„A szerelem a megszületni vágyó gyermekek segélykiáltása” – interjú Szanitter Dáviddal

Szanitter Dávid színművésszel beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Tízévesen egy barátommal a Duna parton döglött halak szájába petárdát tettünk, és felrobbantottunk. Az egyik nagyobb halcafat a számban landolt. Nem volt jó ízű.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Apám a mai napig azt mondogatja nekem, hogy majd ha annyi idős leszel, mint én, majd megtudod. Most már annyi idős vagyok, mint amikor ezt elkezdte nekem mondogatni, tehát ezek szerint ma már mindent tudok...

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

A humor sok mindenen átsegít…

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Olvasmányaimból mintha az rémlene, hogy az ősközösségben a barlangoknak is két bejárata volt: férfi és női…

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

A családom védelmében végső esetben mindenképpen alkalmaznék erőszakot, és indokolt esetben, az önvédelemben is néha szükségszerű.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Egy férfi nem nyafog, egy férfi zokog, vagy üvölt.”

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Teljes mértékben az egyenlő munkamegosztás híve vagyok, de azért a „maradj csak nyugodtan a kanapén, majd én mindent megcsinálok, uracskám” néha – úgy harminc-negyven éven keresztül – jól esik.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Macskát takarítok, etetek. Porszívózok, szőnyegeket kefélek, összeszedem a pókerzsetonokat játékok után, a slusszkulcsot rendszeresen leveszem és visszahelyezem a kulcstartóra… és amúgy főzök is.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Nagyon szeretem a munkámat, az egészet egy hatalmas játéknak fogom föl, így a megterhelőbb időszakokat is viszonylag jókedvvel vészelem át.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Két ember szövetsége és egyfajta tisztelet is a másik családja iránt. Egyszer azt olvastam és azóta is ezt vallom, hogy a szerelem a megszületni vágyó gyermekek segélykiáltása.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Azt hiszem, csak néhány szakaszt jobban unnék.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

A megmondó embereket nem igazán szeretem; szerintem aki a saját négyzetméterén rendet tart, az már hős.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Fiatalon nagyon szerettem volna tanítani és ez – hála az égnek – megvalósult: egy érettségi utáni színészképző iskolában négy perióduson át osztályvezető tanár lehettem, amiből sokat tanultam.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Én nem vagyok túl nagyravágyó, ezért elég lenne, ha valaki válaszolna a világmindenség titkára.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Ha valaki a saját ösztöneit, önös érdekeit, vágyait mások, esetleg egy közösség érdekében legyőzi.

NÉVJEGY – színművész, bábszínész.

  • Budapesten született 1976. augusztus 14-én.

  • 1996-1998 között a Nemzeti Színiakadémia tanulója volt. 1998-2002 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt.2002-től a Kolibri Színház tagja, mellette vállal vendégszerepléseket is, például a Madách Színházban, a Karinthy Színházban, az Újszínházban.

  • Legfontosabb munkái: Mark Ravenhill: Shopping and f*cking, Gary (Thália Színház); Székely János: Caligula helytartója, Lisander (Nemzeti Színház); Ray Cooney: Páratlan Páros 2. Gevin (Madách Színház); Stefo Nantsou: Kövek, Shy boy (Kolibri Színház); Shakespeare: Rómeó és Júlia, Rómeó (Veszprémi Petőfi Színház); Kiss Márton: A méhek Istene, Alois H. (Kolibri Pince).

  • Nős, egy gyermeke van.

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotók: https://www.blikk.hu/sztarvilag/mi-lett-szanitter-daviddal/bt9b2et

facebook.com/ujszinhaz.budapest 

facebook.com/kolibriszinhaz 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk