor is, ha rossz példával járnak előttünk, hanem azt jelenti, hogy becsülöm a másikban az embert, és a megbecsülés megbecsülést szül. A Biblia figyelmeztet: ’Tiszteld apádat és anyádat’: ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik, mégpedig ez: ’hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön.’” (Ef 6:1-3)
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk