Egy jó veszekedés néha egészségesebb, mint napokig rosszba lenni a másikkal – interjú Bordás Rolanddal

Bordás Roland színésszel beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Borzasztóan eleven gyerek voltam. Bármilyen csínytevésről volt szó, mindig gondolkodás nélkül belementem, viszont a következményeket is mindig vállaltam. Nem kellett a szomszédba mennem az ihletettségért, hogy leengedjünk egy talált kannából húsz liter gázolajat. Amit persze csak úgy tudtunk megcsinálni, hogy előbb be kellett jutnunk a magántulajdonba lévő telekre. ...vagy később a kollégiumban felgyújtsunk egy kukát. Nem volt bennem félelemérzet.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Szüleim sajnos elváltak, édesapámmal sosem volt túl szoros a kapcsolatom, így inkább édesanyám szavai ragadtak meg: „Dolgozz! Higgy magadban!” És hogy „az idő nagy rendező...”

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

Nem hiszem, hogy 29 évesen olyan nagy életbölcsesség lenne bárkiben is. Ami számomra fontos, az a család. A család mindenekelőtt, és az, hogy higgyenek magukban. Ezeken a gondolatokon évek múlva sem változtatnék, de ha lesz gyerekem, akkor nyilván a tapasztalás más gondolatokat is fog hozni.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Ahova én jártam gimnáziumba, ott a kollégium természetesen szeparált volt. Tudom, hogy vannak nagyon jó fiú- és lányiskolák is, de hogy a koedukált oktatás teljes egészében eltűnjön, azt kicsit furának tartanám.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Persze, de nem vagyok a híve egyáltalán, ám egy jó veszekedés néha egészségesebb, mint napokig rosszba lenni a másikkal. Idéznék egy olyan embert, akinek az ideológiájának egy része Jézus tanításaira is épül. Ő Gandhi, aki azt mondja: ,,Az a győzelem, amit erőszak szerez, felér egy vereséggel.” De azt is mondja: „Jobb az erőszak, ha szívünkben indulat van, mint az a szelídség, ami a tehetetlenséget álcázza.” Én osztom ezeket a gondolatokat.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Egyetértek! Egy igazi férfi soha nem sír, de épp a minap olvastam, hogy aki nem tud sírni, az nem tud igazán szeretni sem...

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Attól függ, ki milyen munkakörben és milyen időbeosztásban dolgozik. A gyereknevelésből pedig mindkét félnek ki kell vennie a részét, akárcsak a házimunkából is.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Porszívózni, mosogatni, és hát imádok főzni.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Nagyon szeretem a hivatásom, de persze vannak és voltak események, élethelyzetek, amikről emiatt lemaradtam, és le is fogok maradni. De hát ez ilyen.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Hiszek abban, hogy minden embernek van egy másik fele a nagyvilágban. Ha ezt a felet megtaláljuk – és biztosan megtaláljuk –, akkor a következő lépés az, hogy legyenek utódaink. Akikre már szintén várnak a nagyvilágban.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Többé-kevésbé igen, de azért olyan hosszú életút még nincs a hátam mögött. A gyerekkoromon biztos nem változtatnék egy percet sem.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Igen. De azok legyenek megkérdőjelezhetetlenek. Egyébként vannak ilyen emberek, emberfeletti teljesítménnyel – a pandémia alatt szembesülhettünk ezzel. A világban zajló események kapcsán is láthattunk ilyen személyeket.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Természetesen. Az, hogy színész lettem. Ami pedig még nem teljesült, azért mindent megteszek. Ezenkívül bízok és hiszek, és ha Isten erőt meg egészséget ad, akkor nem lesz baj.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Az anyai nagymamám nagyon meghatározó ember volt az életemben. Szerette volna látni, hogyan alakul a sorsom. Vele most szívesen beszélgetnék.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

A szentség kicsit megfoghatatlan számomra még, ha pontosan tudjuk definiálni is. A lemondás, az éntudat teljes megszüntetése, az ilyen szintű odaadás egy felfoghatatlan érzés. Biztos, hogy vannak a környezetünkben ilyen emberek is; akárcsak a hősök.

NÉVJEGY – színész

  • Szegeden született 1992. július elsején.

  • Gyermekkorát Hetefejércsén töltötte. Az általános iskolát Vásárosnaményban végezte. Gimnáziumi éveit Nagykállóban egy drámatagozatos gimnáziumban töltötte. 2012-2017 között a Kaposvári Egyetem színész szakos hallgatója volt. 2017-től a Nemzeti Színház tagja.

  • Fontosabb színházi szerepei: A Mester és Margaréta (2021) - Woland; Rómeó és Júlia (2021) - Tybalt; Forró mezők (2020) - Makkos detektív; Leander és Lenszirom (2020) - Mar-Szúr herceg; Rocco és fivérei (2019) - Simone Parondi; Meggyeskert (2019) - Trofimov, Pjotr Szergejovics, diák; Amphitryon (2019) - Amphitryon; Álomgyár /Dreamworks/ (2018) - John láma - amerikai származású buddhista láma; Caligula helytartója (2018) - Probus, egy másik segédtiszt; Woyzeck (2018) - Kikiáltó; Egri csillagok (2018) - Hegedűs hadnagy, Hajván, Fogoly, Müezzin; Csíksomlyói passió (2017) - Barabás; III. Richárd (2017) – Brakenbury; Részegek (2016) – Gabriel; Cyrano de Bergerac (2016); Psyché (2015); Isten ostora (2014) - Hun harcos; Fekete ég - Molnár Ferenc: A fehér felhő (2014); János vitéz (2014) - Ostoros legény; Vitéz lélek (2013) - Büllents.

  • Filmes és televíziós szerepei: A sátán fattya (2017) – Csépes Béla; Jövetel (2019) – Kabai; Frici és Aranka (2020) – Berény Róbert; Woyzeck (2020) – Kikiáltó; Isten ostora (2020) – Ataulf.

  • Legfontosabb díjak: Junior Prima díj (2021).

  • Egyedülálló.

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk