„Az élet mágikusan alakítható” – interjú Laár Andrással

Laár András humoristával, zeneszerzővel, a L’art pour l’art Társulat és a KFT együttes alapító tagjával beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, amelyben ugyanazt a 15 kérdést tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Az, amikor a széntüzelésű cserépkályhánkat kis híján felrobbantottam azzal, hogy az alsó, szellőzőajtón keresztül néztem a tüzet. Bedugtam a fejemet, hogy jobban lássam, így elzártam a huzat útját, ezért az arcomba lobbant a tűz. Erre megijedve hamar becsuktam a szellőzőajtót, ettől viszont az egész kályha majdnem felrobbant. Apám bejött, mentette a helyzetet, majd jól elfenekelt.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Azt tanultam meg tőle, ha az ember kiszolgáltatott, sanyarú körülmények között életben akar maradni, akkor nem szabad finnyáskodnia, amit enni adnak, azt meg kell enni.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a fiának/lányának, a jövő generációnak?

Hogy az élet mágikusan alakítható, a tudat az elsődleges, nem pedig az anyag. Belülről fúrta a Teremtő az érzékszervek nyílásait.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

A koedukáció jó dolog. Nem lett volna szerencsés, ha csak fiúkkal jártam volna egy osztályba annak idején.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Az erőszak jogos lehet önvédelemből, vagy egy nagyobb szerencsétlenség elkerülése érdekében.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Nehéz helyzetben jobb, ha egy férfi nem sír. Az önuralom egyike a férfi erényeinek.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

A család megélhetésének biztosítása a férfi feladata, az otthon rendje pedig a nőé. Ezekben a feladatokban a legjobb, ha megosztoznak; mindkét fél segítsen be a másiknak.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Szoktam házimunkát végezni, rendszeresen főzök és mosogatok.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Az a mázlim, hogy szeretem a munkámat. Mostanra beállt egy kellemes arány a munka és a pihenés között.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

A házasság értelme a jó hangulatban, inspiratív állapotban megélt családi együttműködésben rejlik, a célja pedig a gyermekekkel közös boldogság megteremtése, fönntartása.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Ha újrakezdhetném az életet, nem ugyanúgy csinálnám a dolgokat, ha akkor látnám ezt a mostanit verziót. De ha nem látnám, akkor talán minden ugyanúgy alakulna.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Jó, hogy vannak hősök, akik képesek másokért áldozatot hozni, és nem mindenki csak a saját érdekével és kényelmével törődik.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Vannak teljesült álmaim. Ezek beteljesítéséért sokat kellett dolgoznom. Nem hullott semmi csak úgy magától az ölembe.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Édesanyámmal szívesen találkoznék újra. Volna mit mondanunk egymásnak.

Mit jelent önnek a „szent”?

Szent az, ami sérthetetlen, sérülhetetlen, túl van a hétköznapi összefüggéseken, és csak akkor tárja fel saját erejét, ha látod a szentségét.

NÉVJEGY

  • Humorista, költő, zeneszerző, színész, dalszövegíró, buddhista pap, a L’art pour l’art Társulat és a KFT együttes alapító tagja.
  • Budapesten született, 1955. augusztus 9-én.
  • 1981-ben Bornai Tiborral és Márton Andrással megalapította a KFT együttest, amely azóta is működik. Első nagyobb sikerüket a Táncdalfesztiválon aratták Bábu vagy című dalukkal.
  • 1986-ban volt első önálló fellépése Budapesten a Pinceszínházban (ma Piccolo Színház), amely nagyrészt az ő abszurd verseire épült, és amelyhez később Dolák-Saly Róbert is csatlakozott. Ugyanebben az évben megalakult a L’art pour l’art Társulat, amelynek legismertebb karaktere Besenyő Pista bácsi. 2011-ben második önálló estjét adta elő, Már megin' igazam van!  címmel.
  • 1990-ben elvégezte a Kőrösi Csoma Buddhológiai Intézet buddhistapap-képző szemináriumát, 1993-ig buddhista filozófiát tanított a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán.
  • 2016-ban három zenésztársával – Galántai Zsolttal, Barabás Bélával és Laár Dáviddal –, megalapította a Laár András Grotex Bandet.
  • Díjai, elismerései: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2006), Zugló díszpolgára (2015).
  • Nős, négy fia és egy unokája van.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotók: Laár András hivatalos Facebook-oldala

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk