„A nagyszüleimnek, akik már nem élnek, szívesen megmutatnám, mit értem el” – interjú Lőrincz Tamással

Lőrincz Tamás olimpiai bajnokkal, világbajnokkal és négyszeres Európa-bajnok magyar birkózóval beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Eleven gyerek voltam. Egyszer felgyújtottam gyufával a nádast Bercelen, szerencsére a szomszédok eloltották. Nem is derült ki, hogy én voltam... Talán most már megbocsájtják.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Tanulj fiam, mert hülye maradsz.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a gyerekeidnek?

Nekem még nincsenek ilyen üzeneteim, de nagyon szeretném, ha jó emberek lennének.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Van, amikor együtt jó és van, amikor külön. Szerintem a sportélethez ennek nincs köze, inkább annak, hogy ki mibe szokik bele. Mi nem koedukált koleszben laktunk, a lánykolesz mellettünk volt, de külön épületben, nekünk akkor az volt a normális, most egy épületen belül vannak, de külön szinten – a mostaniaknak meg ez a megszokott. A mostani koedukációval kapcsolatban valószínűleg sokkal több a nehézségük a nevelőknek, de a gyereknek lehet, jobb így, nem tudom. Mi később a birkózó berkekben vegyesen laktunk, de az edzések akkor is külön voltak. A mostani szabadfogású birkózó fiatalok együtt edzenek, de felnőtt korosztályban ők is külön vannak.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

A családom és saját épségem védelmében abszolút el tudom képzelni.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Nehéz kérdés, szerintem szituációfüggő. Van olyan helyzet, amelyben a férfinak keménynek kell lennie – például fontos döntéseknél vagy felelősségre vonáskor hibázás esetén –, és van, amikor őszintén elengedheti magát – például sportban egy győzelemnél –, nem csak férfiként, nőként is.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Osztozzanak ebben is, de hogy hogyan, az már a megállapodásuktól függ.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

A mi életünk egy kicsit más az átlaghoz képest; én jóval kevesebbet voltam itthon, sokszor késő este vagy napokig nem értem haza, ezért a mi családunk kicsit másképp épül fel, mint az átlagé, de ugyanúgy megbeszéljük és kikérjük egymás véleményét. Ha a helyzet úgy hozza, végzek házimunkát, például kimosom és kiteregetem az edzőcuccom. Főzni ritkán szoktam, de nem zárkózom el a porszívózástól, mosogatástól, és a gyermeknevelésből is igyekszem kivenni a részem, de nyilván más a kapcsolatom velük, mint az édesanyjuknak, aki állandóan velük van.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Igen, például jó lenne több időt tölteni a családommal. A sok edzéstől sokszor voltam fáradtabb, türelmetlenebb, ezért tudom, hogy oda kell figyelnem erre. A feleségemnek sem egyszerű két kisgyerekkel itthon lenni egész nap, így mindkettőnknek megvannak a saját problémái, ezért megértőnek és alkalmazkodónak kell lennünk, ami hol sikerül, hol nem.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Szeretjük egymást, fejlődik a kapcsolatunk, aminek több szintje van, a házasság az egyik. Mi ebben nőttünk fel, ez egy társadalmi szokás, ami számunkra természetes volt. Nem lett rám erőltetve az esküvő, én is akartam, de meg kellett rá érnem.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

A nagy dolgokat igen, de vannak apróságok, amiket nem, például néhány anyagi döntésemet – rosszul irányzott befektetések, meggondolatlan kölcsönök – még egyszer átgondolnám.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Mindenképpen van. Én inkább példaképeknek hívnám őket, és nem csak a sportban, hanem az élet bármilyen területén fontosnak tartom azokat, akik „kilógnak” pozitív irányba, mert őket lehet követni, és példaként szolgálhatnak azoknak, akik bizonytalanabbak, vagy nem elég motiváltak.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Van, olimpiai bajnok lettem, de ez nem a kisgyermekkorban, hanem később, a tinédzserkorban jött, és elég sokáig tartott, amíg elértem. Gyerekként nem azért birkóztam, hogy olimpiai bajnok legyek, persze akkor is sikeres akartam lenni a sportban, de akkor inkább kisebb dolgokra vágytam, amelyek közül néhány biztosan valóra is várt, de már nem emlékszem rájuk.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Azoknak a nagyszüleimnek, akik már nem élnek, szívesen megmutatnám, mit értem el. Különösen az egyik papámnak, aki az első felnőtt Európa-bajnoki aranyam előtt egy évvel halt meg, és mindig szkeptikus volt a sporttal kapcsolatban.

Mit jelent az önnek az, hogy „szent”?

Nem igazán használom ezt a szót. Katolikusok vagyunk, hívőnek tartom magam, bár nem gyakorlom a vallást, és a szentet csak vallási értelemben tudom értelmezni.

NÉVJEGY – olimpiai bajnok, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok magyar birkózó.

  • Cegléden született 1986. december 20-án.
  • Sportpályafutása: 2005-ben és 2006-ban ezüst-, majd aranyérmes lett a kötöttfogású ob-n. 2006-ban élete első felnőtt világversenyén Európa-bajnok lett 66 kg-ban. A junior Eb-n, majd a junior vb-n egyaránt harmadik volt. A 2007-es vb-n ötödik lett, ezzel olimpiai kvótát szerzett. 2008-ban ezüstérmes volt a csapat-világkupán. 2010-ben Európa-bajnoki bronzérmes, 2011-ben ezüstérmes lett, mindkét vvb-n ötödik helyen végzett. 2012 áprilisában a kínai kvalifikációs viadalon szerzett olimpiai indulási lehetőséget, amivel élt is: augusztusban Londonban ezüstérmet nyert.
  • 2013 márciusában megnyerte az Európa-bajnokságot. A budapesti világbajnokságon kiesett. 2014-ben 71 kilogrammos súlycsoportban is Európa-bajnokságot, majd egyetemi birkózó-világbajnokságot nyert. A világbajnokságon bronzérmet nyert. 2015-ben az isztambuli nemzetközi kötöttfogású birkózói viadalon aranyat nyert. 2016 áprilisában a nagybacskereki kvalifikációs versenyen kivívta az olimpiai indulás jogát, de a riói olimpián a selejtezőben kikapott a dél-koreai Rju Han Szutól, és búcsúzott a további küzdelmektől.
  • 2017 novemberében tagja volt a csapat Európa-kupán második helyen végzett válogatottnak. A 2017-es újvidéki és a 2018-as, Kaszpijszkban rendezett Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. A 2017-es vb-n is bronzérmes volt, azonban Alekszandr Csehirkin később fennakadt a doppingvizsgálaton, így ő utólag ezüstérmes lett. A budapesti 2018-as birkózó-világbajnokságon a döntőben az újra versenyző Cserhikin volt az ellenfele, Tamás ezüstérmes lett. 2019 júniusában bronzérmes lett a minszki Európa játékokon.
  • A Nur-Szultanban rendezett 2019-es vb-n aranyérmes lett és olimpiai kvótát szerzett. A 2021-es Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett. A tokiói olimpián a döntőben a kirgiz Akzsol Mahmudovot győzte le 2-1 arányban, ezzel pályafutása utolsó szőnyegre lépése alkalmával olimpiai bajnok lett. Majoros István 2004-es győzelme óta az első, a magyar birkózósport 20. olimpiai bajnoka.
  • Díjai, elismerései: Pest megye legjobb sportolója választás, második helyezett (2006); Az év magyar férfi sportolója választás, harmadik helyezett (2006); Az év utánpótláskorú sportolója (a Nemzeti Sportszövetség díja, 2006); Az év magyar birkózója (2006, 2012, 2013, 2019,2021); Junior Prima díj (2007); A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2012); Cegléd díszpolgára (2012); A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2021).
  • Nős, két gyermeke van.

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk