„A lányok jelenléte a fiúkban állandó tetszeni vágyáshoz vezet” – interjú dr. Velkey Györggyel

Dr. Velkey György orvossal, kórházigazgatóval beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, amelyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Egyszer kisgyerekként eldugtam nagymamám fiókkulcsát a Zinger varrógép hajtószíja melletti résbe, mert tudtam, hogy keresni fogja, és kapok egy csokit, mikor „megtalálom”. A csokit megkaptam, de nagyon rossz érzéssel ettem meg. Másszor meg vízivóversenyt rendeztünk kamaszként az unokatestvéreimmel, sok-sok litert ittunk. Nagy baj nem lett belőle, de lehetett volna – orvosként a só-víz háztartás zavarai a kedvenc témám lett.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

A természetes, megkérdőjelezhetetlen istenhit, a bizalom Istenben és az emberekben, ennek következményeként a kesergés mellőzése, békességre törekvés, mások evidens egyenrangú elfogadása, érdeklődés, odafordulás az emberekhez.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a fiának/lányának, a jövő generációnak?

Isten és az emberi méltóság feltétlen tisztelete. Döntési és cselekvőkészség, a közösségekben való létezés vállalása. Érzékenység a magyarság sorskérdéseire.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

A fiaink a Piarista Gimnáziumba jártak, amit mi nagyon jónak gondolunk. Szerintem a lányok folyamatos jelenléte a fiúkban állandó tetszeni vágyáshoz vezet, ami nem előnyös. Persze nekik ott hiányoztak a lányok. A lányaink története alapján nekik jó a koedukált iskola. Azt hiszem, hogy ez általánosan is igaz.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Egy ilyen kérdésre adott válasz a felmentés kísértését jelenti, ezért azt mondom, hogy nem. Akkor működik az ember, úgy válik intuitívvá, alkotóvá, ha erőszak nélkül illeszkedik a helyére családban, közösségben, munkahelyen – ennek a módját kell elősegíteni vezetőként. Persze az élet árnyaltabb, és krízishelyzetekben némi erőbehatás kell a válság elmúltáig, árnyaltan és utólagos elemzéssel, magyarázatokkal.

Cikkajánló: A munkaalkoholizmus veszélyesebb betegség, mint a „rendes” alkoholizmus, mert a társadalom még meg is becsüli – interjú dr. Csókay András idegsebésszel, agykutatóval
Kattints ide: Körkérdés rovat! Nézd meg, kikkel készítettünk interjút, ajánljuk, hogy olvasd el, és ha tetszett, kérjük, oszd meg másokkal is!

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Nehéz helyzetekben dönteni és cselekedni kell, egymásra nagyon figyelve. Közben lehet sírni, ha az nem gátolja a cselekvést. Előtte elképzelhető, utána pedig kifejezetten felszabadító lehet a sírás – ha nem színpadias.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Egyénre, kapcsolatra, helyzetre szabottan bármilyet, ami élettanilag elképzelhető – ugyebár szülni és szoptatni nem tud az apa.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Szeretek otthon dolgozni. Főleg a kert az én reszortom, de én csinálom a reggelit és a vacsorát is legtöbbször. A konyha rendberakása szinte mindig az én feladatom, piacra én járok, a rend fenntartása is inkább az én mániám nálunk. Mosni is tudok, de azt inkább a feleségem végzi, a vasalást pedig teljesen ő, mint ahogy a klasszikus takarítást is, és ő sokkal többet és jobban főz, meg boltba is többet jár. Azt hiszem, arányosan osztjuk meg a dolgokat, ki-ki azt csinálja, ami jobban testhezálló.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik.

Én nagyon szeretek dolgozni, ezt problémaként inkább a környezetem éli meg. Persze sok mást is szeretek, meg vannak kötelezettségeim is, ezért be-be kell fejeznem a munkát, mielőtt a végére érnék, és jóérzésem lenne.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Isten által szentesített szeretetközösség. Egymás legmélyebb megismeréséig, sokszor nem könnyű elfogadásáig tartó gyönyörű és szenvedésekkel teli élet. Értelme a közösség maga és a közös alkotás, legfőképp egy mikrokultúra megteremtése családdal, barátokkal, hangulatokkal, tárgyi vagy szellemi alkotásokkal.

Interjúajánló: „Ne neveljék a gyerekbe, hogy férfi és nő egyforma!” – interjú Bodrogi Gyulával
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

A lényeges döntéseimet igazolta az élet – ezeket igyekeztem is Isten előtt alaposan megforgatni. Jobban megélném ugyanakkor a pillanatokat, többet állnék meg és csodálkoznék rá az emberekre, természetre, műalkotásokra, jobban elmélyednék a cselekvéseimben is, azt hiszem.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Heroizmus, máz nélküli mindennapi példákra van szükség, szuperhősökre nincs. Emberi arcokra, elkötelezett, de elfogulatlan értékhordozókra.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Az álmaim a sporthoz, zenéhez, színpadhoz kötődtek, de ezekben nem voltam elég tehetséges. Jobb így. Józanésszel már akkor is olyan életre vágytam, amit később megkaptam.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Jézussal nagyon szeretnék színről-színre találkozni. Izgatnak az elkötelezett, alkotó emberek. Konkrétan talán Szent Ferenc, Keresztes Szent János, Bach, Széchenyi, Liszt Ferenc, Tolsztoj, Dosztojevszij, József Attila és Pilinszky leginkább. Sajnálom, hogy már nem hallhatom élőben Cseh Tamást, és nem látom focizni Törőcsiket. A ma élők közül nagyon nagy öröm egyes barátaimmal, testvéreimmel, meg hogy konkrét embereket mondjak, Jelenits tanár úrral, Steinbach püspök úrral, a jezsuita Mustó Péterrel és más bölcs, letisztult emberekkel beszélgetni. Hála Istennek, ez megadatott.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Szent az Isten. Az alkotásain, arcokon, akár mozdulatokon, a természetben, emberi alkotásokon visszatükröződhet a szentsége – ez a katarzis, ami erőt ad, átlényegít.

Mennyire változott meg az élete a koronavírus-járvány hatására?

Most minden időmet kitölti a koronavírus-járvány körüli szervezés, összefolynak a nappalok és az éjszakák, a kórházi ügyintézések folyamatosak, és a családtagjaimnak is igyekszem segíteni tanáccsal, bevásárlással, ha marad kicsi időm.

NÉVJEGY

  • Orvos, kórházigazgató.
  • Miskolcon született 1961-ben.
  • Tanulmányok: a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett; a Debreceni Orvostudományi Egyetemen három szakvizsgát tett le a gyermekintenzív és -aneszteziológiai munkához; továbbá egészségügyi menedzser végzettséget is szerzett.
  • A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója; a Magyar Kórházszövetség, majd a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.
  • Díjai: Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Semmelweis-díj, Szent Adalbert- és Varga Ferenc-díj, Zugló díszpolgára. Mégis arra a Bethesdát ábrázoló egyedi réz emlékplakettre a legbüszkébb, amit egy nagyon kedves, már nem élő kolléganője neki készíttetett, amikor elment végleg nyugdíjba.
  • Házas, öt felnőtt gyermeke és négy unokája van.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotó: bethesda.hu

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk