„Barátság csak lövészárokban van” – interjú Cserhalmi Györggyel

Cserhalmi Györggyel, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar színésszel, érdemes művésszel beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Nem egy volt, hanem sok; minden napra jutott, hiszen akkoriban grundéletet éltünk, ahogy mindenki. Csínytevéseimet nem tartom észben, de arra emlékszem, hogy a nagyanyám a biztonság kedvéért minden gyereket elővett és mindenki felpofozott, hogy igazságos legyen.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Az egyiket el tudom mondani: „Fiam, barátság csak lövészárokban van” – apám katonaviselt ember volt, nyilván indokkal mondta ezt. A másikat nem mondhatom el, mert nagyon durva. Az életviteléről annyit, hogy akik visszajöttek a háborúból, azoknak volt min gondolkodni. Neki ideje is volt erre, tekintettel arra, hogy munkát nem kapott; csak '57-ben kezdhetett el dolgozni. Nem szívesen beszélt a háborús élményeiről, nem egy Háry János-féle figura volt.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a gyerekének, unokájának?

Én ebben sem állítok fel fontossági sorrendet. Életem abszolút nyilvános előttük is. Amit kiválasztanak és méltónak tartanak arra, hogy folytassák, hagyomány teremtsenek belőle, az rendben van; de ha azt mondják, hogy az egész nem ér annyit, nekem az is rendben van.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Tekintettel arra, hogy nekem csak egy lánygyerekem van, nincs ezzel kapcsolatban szülői élményem, de a családban sok helyen vannak lány- és fiúgyerekek, és látom, milyen jó, ha együtt nevelődnek, egész más minőségű kapcsolatok alakulnak, mint amikor el vannak választva. Én jártam fiúiskolába és vegyes iskolába is Debrecenben, mindkét helyen jól éreztem magam.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Igen, abszolút. Sok ilyen helyzet van. A Bibliában van egy mondat: „Aki kardot ragad, az kard által vész el”. Ez így van. Én nem vagyok egy erőszakos természetű, de sokszor volt arra példa az életemben, ha meg kellett védeni magam, azt elég hatásosan tudtam megtenni. És ha a családomban bárkit is bántanának, vagy olyan helyzettel találkozok, amelyben valaki ártatlanul szenved, azt nem tudom elviselni. A nők, öregek, gyengék elleni erőszaktól hányingerem van. És nem azért, mert olyan kiváló ember lennék, hanem egyszerűen azért, mert ilyen a neveltetésem.

Interjúajánló: „Van felettem valaki, aki megsegít, hogy jó döntést hozzak” – interjú Trill Zsolttal

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Szerencsére nekem mindkettőben volt részem. Elég jól tartom magam; váratlan helyzetekben, amikor hideg fejre van szükség, elég jól reagálok. Nyilván a sportolói múltamból adódik, hogy szinte azonnal tudok reagálni, nem fagyok le. Ugyanakkor jogos az is, ha egy férfi elsírja magát. Velem is számtalanszor előfordult már. Nem biztos, hogy nehéz helyzetben. Ha valaki romantikus lélek vagy olyan hangulatban van, akkor érzelmileg jobban hatnak rá a dolgok, mint szeretné.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Nálunk 50-50%-os alapon teljesül a munkamegosztás, és ezt is tartom ideálisnak. Ugyanazt a munkát elvégeztem, mint a feleségem és nem esett le az aranygyűrű az ujjamról, ha porszívózni vagy épp mosogatni kellett. Nem vagyok híve a mosogatógépnek, úgy szoktam meg és most sem vagyok hajlandó használni, pedig a lányom sokszor megszól érte. És szívesen főztem, főzök is. 

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Nők között nőttem fel, két nővérem van, anyám, nagyanyám, még a macskáink is lányok voltak, elég korán megtanultam a házimunkát. Együtt végeztük, mindenkinek megvolt a beosztása, és én ezt jó hagyományként megörökölve továbbvittem a házasságomba is. Nyaranta is dolgoztam, postásként, papír-írószer vállalatban raktárosként, főiskolásként pedig a Ferencvárosi Gurítópályaudvaron nyomtuk ki az összefagyott krampácsköveket. Szóval mi nem álltunk sorban anyukánál, hogy adjon egy ötvenest, hanem melóztunk, mint az állatok. És megint csak nem azért, mert kiválóak lettünk volna, hanem mert férfinak neveltek és nem mamakedvencének.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Utólag már azt tudom mondani, hogy kicsit sok volt. Megcsináltam kétszázvalahány filmet, száznyolcvanvalahány színdarabot és főleg címszerepeket. Egész életemben dolgoztam, nem is emlékszem, hogy nyaraltam volna. Volt néhány nagy utazásom, egy vagy több hónapra kiszálltam. Mégsem fáradtam el a munkában, szerettem. Persze voltak rossz melóim is, azok inkább szellemileg voltak fárasztóak, mint fizikailag. Ha belegondoltam, miért is végeztem el azokat, akkor mindig volt valami indok: jött a karácsony, kellett még egy ajtó, ablak, stb. Egy csomó családi dologból viszont emiatt kimaradtam. Most a karanténban annyira jó volt együtt reggelizni, ebédelni, vacsorázni. Ez nekem kimaradt, és már nem hozható vissza. De miért is dolgoztam annyit? Mert ezekből a munkákból nem lehetett jól megélni, csak ha nagy tömegben csinálta az ember. Ha meg lett volna jobban fizetve, akkor nem kellett volna ennyit dolgoznom. De nem volt, még ha jobban is fizették, mint más, például a kétkezi munkákat. És ez sajnos így van ma is. Van egy színvonal, amit meg kellene már tudni fizetni, de sajnos manapság sem ez a helyzet. És most nemcsak a színészekre vagy a szinkronszínészekre gondolok, hanem például a rendezőkre is.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

A szeretet. És ebben nincs semmilyen jézusi küldetés, ez belső igény. És akinek erre nincs igénye, az ebbe bele sem lép, nem fog házasságot kötni. A szeretet jó útlevél az együttéléshez.

Ajánló: „Gyerekkorom egy részét feláldoztam a sportért, ezt szeretném most bepótolni” – interjú dr. Kiss Gergellyel 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

A fene tudja. De nem kezdhetem újra.  Ez így volt, van megírva. Az ember a rossz szokásival együtt az, aki. Ha lehámozzuk az úgynevezett felesleges dolgokat, akkor ő már nem ugyanaz, hiszen tulajdonképpen semmi nem felesleges. Nem szabad megszabadulni a szarságoktól; azok ugyanúgy hozzánk tartoznak, mint a csillagos, kiválasztott idők.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Semmilyenekre. Örök vita, hogy egyáltalán mi az, hogy hős. Mi magyarok hajlamosak vagyunk betyárkalapos, árvalányhajas figurákat hősként elképzelni, és nekik olyan tulajdonságokat tulajdonítani, amivel nem is rendelkeztek. Egyébként is ezek a hősök elég kacifántos életet éltek, ma köztörvényes bűnözők lennének. Bonyolult, nehéz sorsú emberek voltak, és nagyon sok emberáldozatot követelt az, hogy ők csak éltek. Ahogy például azért, hogy szegény Hamlet meghaljon, tizenegy másik embernek is meg kell halnia.  A fene kívánja ezt megélni, mennyivel jobb egy szép polgári életet élni két-három gyermekkel. Hősnek nem jó, és nem kifizetődő lenni. A két-három gyermek nevelése egyébként maga is hősies, felemelően gyönyörűséges, de azt nem úgy hívjuk, azt áldozatos szeretetnek hívjuk. Ha ezeket a szülőket hősöknek hívnánk, kinevetnének.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Nekem már gyermekkoromban minden vágyam teljesült; sportoltam, szerettem. Ebből aztán örököltem mindenféle lehetőségeket, amiket a színészi mesterségben is ki tudtam használni. Igaz, előfordult, hogy olyan szegények voltunk, hogy nem kaptam meg az áhított biciklit, pedig kitűnő voltam. Jól meg is büntettem a családomat, a következő évben megbuktam. Akkor sem kaptam meg.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről –, ki lenne az?

Én sajnos tömegeket támasztanék fel, ha megtehetném; nem tudok egyet vagy kettőt kiválasztani, hogy is tehetném, ahhoz én kicsi vagyok. Nagyszerű figurákról van szó, akik megcsinálták az életműveiket, és abba annyira beavattak engem is, hogy nekem is csináltak egyet. Sokan vannak.

Ajánló: A hős az, aki megteszi, amit mások szeretnének, de nem mernek – interjú Hajdu Szabolccsal
Kattints ide: Körkérdés rovat! Nézd meg, kikkel készítettünk interjút, ajánljuk, hogy olvasd el, és ha tetszett, kérjük, oszd meg másokkal is!

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Valami nagyon magasztos. De nagyon ritkán élek vele, és nem is várom el senkitől. Nehéz ügy, mert ami nekem szent, az másnak a legnagyobb ellensége. A Bibliában lévő szentek is elég fura figurák, szerintem emberből szentet csinálni nagyon ambivalens. A szent ügyekkel is nagy baj van: amit ma annak tartunk, holnap már nem az. Két olyan ügy van, amit annak tudnék nevezni, de azokat is kikezdték már: az '56-os forradalom – amit nyolcévesen éltem át a Móricz Zsigmond tér környékén és aztán 44 évig ellenforradalomnak kellett hívni – és a rendszerváltozás vagy -változtatás, kinek hogy felel meg, amit ugyancsak elkezdtünk utólag szétszedni és átalakítani pillanatnyi szájízek és érdekek szerint. Ez mindig a politikai pártok lehetetlenségén, hülyeségén bukik el. És ez csalódásokhoz vezet, amit nehezen tud az ember kiheverni.

NÉVJEGY

  • A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar színész, érdemes művész.
  • Budapesten született 1948. február 17-én.
  • 1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Békés András osztályában. Játszott a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, a Veszprémi Petőfi Színházban, a Nemzeti Színházban. Volt a Magyar Filmgyártó Vállalat művésze. 1983-ban a Budapesti Katona József Színház alapítója, és 1989-ig tagja is volt. 1991 óta szabadúszó. Volt a Labdatér Teátrum művészeti vezetője, később az Új Színház, majd a Radnóti Miklós Színház tagja.
  • 2007-ben Zalaegerszegen rendezőként is bemutatkozott, Arthur Miller Pillantás a hídról című művét vitte színre. 2010–2018 között Székesfehérvárott, a Vörösmarty Színházban játszott.
  • Több mint kétszáz filmben játszott, korunk egyik legjelentősebb férfiszínésze, modern hőstípus. Számos Oscar-díjra jelölt film szereplője. Szabó István Mephisto című műve meg is kapta a díjat. Sokat foglalkoztatták a cseh filmesek is. Szerepelt többek között Ondrej Trojan Želary című alkotásában, ami 2004-ben szintén Oscar-jelölt volt.
  • Wim Wenders a 10 legjobb színész közé választotta. 2014-ben Bitskey Tiborral együtt a Nemzet Színészévé választották az elhunyt Sztankay István és Avar István helyére.
  • Díjai: A filmkritikusok díja (1977, 1983, 2005, 2006); A filmszemle díja (1982, 1985, 1987, 1988, 2005); Balázs Béla-díj (1982); Érdemes művész (1986); Erzsébet-díj (1987, 1990); SZOT-díj (1988); Kossuth-díj (1990); a salernói fesztivál legjobb férfi alakítás díja (1995); Magyar Művészetért díj (1999); Európai Életmű-díj (2003); Prima díj (2005); Páger Antal-színészdíj (2013); Gábor Miklós-díj (2014); A Nemzet Színésze (2014); Tolnay Klári-díj (2019); Budapestért díj (2019); A Magyar Filmakadémia életműdíja (2020).
  • Nős, egy lánya és két unokája van.

Az interjút készítette: Antal-Ferencz Ildikó

*

Írják meg, kire lennének kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írják meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennének kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotók: nemzetiszinhaz.hu, Eöri Szabó Zsolt

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk