A házasság értelme valahol az otthon fogalma körül keresendő – interjú Kovács Ákossal

Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerzővel, zeneszerzővel, énekes-előadóművésszel beszélgettünk legújabb, Körkérdés című rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

1. Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Nem emlékszem igazi nagy gyerekkori csínyekre, viszonylag rendes gyerek voltam. A Teleki téri piac mellett laktunk, édesanyámmal gyakran vásároltam ott. Nálunk az étel szent volt. Amikor a szüleim leküldtek egy kiló kenyérért, nem tudtam ellenállni a frissen sült vekni illatának, és kiettem a kenyér puha, fehér belét, mire hazaértem vele. Ki is kaptam érte.

2. Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Hogy maradjak tisztességes, bármi történjen is.

3. Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a gyerekeinek?

Hogy életcél és ambíció nélkül, a vágyak és tervek hajtóereje nélkül nem sok értelme van az egésznek.

4. Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

A lányok gyorsabban érnek, szülőként ezt tapasztalom, de ennek ellenére nem vagyok híve a nemek külön oktatásának.

5. El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Minden embernek van joga az önvédelemre, a családja védelmére. Nem tudom, ez erőszaknak számít-e.

6. Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

A férfi az érzelmi gazdagságot sok mindenben kiélheti, éppen sírhat is időnként, például a meghatottságtól. A nehéz helyzetekben helyesebbnek tartom, ha a sarkunkra állunk, és sírás helyett a megoldással foglalkozunk.

7. Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Hiszek abban, hogy léteznek hagyományos férfi- és női szerepek, és nincs ellenemre, ha mások másképpen gondolkodnak erről. Szerintem a nők a család közegében olyan képességekkel rendelkeznek, amilyen férfinak soha nem lesz. Elsősorban a konfliktuskezelésre, az éles helyzetek tompítására, gyereknevelésre gondolok. A férfiakat pedig a kenyérkereset kihívásai erősíthetik meg a saját szerepükben. Minden férfi és nő között az a munkamegosztás jó, amiben ki tudnak teljesedni, amelyet élettel tudnak megtölteni.

8. Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Szívesen vásárolok, a gyerekeimet rendszeresen fuvarozom, konyhai munkára bármikor kapható vagyok, de ezen a téren nagyon elkényeztet a feleségem. A hangstúdiómban viszont minden házimunkát magam végzek, a takarítástól a mosogatásig.

9. Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Néha nehéz a napirendet a családdal összehangolni, különösen a nagyobb koncertek, turnék előtti felkészülési időszakokban.

10. Ön szerint, mi a házasság értelme, célja?

Ez a kérdés sokszor felmerül bennem. Talán az, hogy kiegészítsük egymást, abban legyünk erősek, amiben a másik esetleg gyengébb, és fordítva. A házasság értelme valahol az otthon fogalma körül keresendő, hogy létezik egy hely, egy kapcsolat, ahol védve van az ember a világ elől, ahol nem kell örökké harcolni, támadni és védekezni. Ahol egymást erősítjük.

11. Ha újrakezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Valószínűleg mindent másképp csinálnék, viszont akkor minden másképp is alakulna, és nem beszélgetnénk itt.

12. Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Minden időben szükség van hősökre, mert általuk szerzünk tudomás arról, hogy létezik abszolút jó. A mai, bosszúálló, hol negatív, hol pozitív szerepű figurák nem hősök, csak arra valók, hogy összezavarják a gyerekeket – és nem mellesleg a felnőtteket is.

13. Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Énekes vagyok, dalszerző, olyasmivel foglalkozom, amit szenvedéllyel szeretek.

14. Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Nagyon szerencsés vagyok, mert sok hősömmel találkozhattam, például Ridley Scott filmrendezővel vagy Jordan Peterson professzorral, de említhetném az idén 90 esztendős Farkas atyát is, akinél okosabb és derűsebb embert nem ismerek. Szeretnék Szent Mihály arkangyallal vagy a Teremtővel találkozni – bár ez előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz.

15. Mit jelent az ön számára az, hogy „szent”?

Szent az Isten. És szent az élet, mert Isten így szólt: legyen. És lett. Az igaz szó kimondásával teremtett mindent, minket is. Mi szentebb van annál, hogy élünk?

NÉVJEGY

  • 1968. április 6-án született Budapesten.
  • A Fazekas Gimnázium után a Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult, itt diplomázott 1992-ben.
  • 31 éve kiemelkedően sikeres énekes, szövegíró, dalszerző, zeneszerző, költő és színész.
  • A kultikus Bonanza Banzai együttes frontembere és szövegírója, majd Ákos néven szólista. Dalok százait írta, rengeteg nagyszabású koncertet adott. Saját stúdiójában dolgozik, saját lemezkiadója gondozza kiadványait. Emellett jelentek meg verseskötetei, írt színházi és múzeumi kísérőzenét, komponált filmzenét, rendezett videóklipeket, szerepelt prózai- és verslemezeken, színészként színházban és pódiumon is játszik. Ő fordította és énekelte a Tarzan című animációs film magyar betétdalait. Az 1956 című dalának sorai egy emlékművön is olvashatók. Számtalan rangos szakmai díj és elismerés mellett Józsefváros díszpolgára, valamint megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és a Kossuth-díjat is.
  • Nős, négy gyermeke van.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk