A név, amelyet viselek, nem privilégium, hanem elsősorban felelősség – interjú Habsburg-Lotharingiai Eduárddal

Habsburg-Lotharingiai Eduárddal, Magyarország szentszéki nagykövetével beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Emlékszem egy epizódra: kiskamasz korunkban öcsémmel egy teli buszon vagyunk, ő bosszantásomra, vagy unalomból, állandóan piszkálja kezével hol a fülem, hol az orrom. Én egyszercsak megunom a helyzetet, és beleharapok a kezébe. A mellettem álló idősebb úr felhorkan, haragosan néz rám: megbolondultam-e? Véletlenül az ő kezét haraptam meg az öcsémé helyett. Legszívesebben elsüllyedtem volna ott helyben.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Inkább vezércsillagnak nevezném őket: hit, család és a név, amelyet viselek, ami nem privilégium, hanem elsősorban felelősség.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni fiának/lányának, a jövő generációnak?

Az előbb felsorolt szavakat megtölteni tartalommal. Persze nem elég szóban, bár az is fontos, jelentést adni nekik, de még fontosabb a személyes példamutatás.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Én mindig koedukált iskolába jártam, és a gyermekeim is ilyen típusú intézményekben tanulnak. Nekem jók a tapasztalataim. Ennek ellenére, persze értem a kérdést. Sok olyan ismerősöm, barátom van, akik a külön oktatás hívei.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Aki ismer, tudja rólam, hogy nagyon békeszerető, és béketűrő ember vagyok. Ugyanakkor bizonyos helyzetekben, például ha erőszakot alkalmaznak más emberrel szemben, igyekszem megállítani, de ugyanígy ha megtámadnak, természetesen védekezem.

Cikkajánló: A házasság értelme valahol az otthon fogalma körül keresendő – interjú Kovács Ákossal
Kattints ide: Körkérdés rovat! Nézd meg, kikkel készítettünk interjút, ajánljuk, hogy olvasd el, és ha tetszett, kérjük, oszd meg másokkal is!

Egyetért-e azzal, hogy nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Bevallom, előfordul, hogy sírok. Nem szentimentalizmusból, hanem mert meghat valami, nagy szomorúság, vagy mély bánat ér. Amikor elképzelem, hogy majd gyermekeim esküvőjén a hagyományos „atyai beszédre” kerül sor, valószínűleg ott sem fogom megállni könnyek nélkül.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind édesanyám, mind feleségem otthon voltak, így nagy részben ők foglalkoztak a gyermekekkel, és a háztartás megszervezésével, irányításával. De gondolhatja, hogy hat gyermekkel adódott, és a mai napig is adódik bőven feladat nekem is, melyeket meg kell mondanom őszintén, szívesen végzek, mert nincs nagyobb öröm számomra, mint a családommal lenni.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Csak annyit mondok, hogy 25 éves házasságunk során, hat gyermek mellett nem volt olyan házi munka, amit ki nem próbáltam volna.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Mindig meg tudtam találni az összhangot munka és család között. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindig olyan munkát végeztem, amit szerettem, ennélfogva nem éreztem azt, hogy túl sok időt töltök vele. A hangsúly nem a munka mennyiségen, hanem a hozzáálláson van, ha örömmel, megelégedéssel és meggyőződéssel végezzük a munkánkat, sokkal kevésbé érezzük terhét, a fizikai, mentális fáradságot.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

A házasság véleményem szerint az egyik legjobb dolog a világon. Mondom ezt 25 év boldog tapasztalata alapján. Feleségem és én már esküvőnkkor magunkévá tettük Boldog IV. Károly király jegyességi fogadalmát: „Mostantól egymást kell kölcsönösen az égbe vezetnünk!” és a Szentatya hozzájuk intézett üzenetét is: „Az élet sok keserű órájában, amely bizonyára titeket sem kímél meg, az Istenbe vetett hit legyen támaszotok, és a boldog családi élet legyen mindenkor menedéktek”.

Interjúajánló: „Ne neveljék a gyerekbe, hogy férfi és nő egyforma!” – interjú Bodrogi Gyulával
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Abszolút. Talán, egy apró változtatással: kicsit hamarabb kezdenék el magyarul tanulni.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Óh, igen. Feltétlenül. A mai rendkívül összetett és gyorsan változó világban nagy szükségünk van rájuk. Szentekre, óriásokra, akik küzdenek a békéért, a keresztény hit védelméért, egy élhetőbb világért. S halkan megjegyzem, egy kicsit segíthetnének a magyar focin is.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Igen. Mindig is szerettem volna regényeket, elbeszéléseket írni. Sikerült is néhány könyvet publikálnom. A filmes szakma is igen közel áll hozzám, forgattam is Ausztriában egy dokumentumfilm-sorozatot Ahol a grófok alszanak címmel. Híres és kevésbé ismert ausztriai várakat, kastélyokat mutattunk be.

Ha bárkivel találkozhatna — legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről — ki lenne az?

Nagyon szerettem volna megismerni Puskás Ferencet, Öcsit. Nagy futballrajongó vagyok, fiatalabb koromban játszottam is. A külföldiek közül Bud Spencer jut az eszembe. Sajnos, már vele sem valósulhat meg a személyes találkozás, de az élet megadta nekem, hogy találkozhassak, és kellemesen elbeszélgethessek filmbeli partnerével, jó barátjával, Terence Hill-lel. Nagy hatással volt rám.

Mit jelent önnek, hogy ,,szent"?

Krisztus tanítását követve élni, ami nagy feladat, nem is mindig sikerül, de legalább megpróbálni újra meg újra. Reményt adni az elesetteknek. Rómában volt szerencsém találkozni néhányukkal.

NÉVJEGY: Habsburg-Lotharingiai Eduárd (teljes német nevén: Eduard Karl Joseph Michael Marcus Antonius Koloman Volkhold Maria Habsburg-Lothringen)

 • Münchenben született 1967. január 12-én.
 • Tanulmányok:
  • 1986: Érettségi vizsga – München.
  • 1986–1988: Katonai szolgálat: tisztképzés – Ingolstadt (tartalékos főhadnagy).
  • 1988–1995: Filozófia szakos bölcsésztanulmányok, doktori iskola — Eichstätt, Fribourg (Svájc)
   Bölcsész diplomamunka (summa cum laude) Aquinói Tamásról és Nagy Albertről.
  • 1999: Doktori disszertáció (magna cum laude) A neotomizmus vége.
 • Legfontosabb díjak, kitüntetések:
  • Tagja a Máltai Lovagrendnek.
  • Tagja az Aranygyapjas Rendnek.
  • A Piusz Lovagrend nagykeresztje birtokosa.
 • Nős, hat gyermek édesapja.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk