„Éld a saját életed, ne másokét!” – interjú Balog Zoltánnal

Balog Zoltánnal, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökével beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

Sokan butaságnak tartották 1976-ban a Székely himnusz eléneklését a debreceni pártház előtt, bár bevallom, én erre a mai napig nem tudok így tekinteni.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

Édesapámnak döntő szerepe volt keresztyén hitem formálódásában. És ehhez hozzátenném még a figyelő odafordulást a cigányok, az alkoholisták és más elesett, hátrányos helyzetű emberek felé. Kedvenc mondásom tőle mégis az: „Kisfiam, felmelegítve csak a töltött káposzta jó.”

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a jövő generációnak?

Éld a saját életed, ne másokét! Saját életed pedig az, amit a teremtő Isten számodra kigondolt, és téged azzal megkínált. Ha ezt választod, az a szabadság.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Tisztában vagyok vele, hogy ez ma nem egy trendi és politikailag korrekt gondolat, de én úgy látom, hogy bizonyos életkorokban az önismeret fejlődéséhez és az identitás kialakulásához kifejezetten szükség van olyan közösségekre, amelyekben csak magunk vagyunk, csak fiúk vagy csak lányok, őszintén, egymás között. Ez nem feltétlenül csak az iskolai külön oktatással képzelhető el, ugyanúgy megadhatja ezt az élményt egy sportcsapat vagy más nem koedukált kortárs közösség.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

Az erőszak léte a természet rendjéből, az emberi erőszak pedig az eredendő bűnből következik, miközben Jézus követéséből viszont az erőszak elkerülésének követelménye következik. Ha már az erőszaktól ebben a földi életünkben nem szabadulhatunk meg egészen, akkor szükség van annak monopóliummá tételére, vagyis az állami erőszak-monopóliumra, amelynek feladata az önkényes erőszak megakadályozása és a rend fenntartása. Ha nincs rend, akkor nincs szabadság sem.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Hadd idézzek Máté evangéliumából: „Péter visszaemlékezett Jézus szavára, aki azt mondta neki: Mielőtt megszólal a kakas, háromszor tagadsz meg engem. Azután kiment onnan, és keserves sírásra fakadt.” A férfi sírásának tehát helye van az üdvtörténetben, és így helye van a mi életünkben is.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Pontosabb lenne a munkamegosztás helyett a teremtési rendből következő szerepekről beszélni. Férfi és nő szövetségében, a házasságban az az ideális, ha mindketten főszereplők, és tevékenységükkel kölcsönösen segítik egymást az elhívásukban való kiteljesedésben. És ebbe sokféle napi feladatmegosztás belefér, például nincsen előírva, hogy a nő csak otthon teljesedhet ki, vagy a villanyt csak a férfi szerelheti meg, az a kérdés inkább, hogy ketten együtt kiadják-e azt a teljes egységet, amire Isten a teremtésben elhívott minket.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Szoktam, korábban a gyermekek, ma az unokák körül. Teríteni, mosogatót kipakolni, rendet rakni, takarítani – igen. Bevásárolni csak nagyon ritkán.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Nehéz jól elosztani az időt. Ha nem elég a 24 óra, vagy a pihenést leszámítva 8-12 óra elvégezni az összes aktuális feladatot, akkor bennem van a hiba. Ez gyakran előfordul. Ez nem jelenti azt, hogy ne okozna örömet a túl sok munka is.

Lelkipásztorként azt is mondhatnám, hogy nekem nem munkám van, hanem szolgálatom, hivatásom. És én valóban abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az elmúlt évtizedekben akármivel is foglalkoztam, azt csináltam, amiről azt gondoltam, hogy a közösségeink javára van, innen nézve pedig a munkával töltött idő nem mennyiségi kérdés.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Ez teremtettségünk lényege, ahogyan a Biblia első lapjain olvassuk: „Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. (…) Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és ezért lesznek egy testté.” Ketten, majd a gyermekekkel együtt kiteljesedhetünk egy új egységgé. Ez pedig teremtő egység lesz, hiszen a gyermekek születésével az ember maga is társsá válik a teremtésben. Aki már édesanya vagy édesapa, az tudja, hogy nincsen ennél nagyobb ajándék, sem fontosabb cél.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Őszintén szólva ezzel a kérdéssel így nem tudok mit kezdeni. Számos rossz döntést hoztam már életem során, mellyel szenvedést okoztam másoknak, magamnak. De ha az ember az egész életét a Teremtője kezéből fogadja el, akkor a rosszból is lehet jó. Én így mondanám: áldás. Lehet élni, továbblépni, ha van megbocsátás.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Lelkesítő személyes példákra és példaképekre, inspirációra mindannyiunknak szüksége van, de legalább annyira szükségünk van arra is, hogy lássuk, hogyan lehet felállni a bukás, a kudarc után.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Igen. Lelkipásztor akartam lenni, közösséget szervezni, vezetni, közéleti szerepet vállalni… S hogy legyen majd, akit szerelemmel tudok szeretni. S legyen gyermekünk. Mind teljesült. Egyik sem úgy, ahogy elképzeltem.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Hívő kereszténynek mindig nagy kísértés arra gondolni, hogy milyen jó lett volna találkozni Jézussal földi életében. De legalább Pál apostollal, vagy Luther Mártonnal. De első keresztény királyunktól is annyi mindent tudnék kérdezni.

Mit jelent az ön számára az, hogy „szent”?

Szent az ami, vagy aki Istennek elkülönített. Számomra a legfontosabb ilyen „szent” az idő, amit arra különítek el, hogy vele legyek.

NÉVJEGY – református püspök

  • 1958-ban született Ózdon, lelkészcsaládban.

  • Teológiai tanulmányait a Debreceni Református Teológiai Akadémián kezdte, külföldön folytatta. 1983-ban a Budapesti Református Teológiai Akadémián református lelkészként végzett. Előtte betanított esztergályos volt.

  • 1983-tól 1987-ig Maglódon és öt szórványközösségben működött lelkészként. Ezután két évig a Tübingeni Egyetem hallgatója volt. 1989 őszén tábori lelkészként NDK-menekültek között szolgált. Szintén 1989-től a Budapest Hold utcai Református Egyházközség (korábban: Magyarországi Németajkú Református Egyházközség) beosztott lelkésze, majd 1996-tól megválasztott lelkésze.

  • 2003-tól a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója, majd a kuratórium elnöke.

  • 2006-tól országgyűlési képviselő, 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, 2012–2018 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője.

  • 2018-ban visszavonult a politikai tevékenységtől. A Dunamelléki Református Egyházkerület püspökeként első ciklusát kezdte meg 2021. január 25-től.

  • Nős, öt gyermeke és nyolc unokája van.

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Fotó: Hirling Bálint, reformatus.hu 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk