A férfi legyen nyugodt, erős és derűs – interjú Köbli Norberttel

Köbli Norbert Balázs Béla-díjas magyar forgatókönyvíróval, érdemes művésszel, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnökével beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Egyszer elvesztem pár órára. Én végig nyugodt voltam, de anyukám halálra izgulta magát.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Hogy az élet valamennyi fordulatát egyfajta sztoikus derűvel fogadjam.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a gyerekeinek?

Hogy mindenki a saját szerencséjének kovácsa. Cselekedni kell – kellő eréllyel, kellő időben. És hogy a dolgok nem azok, aminek látszanak.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Fiúgimnáziumba jártam: piaristákhoz. Hiányoztak a lányok. Épp ezért módszeresen, évekre nem különíteném el a fiúkat a lányoktól, de alkalomszerűen kellenek rítusok külön a férfiak és külön a nők számára.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Önvédelemből, a családom védelmében.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Az se jobb, ha kiabál. A férfi legyen nyugodt, erős és derűs. Ettől lesz férfias, nem attól, ha sosem sír. Néha egyenesen kötelező sírni. A sírás segít feldolgozni, túllépni. A sírás gyógyít.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Minden munkamegosztás lehet ideális – ha az a férfinak és a nőnek is ideális. Amit nem szabad elfelejtenünk egy házasságban, kapcsolatban, hogy összvissz ketten vagyunk az összes feladatra. Ha én nem viszem ki a szemetet, akkor neked kell. Ha te nem mész el a gyerekért az iskolába, akkor nekem kell. Mindennap emlékeztetnünk kell magunkat rá, hogy ha egy kapcsolatban kevesebb munkát és több szabadságot akarok, akkor ennek terhét a páromnak kell viselnie. Hiába követeli a média, hogy szabadítsam fel és valósítsam meg magam, tudnom kell, hogy a média, a társadalom nem fog ebben segíteni. Csak a párom tud segíteni. És csak addig a pontig, amíg az erejéből telik.

Ajánló: „Szívesen felnézek azokra az emberekre, akiket van miért tisztelni” – interjú Zsuráfszky Zoltánnal

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Főzök, mosok, mosogatok, takarítok, és ha nagyon muszáj, vasalok.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Íróként nemcsak az a feladatom, hogy másokat figyeljek, hanem elsősorban magamat. Így mindig tudom és érzem, hogy mikor dolgozom sokat, mikor kell pihennem. Általában nincs idő megállni és pihenni, de éppen most kivettem két hónap szabadságot. Rám fért.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

A feltétlen szeretet. A szüleinktől ezt kaptuk. És most a házasságban a társunktól kapjuk ezt a feltétlen szeretetet. Feltétlen az a szeretet, ami nem függ semmitől. Bizonyosság. És közösen mi, házastársak ezt a feltétlen szeretetet adjuk tovább a gyermekeinknek.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Ugyanúgy. Elfogadtam és szeretem magam olyannak, amilyen vagyok. És ahhoz, hogy pontosan ez az ember legyek, aki vagyok – ehhez mindennek pontosan úgy kellett történnie a múltamban, ahogy történt.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Hősökre mindig szükség van – nekünk magyaroknak különösen, és magyar hősökre. Olyanokra, akik az örök emberi értékek védelmében bátran kiálltak, kiállnak a közösség érdekében, és akik a gyerekeink elé példaként állíthatók. Ezért is írok filmet János vitézről.

Ajánló: A hős az, aki megteszi, amit mások szeretnének, de nem mernek – interjú Hajdu Szabolccsal
 Kattints ide: Körkérdés rovat! Nézd meg, kikkel készítettünk interjút, ajánljuk, hogy olvasd el, és ha tetszett, kérjük, oszd meg másokkal is! 

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Gyerekkori álmom volt, hogy filmeket írjak, és most filmeket írok. Szerencsés embernek tartom magam: az a munkám, amit a világon a legjobban szeretek.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Anyukám. Tavaly halt meg.

Mit jelent az ön számára az, hogy „szent”?

A szülő-gyermek kapcsolatot.

NÉVJEGY

 • Balázs Béla-díjas magyar forgatókönyvíró, érdemes művész, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke.
 • Dombóváron született 1977. december 3-án.
 • A Kecskeméti Piarista Gimnázium diákja volt, majd a Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi doktorátust.
 • 2000-től a VOX Mozimagazin filmkritikusa, 2001 és 2003 között a Filmcsillag Mozimagazin főszerkesztő-helyettese és a DVD Magazin filmkritikusa.
 • 2003 és 2007 között filmforgalmazóként dolgozott a Best Hollywood moziforgalmazási igazgatójaként. Olyan külföldi filmek hazai bemutatásáért felelt, mint a Kill Bill, A bukás – Hitler utolsó napjai vagy A faun labirintusa.
 • 2005-ben forgatókönyvet írt Mancsról, a világhírű mentőkutyáról. A filmet tíz évvel később mutatták be, de már nélküle. 2006-ban kreatív producerként, forgalmazóként és társíróként működött közre az O.S. Szerelem! című romantikus vígjátékban, amely a 2007-es év legnézettebb magyar filmje lett.
 • 2007-ben főállású filmírónak állt, és megalapította a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületét. 2008-ban a 9 és ½ randi írója, 2009-ben pedig egy másik közönségsiker, a Made in Hungaria Tévésorozat-epizódokat ír (Tűzvonalban, Hacktion), dokumentumfilmet szerkeszt (A Pierre Woodman-sztori, 2009), de kipróbálta magát a szkeccsfilm (Couch Surf, 2014) és a rádiójáték (Kreml, 1956) műfajában is.
 • Eddigi legnagyobb szakmai sikereit ötvenes évekbeli trilógiájával (A vizsga, Szabadság – Különjárat, A berni követ) aratta. A Köbli Norbert forgatókönyvéből Bergendy Péter rendezésében és Kulka János főszereplésével készült A vizsga tucatnyi nemzetközi díjat nyert, köztük a chicagói filmfesztivál Arany Hugó-díját, míg a Szabadság – Különjárat (rendező: Fazakas Péter) a Kamera Korrektúra legjobb tévéfilmnek járó díját érdemelte ki. A 2014-es A berni követ (rendező: Szász Attila) Arany Zenit-díjat kapott Montrealban, és elnyerte az alaszkai filmfesztivál fődíját. További sikeres forgatókönyvei: Félvilág (rendező: Szász Attila, 2015), Szürke senkik (rendező: Kovács István, 2016), Árulók (rendező: Fazekas Péter, 2017), Örök tél (rendező: Szász Attila, 2018), Trezor (rendező: Bergendy Péter, 2018), Apró mesék (rendező: Szász Attila, 2019).
 • Tanít, szakkönyveket fordít, filmíró-blogot szerkeszt. 2015-től a Magyar Média Mecenatúra történelmi dokumentumfilmes bírálóbizottságának tagja.
 • Díjai: Balázs Béla-díj (2015) – „A mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenysége elismeréseként”; Magyar Filmdíj – legjobb forgatókönyvíró (2016, 2018); Magyar Filmdíj - legjobb forgatókönyvíró (tévéfilm, 2019); Érdemes művész (2020)
 •  Egy fia van.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotók: Benkő Krisztina

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk